Пронашли једну од најстаријих пећина у Европи

nezavisne.com
Пронашли једну од најстаријих пећина у Европи

Босански Петровац - Спелеолози су фасцинирани призорима које су затекли у досад неистраженој Рипоњиној јами, у селу Смољана, у општини Босански Петровац, за коју се вјерује да је можда и једна од најстаријих пећина у Европи.

Занимљиво је да у њене дубине нико никад није крочио, све до протекле недјеље, када је вишедеценијска радозналост Петровчанина Синише Мрђе уродила плодом, па је у њу ушао заједно са двоје пријатеља, спелеолога из Бањалуке.

“Та јама ми је скоро у дворишту. У близини имам викендицу. Још док сам био дијете дјед ми је говорио да тамо не идем, јер има једна јама. Зато ме је још од дјетињства увијек вукла жеља да ту уђем. Прилазио сам, видио да има рупа, али досад нисам силазио”, рекао је за “Независне” Мрђа, иначе члан локалног Клуба екстремних спортова “Црни Врх”.

Овај заљубљеник у природу, али и у свој завичај, одлучио је да то буде прва јама у коју ће се спустити. У недјељу је то учинио с Александром Пеганом и његовом супругом Горданом, из Спелеолошког друштва “Понир” Бањалука.

Конопцима су ушли у јамски улаз, спуштали се око 50 до 70 метара вертикално и ту затекли три нивоа, а на сваком од њих, вјерују, крије се мноштво украса. Закључили су да је њихова одлука била пун погодак.

Испитали су, кажу, око 650 метара простора, а остатак ће бити предмет њиховог будућег интересовања, за шта им је потребна додатна опрема.

“Јама је пуна пећинских украса. Нисмо се надали да ћемо пронаћи такво богатство. По оном што смо могли видјети, могла би ова пећина бити међу најстаријим у Европи. На подручју Грмеча и ових крајева, судећи по оном што смо могли видјети, она је најстарија”, рекао је Мрђа за “Независне”.

Колико је, прецизно, старо ово природно богатство, биће утврђено даљим истраживањем, а у плану им је да узму узорке и детаљније се посвете свом несвакидашњем открићу.

И Александар Пеган вјерује да су управо они први крочили у ову јаму.

“По подацима којима засад располажемо, пре нас ту није ушао нико. Ако се то, евентуално, десило, можда је било у време Аустроугарске, али таквим подацима не располажемо”, рекао је Пеган за “Независне”.

И он свједочи да је јама веома богата пећинским накитом, али и живим свијетом, укључујући пећинске инсекте и слијепе мишеве.

“Њене остале вредности показаће време, односно даља истраживања”, рекао је Пеган за “Независне”.

Дејан Прошић, начелник општине Босански Петровац, истиче да је у питању новооткривена пећина, односно фасцинантно откриће, удаљено од центра Босанског Петровца око 15 километара. Новонастала ситуација и њега је обрадовала.

“Зашто то не искористити као туристички потенцијал? Ми као општина имамо јавни позив за невладине организације, односно унапређење туристичке понуде. У разговору с овим планинарима смо договорили да они аплицирају на тај позив, за прва иницијална средства, да се та пећина односно јама испита”, рекао је Прошић за “Независне”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана