Novo futurističko vozilo: NASA testira sopstveni leteći tanjir

24sata.hr
Novo futurističko vozilo: NASA testira sopstveni leteći tanjir

NASA je počela da testira LDSD, novo futurističko vozilo nalik letećem tanjiru koji će omogućiti prevoz težih tereta i njihovo sigurno sletanje na planetu poput Marsa.

Leteći tanjiri često su se u stripovima i filmovima prikazivali kao omiljeno prevozno sredstvo vanzemaljskih vrsta koje dolaze na Zemlju, a NASA sada pokazuje da dizajn s rotirajućim diskovima i nije potpuno bezvezan.

NASA traži siguran i spor način kojim će letjelice veće i teže od sadašnjih moći da slete na Mars i druga svemirska tijela.

Ovde dolazi LDSD, vozilo koje je namijenjeno usporavanju pri brzinama većim od zvuka u okruženju niske gustoće, poput atmosfere na Marsu. Glavni zadatak mu je transport težih tereta pa bi ovo vozilo moglo omogućiti ljudsko istraživanje Marsa, kao i boravak ljudi na crvenoj planeti.

LDSD je kombinacija više manjih uređaja koji koriste različite metode za smanjenje brzine uključujući i padobrane.

Oko diska se može naduvati balon koji povećava njegovu površinu i usporava letjelicu, a potom se može aktivirati i padobran koji će letjelicu dodatno usporiti.

U junu će letjelicu testirati iznad Havaja. Balonom će je podići na 36 kilometara visine, a potom će uz pomoć raketnog motora ubrzati prema Zemlji na brzini od 3.8 Maha a zatim će aktivirati njene sisteme za usporavanje i kontrolisano slijetanje u Tihi okean.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana