Ново футуристичко возило: NASA тестира сопствени летећи тањир

24sata.hr
Ново футуристичко возило: NASA тестира сопствени летећи тањир

NASA је почела да тестира LDSD, ново футуристичко возило налик летећем тањиру који ће омогућити превоз тежих терета и њихово сигурно слетање на планету попут Марса.

Летећи тањири често су се у стриповима и филмовима приказивали као омиљено превозно средство ванземаљских врста које долазе на Земљу, а NASA сада показује да дизајн с ротирајућим дисковима и није потпуно безвезан.

NASA тражи сигуран и спор начин којим ће летјелице веће и теже од садашњих моћи да слете на Марс и друга свемирска тијела.

Овде долази LDSD, возило које је намијењено успоравању при брзинама већим од звука у окружењу ниске густоће, попут атмосфере на Марсу. Главни задатак му је транспорт тежих терета па би ово возило могло омогућити људско истраживање Марса, као и боравак људи на црвеној планети.

LDSD је комбинација више мањих уређаја који користе различите методе за смањење брзине укључујући и падобране.

Око диска се може надувати балон који повећава његову површину и успорава летјелицу, а потом се може активирати и падобран који ће летјелицу додатно успорити.

У јуну ће летјелицу тестирати изнад Хаваја. Балоном ће је подићи на 36 километара висине, а потом ће уз помоћ ракетног мотора убрзати према Земљи на брзини од 3.8 Маха а затим ће активирати њене системе за успоравање и контролисано слијетање у Тихи океан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана