Prirodne ljepote i kulturno blago ogledalo Srpske

V. Kulaga, S. Šurlan
Prirodne ljepote i kulturno blago ogledalo Srpske

Nepregledni šumski kompleksi, bogata flora i fauna, šum divljih rijeka koji budi adrenalin, vjerski objekti od čijeg izgleda zastaje dah, voda koja liječi tijelo i duh…

To su samo neke od destinacija koje su ucrtane na turističku kartu Republike Srpske, a koju iz godine u godinu u rukama drži sve više domaćih i stranih turista.

U turističkim organizacijama ističu da Srpska zaista ima šta da ponudi, ali da iako mnoge destinacije bilježe dobru posjetu, postoje i mnoge koje tek treba iskoristiti.

- Od sjevera do juga ponuda je raznovrsna, ali ima prostora da bude još raznovrsnija i privlačnija. Na tome se intenzivno i radi posljednjih godina - kažu u Turističkoj organizaciji RS (TORS).

Čarolije prirode

Među najatraktivnije turističke destinacije RS, koje su ujedno i najbolje iskorišćene, ubrajaju se planinski centri, koji već tradicionalno u zimskom periodu privlače veliki broj zaljubljenika u zimske sportove. Među ljubiteljima skijanja prednjači, kažu u TORS-u, olimpijska ljepotica Jahorina, sa više od 20 kilometara skijaških staza.

Direktor TORS-a Nada Jovanović ističe da se turistička ponuda Jahorine ne vezuje samo za zimski period, jer i mimo te sezone ima mnogo sadržaja koji se nude turistima.

- To su prvenstveno vikend aranžmani u ekskluzivnim hotelima, koji uključuju i programe obilaska planine, planinarenje, biciklizam, sportske kampove, škole u prirodi, organizovanje seminara, konferencija i slično - kaže Jovanovićeva.

Među planinskim centrima ne treba zaboraviti ni one manje, koji su zimi naročito atraktivni, pogotovo kao vikend destinacije, a to su Kozara i Borja, Romanija i visoravan Kneževa. Pored planinskog, prema riječima Jovanovićeve, u prvom planu je i banjski turizam.

- Banjski centri bilježe veliki broj posjeta domaćih i stranih turista. Izvori mineralnih, termalnih i termomineralnih voda, karakteristični za ovo podneblje, idealni su za liječenje različitih vrsta oboljenja. Osim liječenja, nude i rekreativne sadržaje, a u ovoj ponudi prednjači renovirani Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", koji je sigurno jedan od vodećih zdravstvenih, velnes i kongresnih centara u regionu - naglasila je Jovanovićeva.

Na sjeverozapadnim obroncima planine Kozare smještena je banja Mlječanica, čiji je moto "priroda uzvraća zdravljem", a u blizini centra su brojni kulturno-istorijski spomenici. U malom turističkom mjestu Slatina, kod Banjaluke i Laktaša, nalazi se istoimena banja, u čijim vrelima su pronađeni rimski novčići. Po jedinstvenoj vodi banja Kulaši nadomak Prnjavora je pravi svjetski raritet. Postoji samo sedam takvih banja u svijetu. U TORS-u kažu da mnoge turiste put vodi i do guste borove šume pokraj Višegrada, gdje se smjestila Višegradska banja, dragulj prirode i ljudskog stvaralaštva.

Adrenalin i fenomeni

U turističkoj ponudi u posljednjih nekoliko godina na samom vrhu su avanturistički i ekstremni sportovi, kao što su rafting, paraglajding, tandem skokovi padobranom, kajaking, čiji ljubitelji mogu da uživaju na rijekama, planinama, u nacionalnim parkovima RS.

- U zemlji gdje vladaju zakoni prirode, avanturizam nije izuzetak, već pravilo. RS se sve više izdvaja kao značajna destinacija avanturističkog turizma, koji na naše prostore privlači sve više stranih i domaćih turista - naglašava Jovanovićeva.

Najatraktivnije destinacije za to su tokovi Vrbasa i Tare, planinska područja Kozare, Sutjeske, Jahorine i Ozrena.

I nacionalni parkovi "Kozara" i "Sutjeska" su, prema riječima nadležnih u TORS-u i mišljenju turista, veoma interesantne turističke destinacije. Posjetioci ovih prirodnih oaza, među kojima je sve više stranaca, mogu da uživaju u raznovrsnim sadržajima, kao što su planinarenje, šetnja uređenim pješačkim stazama, lov, ribolov. Posjeta ovim parkovima, naglašavaju, može biti i edukativna, zahvaljujući burnim dešavanjima koja su se odigrala na njihovom tlu, te spomenicima koji su danas svjedoci toga.

Značajna je ponuda i u okviru lovnog i ribolovnog turizma.

- Možemo da izdvojimo jednu od najčistijih rijeka Evrope - Plivu, izuzetne bistrine, specifične boje, koja predstavlja pravi mali raj na zemlji, naročito za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja - rekla je Jovanovićeva i podsjetila da je na toj rijeci prije četiri godine održano Evropsko prvenstvo u flaj fišingu.

Neprocjenjivo blago ne samo opštine Srbac nego i cijele Srpske predstavlja nadaleko poznata Bardača, rezervat prirode sa 11 jezera, jedinstven na ovim prostorima, rijetko područje prirode sa kolonijama zaštićenih ptica močvarica, barskom i vodenom florom i faunom. Bardača ima brojne mogućnosti za rekreativni turizam, a svake godine tu se održava i tradicionalni Gastro fest, koji privlači brojne goste.

U blizini Teslića se nalazi Rastuška pećina. Ova predivno ukrašena pećina je i nalazište značajnih biospeleoloških vrsta i paleontoloških iskopina.

Srpska može da se pohvali i brojnim prirodnim fenomenima, ali oni, iako privlače posjetioce, i dalje nisu dovoljno iskorišćeni. U blizini Foče nalaze se pješčane piramide, pandan srpskoj Đavoljoj varoši i "Bašti bogova" u Koloradu. Ovaj prirodni fenomen, osim što je nedovoljno istražen, neiskorišćen je i neuređen. Zainteresovanosti turista širom svijeta da ih posjete ne manjka, ali loši putevi i nedovoljna signalizacija do piramida, smatraju u Turističkoj organizaciji Foče, kvare ovo jedinstveno čudo prirode.

- Cvjetanje Ukrine je fenomen koji se dešava samo na rijeci Ukrini u BiH, te Tisi u Srbiji. Riječ je o insektima koji jednom godišnje izlaze iz vode i prekrivaju površinu rijeke i "plešu svadbeni ples", stvarajući tako utisak da je rijeka procvjetala. Iako je riječ o jedinstvenoj pojavi i čudu prirode, nažalost, ona nije dovoljno iskorišćena u svrhu privlačenja posjetilaca. Na Tisu, na primjer, tokom cvjetanja dolaze na stotine ljudi i iz drugih zemalja - kazao je direktor Turističke organizacije opštine Derventa Damir Kljajić.

Bara Gromiželj, kod Bijeljine, sa živim pijeskom i staništem rijetke vrste ribe umbra krameri, stara je milione godina.  Iako predstavlja destinaciju koju obavezno treba da obiđu ljubitelji prirode, nažalost, ni ona ne bilježi veliku posjetu.

Vjerski i kulturni turizam

U TORS-u ističu da je Srpska otvorena i gostoljubiva za sve one koje putevi dovedu na Balkan, područje sa dugom istorijom, raznolikom kulturom, nedirnutom prirodom i gostoljubivim domaćinima. Dok hodaju putevima istorije, kažu, turistima se otvaraju manastirska vrata krajiških dragulja Gomionice, Moštanice, manastira Svetog Ilije, Klisine, kao jednih od najznačajnijih u istoriji pravoslavnih naroda sa područja Krajine, vjekovne bogomolje Liplje i Stuplje.

Na drugoj strani, dodaju, Hercegovina čuva nadaleko poznate manastire Tvrdoš, po predanju osnovanog od strane samog cara Konstantina još u četvrtom vijeku, manastir Dobrićevo, Duži. Predjele Podrinja ukrašavaju manastiri Papraća, Lovnica, Sase, Tavna i Dobrun.

U Trebinju, u kojem se iz godine u godinu povećava broj turista, smještena je Hercegovačka Gračanica, srpski manastir čija manastirska crkva predstavlja vjernu kopiju crkve manastira Gračanica sa Kosova, zadužbine kralja Milutina.

Interesantne su crkve brvnare u okolini Slatine i Krupe i još mnogo drugih koji čuvaju duh pravoslavnog naroda, a raznolikost kulture i vjeroispovijesti potvrđuju, naglasili su u TORS-u, katolički samostani i drugi vjerski objekti. To su, između ostalih, samostan Marija Zvijezda kod Banjaluke, džamija Selimija i jevrejska kuća Bejt Šalom u Doboju.

Andrićgrad u Višegradu je izuzetna kulturna atrakcija RS koja se pozicionirala kao neizostavna prilikom posjete RS, baš kao i višegradska ćuprija na Drini. Posjetioci u Andrićgradu mogu da prošetaju glavnom ulicom - Korzom, pogledaju objekte građene po uzoru na građevine iz doba srednjovjekovne srpske istorije i vremena austrougarske vladavine. Tu je i veleljepni Trg Nikole Tesle.

I Bileća je grad bogate i zanimljive kulturno-istorijske prošlosti, a posebno se izdvajaju nekropole srednjovjekovnih stećaka, ali i manastir Dobrićevo sa vrijednim freskama.

Najveći grad Srpske, Banjaluka, nazvana i gradom zelenila zbog svojih parkova i mnogobrojnih  aleja, dom je bisera arhitekture - Hrama Hrista Spasitelja, Banskog dvora i Palate Republike. Posebna atrakcija je tvrđava Kastel, jedna od najstarijih građevina u BiH. Tvrđava je sa svih strana opasana kamenim zidinama, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice.

TORS, u saradnji sa lokalnim organizacijama, promotivnim aktivnostima mnogo doprinosi promociji turističke ponude kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.

- U budućnosti ćemo značajnu pažnju posvetiti i zajedničkom kreiranju turističkih proizvoda i zajedničkoj promociji sa zemljama u regionu, naročito na trećim tržištima. Sva ta ponuda, od planina do drugih vidova turizma, može da bude unaprijeđena i proširena novim atrakcijama i sadržajima i na tome se intenzivno i radi - zaključila je Jovanovićeva.

Smještajni kapaciteti

Republika Srpska je, prema podacima TORS-a, tokom juna i jula ove godine raspolagala sa oko 10.120 stalnih ležaja. Srpska je, dodali su, lani zabilježila 256.277 dolazaka turista, koji su ostvarili 670.237 noćenja, dok je za sedam mjeseci ove godine RS posjetilo 140.382 turista, a bilo je 331.920 noćenja.

Etno-turizam

Posljednjih godina u RS na značaju sve više dobija i eko-etno ponuda. Najatraktivnije destinacije ovog tipa svakako su, kažu u TORS-u, Etno-selo Stanišići kod Bijeljine i sve poznatije područje Šipova i njegove okoline, koje zahvaljujući brojnim seoskim domaćinstvima, ljubaznim domaćinima, te sadržajima koji se nude postaje sve interesantnija lokacija.

- Bogatu ponudu seoskog turizma ima i planina Ozren, gdje posjetioci mogu da uživaju u mirnom i ugodnom ambijentu seoskih domaćinstava - napominje Jovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana