Најбогатији у Швајцдарској, а неће да приме ни 10 миграната

Приредио: Борис Ђурић
Најбогатији у Швајцдарској, а неће да приме ни 10 миграната

Женева - Швајцарски Обервил-Лиели, једно од најбогатијих села Европе, одбија да прими било којег тражиоца азила и мигранта и због тога је приморано да плати казну од 260.000 евра.

Из страха да би жене и дјеца могли бити у ризику од сексуалних напада, као и због нарушавања њиховог мирног начина живота, богати становници Обервил-Лиелија одлучили су да на референдуму гласају против примања миграната.

Живописно село од 2.200 становника, од којих је 330 милионера, користили сву своју финансијску моћ да би одбили владин захтјев за прихватање десет миграната.

Неки од његових најбогатијих становника су чак понудили да лично плате дио казне због непримања миграната.

- Једноставно их не желимо овдје. Читав живот смо напорно радили и имамо предивно село које не желимо кварити. Нисмо спремни да примимо избјеглице јер се не би уклопили - рекао је један од становника села.

Окружен издашним зеленим пашњацима и дивним погледом на Алпе у даљини, Обервил-Лиели изгледа као село са разгледница. Алпске планинске колибе и модерне куће са много стакла чине мјесто веома привлачним и веома скупим за живот. Путеви су изузетно чисти, све баште се одржавају и упркос близини Цириха, удаљеног 13 километара, мало је саобраћаја у селу.

Када се томе дода чињеница да уопште нема криминала, онда није тешко схватити зашто куће коштају од 1,3 милиона евра па навише. Управо је та идила навела становнике, које чине пензионери и младе породице, да гласају против доласка миграната који би промијенили њихов начин живота.

Због тога су их неке организације за људска права, као што је "Амнести интернешенел", прогласиле расистима.

Први човјек села Андреас Гларнер рекао је да је непознаница о поријеклу избјеглица довела да негативног одговора.

- Нису нам рекли да ли десет људи долази из Сирије или су економски мигранти из других земаља. Избјеглицама из Сирије треба помоћи и бољу помоћ би добили у камповима ближе њиховој земљи - рекао је Гларнер. Након гласања, Гларнер је из околних мјеста добио много порука подршке јер се његово село успротивило владиној квоти примања миграната.

Идомени

Агенција Уједињених нација за избјеглице (UNHCR) забринута је за и избјеглице које су из грчког кампа Идомени премјештене на неколико мјеста, у "услове испод стандарда".

Неки мигранти одведени су у "напуштена складишта и фабрике" са "недовољним" залихама хране, воде, тоалета, тушева и струје, саопштио је UNHCR. Агенција је навела да је забринута да су неке породице приликом исељења раздвојене, али је додала да је евакуација спроведена "без примјене силе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана