Одликовања Карађорђевића на аукцији у Њемачкој: За звијезду и орла

novosti.rs
Одликовања Карађорђевића на аукцији у Њемачкој: За звијезду и орла

Ордење Карађорђеве звијезде и Бијелог орла, оба са мачевима, као и Југословенске круне и Светог Саве, 14. децембра наћи ће се на 65. аукцији куће “Андреас Тис” у Кирхајму.

Одликовања је пред своју смрт краљ Петар Други Карађорђевић повјерио на чување пријатељу Американцу Филипу Мејну Веберу.

Он их је послије Петрове смрти, када су постале његово власништво, продао колекционару Роберту Елиоту. Непознато је, међутим, не само како је знамење доспјело у Њемачку већ и коме је из династије Карађорђевића припадало.

Како се наводи у каталогу њемачке аукцијске куће, почетна цијена комплета ордења је 30.000 евра. Ту је урачунато и неколико личних предмета и писама, али и пехар којим су ова четири одликовања награђена у САД 1977. године признањем за најбољу поставку.

Управо ова писма уносе сумњу у то чије су груди заиста красила ова знамења, јер се у једном од њих цитира Петар Други: “Сасвим искрено признајем да не памтим коме је који тачно припадао”, мислећи на свог деду краља Петра Првог и оца краља Александра. По мишљењу наших историчара, прва два ордена, будући да садрже мачеве и додијељени су у знак храбрости за ратне заслуге, готово извјесно припадала су Петру Првом. Преостала два могла су припадати или краљу Александру или његовом сину Петру Другом.

Драгомир Ацовић, предсједник Крунског савета, тврди потпуно другачије.

“Пошто су сва четири ордена део једне гарнитуре, сигуран сам да нису припадали краљу Александру”,  објашњава Ацовић.

Треба знати да су сви ордени редукованих димензија, што значи да су израђени да их носи дечак или жена. Зато искључујем сваку могућност да је знамење могло припадати краљу Петру Првом. Уз то, краљ Петар Други био је нарушеног здравља у време када у писму тврди да је несигуран коме ордење припада. Чак и димензије одликовања говоре да су припадала управо њему. Орден Карађорђеве звезде Петар Други носи на портрету који је насликао Паја Јовановић. Ово ордење се већ трећи пут нуди на аукцији и то није ништа ново.

Утврдити ко је власник

Ово је ордење појединачно често у понуди аукцијских кућа, а када се појаве сва четири у комплету, коштају 30.000 евра - каже Зоран Илић, предсједник Српског нумизматичког друштва. - Изузетно је важно да држава што пре утврди да ли је власник колекције Петар Први Карађорђевић, а ако јесте, свакако би је требало откупити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана