Народна вjеровања: Било сујевjерје или не, али оно што носите одређује вашу срећу

Агенције
Народна вjеровања: Било сујевjерје или не, али оно што носите одређује вашу срећу

Постоји повезаност између начина одjевања и сујеверја. Већина људи је чула да уколико обуче одећу наопако слиједи изненађење. А ту су још нека вјеровања која можда нисте знали…

Нека од вјеровања која важе за одијевање су слиједећа:


Ношење одјеће наопако

Уколико обучете нешто од одеће наопако, и то слу;ајно, тај дан би требало да се нешто обрадујете. Када вам неко каже да сте погрешно обукли комад одјеће, само се насмијешите, и никако се не преслвлачите како би одјећу намјестили налице уколико желите да вас срећа прати цијелог дана, по старом вјеровању.

Дугмад на одјећи

Уколико имате непаран број дугмића на одјећи, то би требало да вам донесе посебну срећу. Занимљиво је да је давање и примање дугмади је симбол за пријатељство. Оно што у народу важи још везано за дугиће јесте да уколико пронађете дугме, само га ставите у џеп јер ће вам то донијети још среће.

Ношење одјеће са туфнама

Сматра се да ношење одјеће са туфнама привлачи богатство. Кружићи који се налазе на одјећи симболизују новчице који ће се наћи на вашем рачуну уколико носите овакву гардеробу, каже вјеровање.

Ношење плаве одјеће

У неким дјеловима свијета се сматра да је плава боја магнет за успјех. Пошто је небо плаве боје, ношење исте симболизује стапање са небом које је пак симбол бескраја и бескрајних могућности. Познато је и да млада на дан вјенчања треба да носи нешто плаво за срећу.

Ношење ципела

Уколико се пертле на вашој обући упорно одвезују, по народном вјеровању то значи да ћете добити добре вијести путем поште. Стављање ципела на кревет или сто означава лошу срећу и свађу са неким. Наиме, ако добијете као поклон ципеле од партнера то значи да жели да одете из везе. Једном у животу поклоните ципеле неком, јер уколико то не учините у слиједеће животу ћете ходати боси, кажу стара вјеровања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана