Ponosni roditelji Skakavca, Jabuke, Egipta…

M. Miljić, D. Keleč
Ponosni roditelji Skakavca, Jabuke, Egipta…

Bogati i slavni vole da njihova djeca budu posebna samim dolaskom na svijet, pa se zato trude da njihova imena budu neobična.

Holivudske zvijezde najčešće biraju imena za svoju djecu po nacijama, državama, gradovima, stadionima i luksuznim hotelima.

Međutim, mališani slavnih dobijaju imena i na osnovu dana u sedmici, biblijskih likova, voća, cvijeća, ali i prirodnih pojava, animiranih likova, te likova iz bajki i crtanih filmova.

A da originalnosti ne nedostaje ni domaćim zvijezdama, uvjerimo se svaki put kada neka pjevačica ili glumica imenom svog djeteta nastoji da pokaže svoju originalnost.

Ipak, stručnjaci tvrde da treba biti obazriv, jer ime je nešto što nosimo cijelog života i ono ne treba da bude žig.

Dijete sa pet imena

Uma Turman i njen vjerenik Arpad Buson su tek tri mjeseca nakon što su dobili kćerku objavili njeno ime. Njihova kćerka ima pet imena, Rosalind Aruša Arkadina Altalune Florens Turman Buson.

- Porodica i prijatelji je zovu Luna. Svako od pet imena ima neko značenje za Umu i Arpada - rekao je Umin menaxer. 

Međutim, Uma i Arpad su samo još jedan par u nizu poznatih koji su svojoj djeci dali neobična imena.

Ališa Kiz je sinu dala ime Ixipt, odnosno Egipat, jer je pjevačica bila oduševljena boravkom u toj afričkoj zemlji, dok je Džoni Dep svojoj kćerki dao ime Lili Rouz Melodi, što u prevodu znači Ruža Melodija.  

Imena po mjestu začeća

Međutim, ni ostali ne odudaraju od pomenutih holivudskih zvijezda i imaju i previše inspiracije prilikom davanja imena svojim mališanima. Tako je Džesika Alba svojoj mezimici dala ime Honor, što znači Čast.

Glumački par Anđelina Džoli i Bred Pit kćerki su dali ime Šajlo, što na hebrejskom znači Smirena.

Kejti Holms i Tom Kruz svoju mezimicu su nazvali Suri, što u prevodu znači Princeza, dok su Viktorija i Dejvid Bekam sinu dali ime Bruklin, po dijelu Njujorka u kojem je dijete začeto.

Gven Stefani sinu je dala ime Kingston po glavnom gradu Jamajke, a glumica Gvinet Paltrou kćerku je nazvala Epl, kao Jabuka, a sina Mozes, kao Mojsije.

Šon Pen je u braku sa glumicom Robin Rajt dobio sina Hopera, što u prevodu znači Skakavac, dok je Džejson Li sinu dao ime Pilot Inspektor. Ališa Silverston sina je nazvala Blu Ber, odnosno Plavi Meda.

Davanje neobičnih imena djeci više nije samo holivudski trend, već je postalo pravilo. Tako je glumica Nikol Kidman dala svojoj kćerkici ime Sundax Rose. Nikol je svom prvom biološkom djetetu dala ime prema posljednjem danu u sedmici. Nikol je tada izjavila da je inspiraciju za ime pronašla u Sundax Reed, muzi svog omiljenog umjetnika, australijskog slikara Sidneja Nolana, a njen suprug Kit Urban dodao je još ime Rose, kako se zvala njegova baka.

U igri i Supermen

Američki glumac Nikolas Kejx bio je toliko inspirisan stripovskim junacima da je sina nazvao Kal-El, koje je pravo ime Supermena.

Tamnoputi američki oskarovac Forest Vitaker djecu je nazvao prema pjesničkim motivima, odnosno Okean, Sonet i Blu. Irski muzičar i aktivista Bob Geldof iz braka sa rok novinarkom Polom Jejts ima kćerku Fifi, dok se njegov britanski kolega Dejvid Bouvi poigrao rimom i sina nazvao Zowie Bowie.

Ni region ne kaska u inspiraciji

Pjevačica Jelena Karleuša ima dvije kćerke kojima je dala imena po grčkim boginjama, te se tako starija zove Atina, a mlađa Nika.

Političar Čeda Jovanović ima četvoro djece sa neobičnim imenima i to sina Mihajla Lajfa (Život), kćerke Janu Hart (Srce), Zoru Fejt (Sudbina) i Anđeliju Fej.

Ni književnici Isidori Bjelica nije nedostajalo inspiracije pa je tako svojoj djeci dala po dva imena. Njen sin se zove Lav Gligorije, a kćerka Vila Evanđelina.

Miki Manojlović ima kćerku koja se jednostavno zove Čarna, a kreatorka Suzana Perić svoju inspiraciju pronašla je u filmu "Doručak kod Tifanija", te je svoju kćerku nazvala upravo Tifani.
Kćerka pjevača Olivera Mandića vjerovatno ima najneobičnije ime jer se zove Hana Kola.

Spor zbog imena

Pjevačica Bijonse i njen muž Džej Zi izgubili su pravnu bitku tokom koje su pokušali da registruju ime svoje kćerke Blu Ajvi kao zaštićeno ime. Ovaj popularni par podnio je sudski zahtjev za zaštitu imena svog prvog djeteta odmah poslije njenog rođenja u januaru. Planirali su da lansiraju liniju odjeće i proizvoda za bebe pod imenom "Blu Ajvi".

Međutim, par je sudsku bitku izgubio zbog jedne žene iz Bostona, koja je još 2009. godine registrovala svoju kompaniju za planiranje vjenčanja pod nazivom "Blu Ajvi". Zbog toga je kancelarija za patente i zaštitne znakove odlučila da Bijonse i Džej Zi nemaju legalno pravo da ime zadrže samo za sebe.

Veronika Aleksandra, vlasnica kompanije "Blu Ajvi", našla se na sudu protiv jednog od najmoćnijih parova u šou-biznisu ubrzo pošto su oni otkrili neobično ime svoje kćerke.

Nekoliko dana poslije rođenja kćerke par je podnio zahtjev sudu i Američkom zavodu za patente i zaštitne znakove.

- Moja kompanija se zove "Blu Ajvi" od 2009. godine. Sama sam smislila to ime, a ukoliko bi oni pobijedili na sudu, ja bih ostala bez posla. Morala sam da zaštitim ime svoje kompanije. Veoma smo uspješni kao planeri vjenčanja i želimo da tako i ostane - rekla je Veronika Aleksandra.

Ona je dodala i da bi razmislila o prodaji prava na ime ukoliko bi par imao neku konkretnu ponudu.

Originalnost koja prelazi granice

Sociolog Biljana Milošević rekla je da davanje imena koja su veoma čudna nije opravdano jer ime kroz život postaje sastavni dio nečijeg identiteta.

- Postoji neki period tolerancije, kada će dijete sa neobičnim imenom možda donekle i biti simpatično svom okruženju, ali kasnije nerijetko zna da bude negativno obilježeno tim imenom. Veoma je nezgodno kada budu dovedeni u neku nelagodnu situaciju upravo zbog svog imena - istakla je Miloševićeva.

Prema njenim riječima, roditelji bi trebalo da budu pažljivi kada biraju imena svoje djece, kako ona ne bi kasnije ispaštala zbog njihovog hira.

- Dosta je primjera da djeca dobijaju čudna imena, zbog čega bi roditelji trebalo da povedu računa o tome kako njihova originalnost ne bi prešla granice - dodala je Miloševićeva.

Stručnjaci koji se bave proučavanjem imena tvrde da je osnovni razlog zbog kojeg roditelji djeci daju takva imena želja da im na taj način podare osjećanje individualnosti, posebnosti i upečatljivosti.

Stručnjaci takođe upozoravaju i da takva djeca češće budu problematična nego što je to slučaj sa djecom koja imaju uobičajena, prosječna imena. Isto tako, roditelji se odlučuju za ono ime čija im se popratna energija, asocijativnost, snaga i karakter najviše sviđaju, te ih na taj način žele prenijeti na svoje dijete.

Klinton inspirisan stihovima  

Bivši predsjednik Amerike Bil Klinton i njegova supruga Hilari imaju kćerku Čelsi. Kćerka Klintonovih ime je dobila jer su Bil i Hilari bili inspirisani stihovima iz pjesme Džonija Mičela o buđenju "jednog jutra u Čelsiju".

Ime po sobi

Čini se da se poznati u posljednje vrijeme takmiče u tome ko će otkačenije ime dati svom djetetu.

Tako je pjevačica Maraja Keri, kada je rodila blizance, sinu dala ime Moroccan Scott, po sobi u kojoj je njen suprug zaprosio. Njena kćerka je dobila ime Monroe, po slavnoj glumici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana