Obama unio šalu u Bijelu kuću

Priredio: Boris Đurić
Obama unio šalu u Bijelu kuću

Vašington - Nakon osmogodišnjeg mandata u Bijeloj kući Barak Obama zasigurno nosi titulu prvog predsjednika SAD sa pravim osjećajem za humor.

Dugo je predsjednički humor bio predvidljiv kao izlizana šala, a onda je došao Obama koji je počeo da koristi nove fraze, poput "heezdž" (žargonska riječ za super, sjajno), zatim je kopirao internet šale i govorio da su on i potpredsjednik Džo Bajden toliko bliski da bi im vjerovatno zabranili pristup nekoj piceriji u Indijani, piše "Vašington post".

Obama, koji će 30. aprila držati govor ispunjen šalama na konferenciji Asocijacije novinara u Bijeloj kući, posjeduje osjećaj za humor koji je oštriji i sa više uticaja iz pop kulture nego ostali političari.

On je zbijao šale koje se odnose na slanje poruka u pijanom stanju i na citate iz filmskog serijala "Igre gladi". Takođe je ismijavao egzotična jela koja "Njujork tajms" preporučuje kao zdravu ishranu i koristio popularnu frazu "otkači".

I bivši američki lideri Džordž Buš i Bil Klinton znali su da zbijaju šale, ali Obama je unio novu vrstu humora - humora koji obiluje ironijom, samosviješću i inteligentne reference na trenutne popularne teme u društvu.

Najbolji primjer je kada je 2011. godine na konferenciji pomenute asocijacije ismijavao one koji su, uprkos svim dokazima, tvrdili da je, u stvari, rođen u Keniji. Tada je uputio komentare i na račun popularnog Donalda Trampa koji je bio u publici. Kada je obećao da će im prikazati video-snimak svog rođenja, Obama je prisutnima pustio isječak iz crtaća "Kralj lavova" čija se radnja odvija u Africi, što je izazvalo salve smijeha u publici.

- Obama ima odličan smisao za zbijanje šala. On nije neki "šašav" komičar već praktikuje tihi i veoma sofisticirani humor - kaže autor humorističke serije o političarima VIP Stefani Leng.

Tokom jednog intervjua Obama je rekao da voli komediju navodeći svoje omiljene komičare Luisa Si Keja i Džerija Sajnfilda, a i profesionalni komičari su pohvalili predsjednika zbog osjećaja za komediju.

- On je uradio odličan posao na nekoliko večera sa dopisnicima. Dobar je u monolozima i uglavnom tako vodi svoj šou - rekao je poznati komičar Sajnfild.

Obamino praktikovanje humora je jedan od razloga zašto je i čest gost u večernjim TV emisijama kao što su Letermanov i šou Džimija Falona, gdje je pričao kako nekada po Bijeloj kući hoda u donjem vešu, ali i citirao šaljive poruke sa "Tvitera" u kojima mu zahvaljuju što je svojom politikom  pomogao da budu snižene cijene piva i da prestane nositi široke džins pantalone.

Širi politiku

Barak Obama često koristi šale za širenje svoje politike, naročito među mladima koji više vole da dijele među sobom zanimljive video-snimke nego da gledaju neki od njegovih govora. To se najbolje vidi na popularnom video-snimku na kojem drži štap za selfi i ohrabruje mlade da se prijave na veliki program medicinskog osiguranja "Obamaker".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana