Обама унио шалу у Бијелу кућу

Приредио: Борис Ђурић
Обама унио шалу у Бијелу кућу

Вашингтон - Након осмогодишњег мандата у Бијелој кући Барак Обама засигурно носи титулу првог предсједника САД са правим осјећајем за хумор.

Дуго је предсједнички хумор био предвидљив као излизана шала, а онда је дошао Обама који је почео да користи нове фразе, попут "хеезџ" (жаргонска ријеч за супер, сјајно), затим је копирао интернет шале и говорио да су он и потпредсједник Џо Бајден толико блиски да би им вјероватно забранили приступ некој пицерији у Индијани, пише "Вашингтон пост".

Обама, који ће 30. априла држати говор испуњен шалама на конференцији Асоцијације новинара у Бијелој кући, посједује осјећај за хумор који је оштрији и са више утицаја из поп културе него остали политичари.

Он је збијао шале које се односе на слање порука у пијаном стању и на цитате из филмског серијала "Игре глади". Такође је исмијавао егзотична јела која "Њујорк тајмс" препоручује као здраву исхрану и користио популарну фразу "откачи".

И бивши амерички лидери Џорџ Буш и Бил Клинтон знали су да збијају шале, али Обама је унио нову врсту хумора - хумора који обилује иронијом, самосвијешћу и интелигентне референце на тренутне популарне теме у друштву.

Најбољи примјер је када је 2011. године на конференцији поменуте асоцијације исмијавао оне који су, упркос свим доказима, тврдили да је, у ствари, рођен у Кенији. Тада је упутио коментаре и на рачун популарног Доналда Трампа који је био у публици. Када је обећао да ће им приказати видео-снимак свог рођења, Обама је присутнима пустио исјечак из цртаћа "Краљ лавова" чија се радња одвија у Африци, што је изазвало салве смијеха у публици.

- Обама има одличан смисао за збијање шала. Он није неки "шашав" комичар већ практикује тихи и веома софистицирани хумор - каже аутор хумористичке серије о политичарима ВИП Стефани Ленг.

Током једног интервјуа Обама је рекао да воли комедију наводећи своје омиљене комичаре Луиса Си Кеја и Џерија Сајнфилда, а и професионални комичари су похвалили предсједника због осјећаја за комедију.

- Он је урадио одличан посао на неколико вечера са дописницима. Добар је у монолозима и углавном тако води свој шоу - рекао је познати комичар Сајнфилд.

Обамино практиковање хумора је један од разлога зашто је и чест гост у вечерњим ТВ емисијама као што су Летерманов и шоу Џимија Фалона, гдје је причао како некада по Бијелој кући хода у доњем вешу, али и цитирао шаљиве поруке са "Твитера" у којима му захваљују што је својом политиком  помогао да буду снижене цијене пива и да престане носити широке џинс панталоне.

Шири политику

Барак Обама често користи шале за ширење своје политике, нарочито међу младима који више воле да дијеле међу собом занимљиве видео-снимке него да гледају неки од његових говора. То се најбоље види на популарном видео-снимку на којем држи штап за селфи и охрабрује младе да се пријаве на велики програм медицинског осигурања "Обамакер".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана