Породице владају балканским подземљем

Агенција
Породице владају балканским подземљем

Подгорица - Криминал посљедњих година све чешће постаје породични "посао". У овом свијету у Црној Гори и Србији издвојиле су се три породице које предњаче у криминалним радњама, од пљачки, бруталних пребијања, диловања, па све до најтежих кривичних дјела - убистава.

Међу њима је породица Бојовић. Лука Бојовић, старији син Анђелке и Вука Бојовића, јавности је постао познат као један од најмлађих припадника Српске добровољачке гарде Жељка Ражнатовића Аркана. У то вријеме је међутим почело урушавање дотадашње криминалне пирамиде - Аркан је убијен у јануару 2000, а "сурчински" и "земунски клан" преузели су вођство београдским подземљем.

Милорад Улемек Легија, Арканов и Бојовићев пријатељ и покровитељ "земунаца", био је спона која је довела до криминалног успона Луке Бојовића 2003. године, послије акције "Сабља". Бојовић је тада побјегао у Шпанију, гдје ја почео нови живот са женом и дјецом. Двије године касније ипак је ухапшен и осуђен на 18 година затвора због припадања злочиначкој криминалној организацији. Нестанком, односно убиством Слободана Радоњића у Бару 2009. године, Лука Бојовић је почео нови мафијашки рат са породицом Шарановић, који се годинама води у Србији и Црној Гори. Послије нестанка Слободана Радоњића, за кога се претпоставља да је убијен по налогу Бојовића, убијени су и Слободанов отац Данило и његов кум Бранислав Шарановић, који су у самосталној истрази Слободановог нестанка, дошли на траг Бојовићу.

У име освете за убиство Шарановић је наредио убиство Николе Бојовића, Лукиног брата, који је убијен у Београду 2013. Шарановић је убрзо ухапшен у Црној Гори, заједно са Ратком Кољеншићем. Колико је ова породица огрезла у криминал било је јасно прошле године, када је приведена Лукина и Николина мајка Анђелка Бојовић, због сумње да је припремала убиство Ратка Кољеншића, да би осветила свог убијеног сина. Анђелка је иначе сликарка и професорка у пензији.

Убиство Николе Бојовића на видјело је избацило све криминалне радње породице Бојовић, али и Шарановић, која је наложила његово убиство. Наиме, браћа Бранислав (66) и Слободан (79) Шарановић деценијама су важили за некрунисане краљеве коцке на Балкану.

Шарановићи су почетком осамдесетих били у рангу Жељка Ражнатовића Аркана, Љубе Земунца и осталих жестоких момака, али се за разлику од њих нису медијски експонирали.

Након што је Бранислав убијен 2009. године у Београду, Слободан је понудио суму од милион евра за онога ко открије налогодавца. Смрт брата није прежалио. Слободан Шарановић убијен је прије тачно годину, у марту 2017. године, а сумња се да је наручилац његовог убиства управо Лука Бојовић. Њихов братанац Владимир Шарановић ухапшен је недавно због убиства адвоката.

Нарко-бос Дарко Шарић и његов брат Душко из Пљеваља у жижу свјетске јавности доспјели су када је Дарко оптужен за организовање шверца више тона кокаина из Латинске Америке, као и прање десетина милиона долара од продаје наркотика.

Шарић је ухапшен у заједничкој акцији полиција Црне Горе и Србије и тада је започео поступак који сада већ траје осам година. Душко Шарић био је у притвору, због сумње да је опрао више од 23 милиона евра зарађених продајом дроге. Поступак дуг седам година завршен је тако што је ослобођен оптужбе за прање новца у септембру прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана