Ово су најратоборнији народи у Европи

Агенције
Ово су најратоборнији народи у Европи

Србија се налази међу 10 земаља чији су грађани спремни да ратују за своју државу, док су на зачељу табеле завршиле земље западне и јужне Европе.

Резултате глобалног испитивања спровео је Галуп.

Како су показали резултати, на првом млесту су се нашли Финци, којих се чак 74 процената изјаснило да је спремно да ратује за своју државу. Са процентом мање, и на другом млесту, нашли су се Турци, а трећу позицију заузели су Украјинци, чијих 62 одсто испитаника је одговорило да је спремно за рат.

Русија се нашла на четвртој позицији, а према резултатима, 59 одсто испитаних Руса рекло је како је спремно да ратује за своју земљу. На списку земаља нашло се и самопроглашено Косово и заузело пето млесто са 58 процената.

Са по 55 процената Босна и Херцеговина и Шведска деле шесто и седмо млесто, затим слпледи Грчка са 54 одсто, Пољска са 47, док је Србија на десетом млесту са 46 процената.

Према подацима уписаним у мапу, види се да спремност држављана да ратују за своје државе опада са истока Европе према западу, па су се на крајњем западу нашле земље чији су грађани најмање спремни за рат.

Посљедња на списку од 28 земаља нашла се Холандија, чијих само 15 одсто грађана се изјаснило као спремно да ратује за Холандију. Са три процента више, претпосљедњу позицију заузела је Њемачка, а изнад ње су Белгија са 19, Италија са 20, Шпанија 21, Аустрија 21, Чешка 23, Бугарска 25...

За ово истраживање испитано је 62.398 људи из цијелог свијета, у свакој земљи на узорку од око 1.000 мушкараца и жена. У 30 земаља испитивања су обављана уживо, у 12 преко телефона, а у 22 преко интернета, у периоду од септембра до децембра 2014. године.

На свјетском нивоу испитивање је показало да су Европљани најмање спремни да ратују за своје земље, а у просјеку 61 одсто испитаника у 64 земље је рекло да би.

На првом и другом мјесту у свијету су Мароко и Фиџи са 94 одсто, затим Пакистан и Вијетнам са 89 и Бангладеш са 86 процената. Ако се може судити по резултатима анкете, најмирољубивија држава би могла да буде Јапан, чијих је само 11 одсто испитаника рекло да је спремно да ратује за земљу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана