Најпознатији логои настали од шаљивих опклада до дизајна Салвадора Далија

Александра Маџар
Најпознатији логои настали од шаљивих опклада до дизајна Салвадора Далија

Лого неког бренда је нешто о чему човјек пуно не размишља, већ га узима здраво за готово.

Ефектним и квалитетним називамо оне логое који су једноставно постали синоними за бренд који представљају, оне које људи могу да препознају истог тренутка кад их виде.

Интересантне поруке

Међутим, познате логое прати пуно интересантних прича, симбола и скривених порука. Један од њих је и најпознатији лого икада, компаније "Најк", која посвећује огромну пажњу промоцији и која је уложила ко зна колико милиона у своју репутацију. Било би логично да су и у свој симбол, који се данас може видјети на сваком ћошку, уложили поприличну суму.

Међутим, овај генијални дизајн је направила апсолутно непозната студенткиња дизајна на портландском универзитету Керолин Дејвидсон, која је "Најку" своје услуге наплатила само тридесет пет америчких долара. Међутим, и њена прича има срећан крај. Када је пројекат успио и када су постали свјетски познати, оснивач компаније Фил Најт је из захвалности дизајнерки поклонио 500 акција "Најка" које данас вриједе 643.000 долара.

Још један случај у којем је компанија готово бесплатно добила свој надалеко познати лого је случај компаније "Лакоста". Оснивач ове компаније, француски тенисер Рене Лакост лого је "добио" на основу једне изгубљене спортске опкладе. Наиме, док је шетао са саиграчем из француске репрезентације, у излогу једне продавнице видио је торбу од крокодилске коже и рекао му да мора да му је купи ако побиједи у сљедећем мечу.

Он у том мечу ипак није побиједио, али је та прича процурила у новине, у којима је један новинар написао: "Рене Лакост није успио да побиједи и заради торбу од крокодилске коже, али се зато јесте борио као прави крокодил." Тако је Лакост и добио надимак Крокодил. Његов пријатељ Роберт Џорџ му је убрзо послије тога, прије сљедећег меча, из шале на мајици нацртао крокодила са отвореним устима, који је, ево и осамдесет једну годину послије тог догађаја, и даље присутан на "Лакоста" мајицама као најпознатији рептил свих времена.

Приче компанија "Старбакс" и "Apple"

Брендови често мијењају дизајн својих логоа да би се прилагодили тржишту и то углавном иде у правцу поједностављивања дизајна. Тако је урадио и "Старбакс" на почетку, 1971. године. На логоу је имао свој назив и голу сирену са два репа на браон позадини, која је симболизовала заводљиви и готово омамљиви укус њихове кафе. На сљедећем, 1987. године, браон је промијењена у зелену боју која је требало да симболизује раст и свјежину овог бренда, а сирена више није била гола, тј. груди су јој биле прекривене косом.

Године 1992. сирена као да је била зумирана и више јој се ни стомак није видио, док данашњи изглед "Старбаксовог" логоа дугујемо редизајнирању у част четрдесетогодишњице настанка те компаније, па на њему од 2011. године више нема натписа, већ се види само још више увећана сирена на чистој, зеленој површини.

Међутим, има и брендова који су врло досљедни дизајну својих логоа. Наиме, шпански произвођач лизалица "Чупа чупс" од тренутка када је њихов лого дизајниран, тј. од 1969. године га нису промијенили готово ни за најмањи детаљ, а како би кад је дизајнер овог логоа био чувени Салвадор Дали.

Занимљива је и прича у вези са компанијом "Apple", која је за свој симбол 1976. године изабрала, као што јој и само име каже, јабуку. Постоје разне теорије о томе зашто је Стив Џобс изабрао баш њу. Једна каже да је јабука на коју је мислио била она јабука која је пала на главу Исака Њутна кад је открио гравитацију, па је име "Apple" својеврсни омаж том догађају. Ова теорија има и покриће у првом логоу "Apple" на којем је приказан Исак Њутн који чита испод дрвета јабуке. Друга теорија каже да је све повезано са библијском причом о Адаму и Еви у којој је змија наговорила Еву да загризе јабуку са "дрвета знања". На тај начин "Apple" представља јабуку као симбол знања.

Међутим, о том мистериозном загризу постоје и друге легенде као она која каже да је то урађено у част Алана Тјуринга, чувеног научника, човјека којег називају оцем модерног рачунарства. Он је познат по томе што је, упркос својим великим достигнућима, 1954. године осуђен само због тога што је јавно признао да је хомосексуалац, а казна је била ужасна - експериментална хемијска кастрација. Двије године након тог догађаја Алан Тјуринг је извршио самоубиство тако што је загризао јабуку у коју је претходно убризгао цијанид, а "Apple" је тај догађај овјековјечио у свом логоу који је био активан до 1998. године - загриженој јабуци са дугиним бојама.

Ипак, дизајнер овог логоа Роб Јаноф је у једном од својих интервјуа објаснио да је загриз ставио једноставно да би људи схватили да је у питању јабука, а не трешња или парадајз.

Скривена значења

Посебно интересантним се сматрају логои који у себи имају неко скривено значење које људи уопште не примјећују. Такав је симбол чоколадица "тоблероне" које стижу из Берна. Ако се фокусира поглед на планину на слици, види се медвјед који је симбол овог главног града Швајцарске.

"Федексов" лого на први поглед изгледа као једноставно написан назив њихове компаније, али ако се дубље загледате у њега, схватићете да се између слова Е и X крије стрелица, која представља брзину и прецизност "Федексових" испорука.

За овај лого је везана још једна интересантна прича. Наиме, дизајнер Линдон Лидер, који је одговоран за његово настајање, је урадио генијалан посао тако што је скратио назив на њиховом старом логоу на којем је писало "Federal Express" и замијенио га једноставним "Федекс". Дао им је лого бесплатно, али под једним условом, да му исплаћују проценат од уштеђене фарбе коју би искористили за лого на сваком од камиона. Власници компаније "Федекс" су пристали на дизајнерову понуду и исход је био сљедећи: он је на тај начин зарадио милионе. И данас му сваки мјесец на рачун стижу уплате.

Лого сајта "Амазон" изгледа врло једноставно, иако стрелица између А и З личи на обичан смајли - она у ствари показује како на "Амазону" можете купити сваки производ од А до З (у нашем случају од А до Ш) и представља осмијех на лицима задовољних корисника њиховог сајта.

На што више начина порука са неког логоа може бити схваћена, то је тај лого бољи.

"Ролс-ројс"

Амблем "Ролс-ројса" Дух екстазе на хауби, има истиниту тужну причу у позадини. Дизајнирао га је Чарлс Сајкс 1911. године, а модел је била Елеонора Торнтон, секретарица Чарлса Ролса у коју је он био заљубљен. Она је преминула 1915. године на путу за Индију, али већ сто година њена фигура краси моделе ове компаније.

"Фераријев" коњ

Једно од најпознатијих обиљежја свих времена "Фераријев" коњић први пут се појавио на борбеним авионима којима је за вријеме Првог свјетског рата пилотирао Франческо Барака.

Енцо Ферари се 1923. године послије једне трке упознао са Бараковим родитељима. Они су му "за срећу" и као успомену на њиховог сина хероја, који је погинуо прије краја рата, предложили да дода коњића на свој тркачки аутомобил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана