Ово је 10 најинтелигентнијих нација на свијету

Агенције
Ово је 10 најинтелигентнијих нација на свијету

Комбинацијом резултата тестова интелигенције на нивоу држава, резултата које су ученици у различитим држвама свијета постизали на тестовима из математике, као и статистичких података о високом образовању становништва држва свијета амерички портал Gazette Review саставио је ранг листу 10 "најпаметнијих" држава свијета.

10. Шведска

Просјечан коефицијент интелигенције (IQ) у Шведској износи 101. Ове земља има добар образовни систем у коме већину трошкова школовања сноси држава. Зато не чуди што су факултети доступни већини, ни што значајан проценат популације високо образован. Ријеч је о другој земљи на свијету по употреби рачунара у раду. Њима се на послу користи чак 75 одсто људи у Шведској.

9. Аустрија

Просјечан IQ у Аустрији износи 102, што је број који дијеле са комшијама из Њемачке и Италије, које се налазе на 8. и 7. мјесту листе најинтелигентнијих нација за 2016. годину. Аустрија има један од најбољих образовних система на свијету, а поносе се и чињеницом да имају највећи број докторских титула међу радном снагом, у земљи у односу на остатак свијета. Чак 7 жена и 9 мушкараца, на 1.000 становника, имају докторат на неку тему.

8. Њемачка

У историјском смислу, Њемачка је земља са великим бројем филозофа, научника и умјетника, па зато ни не чуди да велики број њених грађана завршава факултете управо из тих области. Врло су популарни и факултети који образују инжењерске и технолошке профиле. Нијемци се поносе и чињеницом да имају неке од најстаријих и најпрестижнијих факултета на свијету.

7. Италија

Италија је земља неких од највећих вајара, сликара, писаца и пјесника свих времена. Многи, међутим, заборављају да је она и домовина великих иноватора на подручју науке и технологије. То доказује и статистика која показује да међу Италијанима има надпросјечан број диплома у подручју математике, физике и других природних наука. Просјечан IQ у Италији износи 102.

6. Холандија

Просјечан IQ у Холандији износи 103. Та земља има врло добар образовни систем, са чак деветим најбољим резултатима у свијету када су у питању математички тестови. У том сегменту најбоља је Финска, која има и најбољи образовни систем на свијету, али се, истовремено, по резултатима стандардизованих тестова интелигенције налази тек на 28. мјесту.

5. Сингапур

На врху листе најинтелигентнијих нација налазе се народи Азије. Просјечан IQ у Сингапуру износи 103, а та острвска држава се поноси и одличним образовним системом у који улаже много новца. Највише средстава улаже се у "исплативе" привредне секторе попут технологија и финансија.

4. Тајван

Просјечан IQ на Тајвану износи 104. Не само да је ријеч о једној од најпаметнијих земаља на свијету, већ и о једној од најгушће насељених. Становништво у тој земљи говори кинеским и енглеским језиком, чиме себи отвара додатне шансе за пословну сарадњу са остатком свијета. Дјеца се школују у државним школама, а сматрају се добрим стручњацима на подручју технологије.

3. Јапан

Јапан је познат по веома ригорозном образовном сиситему, због кога ученици морају да посвећују велики дио дана и ноћи учењу и школским обавезама. Чак 99 одсто јапанске популације је писмено. Универзитет у Токију се сматра најбољим факултетом у Азији, док је земља једна од водећих на свијету у подручју научних истраживања. Просјечан IQ у Јапану износи 105.

2. Јужна Кореја

Медијска кућа Блоомберг прогласила је Јужну Кореју најиновативнијом земљом на свијету. Студенти имају треће најбоље резултате на математичким тестовима у свијету, а много новца троши се на истраживање и развој нових идеја. Јужна Кореја, уз то, има најбржу и најпоузданију интернет везу, што доказује и њихову компетитивност у жељи да буду број 1 на подручју технологије. Захтјевни испити и такмичарски дух имали су, нажалост, за посљедицу веома високу стопу самоубиства међу ученицима. Просјечан IQ у Јужној Кореји износи 106.

1. Хонг Конг

У овом делу Кине под посебном врстом управе живи највише људи са највишим IQ-ом на свијету, а просјек износи чак 107. Студенти у Хонг Конгу постижу најбоље резултате на тестовима из математике и других неучних предмета, а њихов образовни сиситем важи за други најбољи послије Финске. Ученици су веома амбициозни, па уписују додатне ваннаставне активности како би повећали своје шансе за добијање послова из снова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана