Od trgova i kafića do egzotičnih destinacija

Andrea Simanić, dopisnici
Od trgova i kafića do egzotičnih destinacija

Novu, 2013. dočekaćemo za petnaestak dana i svi se uveliko pripremaju za proslavu. Staru godinu mnogi će ispratiti u svom domu, u krugu porodice, ali ima i onih koji žele da se dobro provedu i da im najluđa noć bude nezaboravna, pa pažljivo biraju gdje će otići.

A ponuda je zaista raznovrsna - od dočeka na trgovima, preko domaćih restorana i kafića i proslava u regionu, pa do egzotičnih destinacija.

Kafići, restorani i trgovi u RS

U Banjaluci za proslavu u nekom od kafića, klubova i restorana treba izdvojiti od 40 do više od 100 maraka.

U cijenu ulaznice u pojedinim ugostiteljskim objektima uračunata je i neograničena konzumacija hrane i pića, dok kod nekih za istaknuti iznos gosti dobijaju "švedski sto" i piće dobrodošlice.

Cijene rezervacija uglavnom su niže za žene, pa, na primjer, u noćnom klubu "Milenijum" muškarci za ulaznicu treba da izdvoje 80 KM, dok će dame platiti 60 KM. Za doček u kafiću "Deda Luka" muškarci treba da izdvoje 55 KM, a djevojke 45. U restoranu "Harizma" u cijenu od 100 KM uračunata je konzumacija hrane u iznosu od 80 KM i pića u iznosu od 20 KM. Doček u hotelu "Bosna" koštaće takođe 100 KM, a gosti koji nisu iz Banjaluke dobijaju gratis sobu za dvije osobe.

Za rezervaciju u klubu "Kruna" dame treba da izdvoje 40, a muškarci 50 maraka.

Nova godina u banjalučkim kafićima, klubovima i restoranima biće dočekana uz uglavnom uz muziku uživo i di-džejeve, a mnogi su pripremili i nagrade igre.

Banjalučani najluđu noć mogu da provedu i na Trgu Krajine, uz domaće bendove "Balkan ekspres", "Vanja d frog" i Krajiške trubače, uz veliki novogodišnji vatromet i niz drugih iznenađenja. Na Trgu će 31. decembra u 11 časova biti organizovana i dječija Nova godina uz "Vrapčiće" i Djeda Mraza.

U Trebinju će doček Nove godine organizovati hotel "Leotar" i nekoliko popularnijih trebinjskih kafića. Za doček Nove godine u "Leotaru" potrebno je izdvojiti 50 maraka, a u cijenu su uračunati hrana i piće. U ostalim ugostiteljskim objektima ulaz se uglavnom neće naplaćivati. U Trebinju tradicionalno nema organizovanog dočeka na otvorenom. U kafićima se cijene rezervacija za najluđu noć kreću od deset do 30 maraka, a u restoranima od 20 do 50 maraka.

Stanovnici Gradiške za rezervacije u kafićima treba da izdvoje od 15 do 50 KM, dok su cijene dočeka u motelima nešto više - od 50 do 100 KM. U restoranu "Đerdan" doček košta 25 KM, za šta se dobije večera i šampanjac, a u novogodišnjoj noći vesele goste zabavljaće tamburaši. Cijene dočeka u klubovima iste su kao lani, pa za proslavu u klubu "Vitez" treba izdvojiti 50 KM, za šta se dobije neograničena konzumacija meze i pića.

U Andrić gradu u Višegradu u novogodišnjoj noći nastupaće rok grupa "Riblja čorba". Ulaz u "grad od kamena" biće besplatan za sve posjetioce. Posljednjeg dana 2012, uoči novogodišnje svirke, "Riblja čorba" će u Andrić gradu promovisati novi album "Uzbuna", a zatim će uslijediti i promocije knjiga Bore Đorđevića "Šta je pesnik hteo da kaže" i Miše Aleksića "Autobiografija uživo".

Emir Kusturica će, takođe 31. decembra, otvoriti u Andrić gradu poslovne objekte jedne banke, zatim apoteku, zlataru, oftamološku radnju, pekaru, piceriju i pivnicu, a planirano je i svečano otvaranje glavne ulice "Mlada Bosna". Prisutne će, prilikom svih tih otvaranja, zabavljati trubački orkestar Dejana Petrovića.

U hotelu "Balkana" u Mrkonjić Gradu provod u najluđoj noći košta 50 maraka. Doček Nove godine biće upriličen i u diskoteci "Delta" i mnogim kafićima. Cijena rezervacije je od deset do 20 maraka, a u velikom broju kafića i restorana za doček nije predviđeno plaćanje. rezervacije.

Novogodišnja putovanja

Turističke agencije u RS i ove godine nude brojne aranžmane za novogodišnja putovanja.

"Cepter pasport" u ponudi ima putovanja u Budimpeštu za 299 maraka i u Beč za 549 maraka. Novogodišnje putovanje u Moskvu košta oko 1.000 maraka, dok je za Novu godinu u Njujorku potrebno 1.860, Dubaiju 1.600, a na Sejšelima 3.300 maraka. Ova agencija za 419 maraka nudi i aranžman "Bus iznenađenja", koji podrazumijeva smještaj na bazi punog pansiona, organizovan doček i reprizu Nove godine na putnicima nepoznatoj destinaciji

U turističkoj agenciji "Unis turs" u ponudi imaju doček Nove godine u Budimpešti, Pragu i Nici, ali i na Kubi, u Tajlandu, Šrilanki i Dubaiju.

U turističkoj agenciji "Adrijatika lajn" nude proslavu u Budimpešti za 249 KM (tri dana).

Agencija "Hepi travel" iz Bijeljine nudi, između ostalog, i novogodišnji aranžman za Zlatibor, gdje je za tri polupansiona potrebno 249 KM, a za dva polupansiona sa svečanom večerom 30. decembra, dočekom Nove godine i reprizom 175 KM. Na Kraljevom trgu na Zlatiboru nastupaće "Bajaga i Instruktori".

U turističkoj agenciji "Frend travel" iz Trebinja su rekli da je najprodavaniji aranžman jednodnevno putovanje u Budvu na koncert Zdravka Čolića po cijeni od 15 do 25 KM, u zavisnosti od mjesta polaska, a nude i petodnevni aranžman u Carigradu za 710 KM.

Srbija i Crna Gora

U Beogradu će novogodišnji praznici obilovati tradicionalnim manifestacijama, a centralni događaj, novogodišnji koncert na otvorenom, vratio se na Trg republike. Na njemu će na novogodišnjoj proslavi nastupati "Masterblastersi" i "Rok hor", Jelena Mihailović, Marčelo i "Iskaz", a u 2013. godinu prisutne će uvesti "Električni orgazam" i na kraju "Dejan Pejović Black and Njhite njorld". Slogan ovogodišnjeg dočeka Nove godine u Beogradu je "Budi očaran, budi jedinstven, budi u Beogradu" .

Ljubitelje klasične i džez muzike očekuju koncerti u Centru "Sava", a karte za program "Klasika molim" su besplatne.

Novogodišnji doček na brojnim beogradskim splavovima, u kafićima, klubovima i restoranima košta od 29 evra. Doček u klubu "Magacin", gdje će u najluđoj noći goste zabavljati Severina košta 50 evra, u klubu "London" 32 evra, a u "Teatru" 35 evra. U restoranu "El Derećo" rezervacije koštaju od 50 evra, kao i u kafani "Kafana", ali i u hotelu "Hajat".

Na Trgu slobode u Novom Sadu za novogodišnju noć nastupaće Slobodan Trkulja, a proslavu organizuju brojni ugostiteljski objekti. U novosadskom klubu "Giardino" za doček treba izdvojiti pedesetak maraka, "Tapas baru" oko 20 KM, a u kafani "Dash" 45 evra.

I hoteli u Vrnjačkoj Banji spremili su program za doček Nove godine. Najviše je trodnevnih i četvorodnevnih aranžmana, a neki su gostima omogućili i plaćanje na rate. Hotel "Breza", na primjer, nudi trodnevne aranžmane, koji po osobi u dvokrevetnoj sobi, na bazi polupansiona koštaju oko 270 maraka. Cijena novogodišnjeg aranžmana obuhvata, pored novogodišnje i svečanu večeru za reprizu. Aranžman može da se plati u četiri rate.

Crnogorsko primorje i za doček Nove, 2013. godine biće stjecište najvećih estradnih zvijezda iz regiona, što bi, kako smatraju u Turističkoj organizaciji te države, trebalo da bude garant dobrog provoda. Crnogorski hotelijeri saopštili su da će cijene dočeka i smještaja biti na nivou prošlogodišnjih.

U metropoli crnogorskog turizma - u Budvi glavni doček biće, kao i ranijih godina, organizovan na gradskom trgu, gdje će publiku zabavljati Zdravko Čolić i Andrijana Božović. Za 1. januar najavljen koncert "Parnog valjka".

Veselo će biti u obližnjim Bečićima, gdje će gosti u najpoznatijem crnogorskom hotelu "Splendid" najluđu noć moći da dočekaju uz pjesme "Hari Mata Harija" i Jelene Rozge. Četiri dana boravka u "Splendidu", uz gala večeru 31. decembra, koštaju 360 evra po osobi. Ova cijena podrazumijeva i jedno noćenje gratis.

U petrovačkom hotelu "Palas" glavne muzičke zvijezde biće Halid Bešlić, Neda Ukraden i grupa "Novi fosili". Cijena trodnevnog novogodišnjeg aranžmana, na bazi punog pansiona, u  "Palasu" iznosi 350 evra po osobi.

I u Kotoru će se Nova godina čekati na otvorenom i to na dva gradska trga - na Trgu od oružja i na Trgu svetog Tripuna. Za sada se zna da će na prvom pjevati hrvatski bend "Slatka tajna" i crnogorska grupa "Egzodusi". U najpoznatijoj crnogorskoj diskoteci "Maksimus" u Kotoru u novogodišnjoj noći nastupaće Dženan Lončarević, a 1. januara Severina.

I hoteli na sjeveru Crne Gore organizovaće doček Nove godine. Hotel "Planinka" u Žabljaku nudi tri noćenja i tri svečane večere uz muzički program za 190 evra po osobi, dok se aranžmani u hotelu  "Polar star" kreću od 300 do 350 evra po osobi. Veselo će biti i u Kolašinu, gdje će u hotelu "Bjanka" nastupati Miroslav Ilić, a cijena trodnevnog aranžmana je 459 evra po osobi.

Hrvatska

Oni koji Novu godinu žele da proslave na Hrvatskom primorju, za novogodišnji paket, koji uključuje tri noćenja u Dubrovniku, treba da izdvoje 587 maraka. Tri noćenja u najluksuznijem hvarskom hotelu "Adrijana" koštaju 976 KM, a trodnevni aranžman u hotelu "Park" u Makarskoj 450 KM.

Planine

Petodnevni novogodišnji aranžman u hotelu "Rajska dolina" na Jahorini košta 170 evra, dok je za paket koji uključuje tri noćenja u nekom od apartmana na Vlašiću potrebno od 135 maraka. Proslava Nove godine u restoranima i klubovima košta od 60 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana