Нестанак једне особе 11. септембра и данас је бизарна тајна

express.hr
Нестанак једне особе 11. септембра и данас је бизарна тајна

Двије зграде, два авиона и хиљаде мртвих. То су прве ствари које људима падну на памет када се спомене 11. септембар 2001. године. Међутим, мало ко зна за крајње необичан нестанак једне особе који се доводи у везу са овим догађајем.

Снеха Ен Филип посљедњи пут је виђена дан прије терористичких напада на њујоршки Свјетски трговински центар.


С обзиром на то да је живјела у непосредној близини кула близнакиња, и била љекар у оближњој болници, а увијек вољела да помаже другима, њена породица је била увјерена да је страдала у рушењу зграда и да због тога тијело никад није пронађено.

Рођена у Индији, одрасла је у држави Њујорк и студирала у Чикагу, гдје је упознала свог будућег супруга Рона Либермана.

Недуго након завршетка студија, обоје су почели да раде у њујоршким болницама и живјели у луксузном стану.

Либерман је касније говорио да је на дан нестанка била слободна, а сигурносне камере оближње продавнице су је посљедњи пут снимиле 10. септембра предвече.

Рон се вратио из болнице иза поноћи, супруга га није чекала, па је закључио да је изашла у провод, како што је имала навику. Слиједећег дана, на дан терористичких напада, Либерман се у стан вратио касно, али супруге и даље није било.

Пријавио је нестанак полицији, али Снеха Ен била је само једна од хиљада несталих Американаца који су вјероватно погинули у терористичком нападу.

Недјељама након самих напада, град је био облијепљен плакатима и породица је молила за било какве информације. Ипак, у поплави несталих, нестанак једне особе се утопио у маси.

Али, нестанак Снехе Ен био је једини који није био директно повезан с терористичким нападима. Либерман је закључио да му полиција не помаже довољно и потражио је услуге приватног детектива.

Запослио је бившег агента ФБИ-а Кена Галанта и њих двојица су покренула приватну истрагу како би открили шта се заиста догодило са младом љекарком.

Надзорне камере из зграда у којем је живјела снимиле су на сам дан терористичких напада жену како улази у зграду и неколико минута касније излази. Породица је говорила да веома личи на њихову несталу ћерку, али Либерман није могао дефинитивно да каже да ли је ријеч о његовој супрузи.

Галант је једно вријеме мислио да је Снеха Ен можда искористила хаос након напада да побјегне и заувијек напусти свој стари живот, али полиција није успјела да открије никакве трагове који би указали на такву могућност.

Лиеберман и Галант су касније закључили да је Снеха притрчала у помоћ жртвама напада и да је умрла током урушавања кула.

Полиција дуже вријеме није стигла да истражи њен нестанак, али је истрага открила неколико необичних чињеница које су бациле потпуно ново свјетло на живот наизглед угледне и успјешне доктоке.

Раније током године, болница у којој је радила обавијестила ју је да неће добити продужење уговора о раду због проблема с алкохолом.

Недуго након тога, Снеха је отишла у излазак због којег је завршила у затвору. Полицији је рекла да ју је колега с посла тада непримерено додиривао, али је тужилаштво одбило оптужбу и закључило да је Снеха лажно пријавила колегу.

У замјену за повлачење пријаве, понуђено јој одбацивање свих оптужби, али она то није прихватила. Недуго након тога престала је да ради у болници, али је успјела да добије посао у другој њујоршкој болници, гдје је наставила по старом.

На послу је опет имала проблема с алкохолом и суспендовама је јер није отишла на договорени састанак са савјетником за зависност. У то вријеме почела је да излази по геј баровима и често их напуштала у друштву жена које је тамо сретала, бар према наводима полиције.

Породица је оптужила полицију да шпекулише минималним информацијама и да Снеха никад није имала проблема с алкохолом, барем не у болници. Отказ је наводно добила јер је упозоравала на расистичку политику болнице.

Услиједиле су године суђења, које се завршило када је жалбени суд донио одлуку да је Филип погинула током помагања жртвама напада.

Крајем јануара 2008. године је и званично донијета одука да је Снеха 2.751. жртва терористичког напада на Свјетски трговински центар у Њујорку.

Њено име данас се налази на споменику саграђеном на основама некадашњих кула близнакиња.

Посмртни остаци никада нису пронађени, а Снеха је по томе једна од хиљада људи чија су тијела уништиле хиљаде тона челика које су се сручиле на њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана