Milijarderi sa diplomom osnovne škole

Agencije
Milijarderi sa diplomom osnovne škole

Vašington - Većina ljudi na svijetu smatra da je škola ključ uspjeha, ali postoje mnogi izuzeci poput milijardera koji su od trnja do zvijezda stigli iako im knjiga nikad nije bila draga.

Biznismeni poput Ričarda Brensona, Amansija Ortege, Fransoa Pinoa, Dejvida Mardoka i Džoa Luisa osvojili su svijet iako nisu uspjeli da završe više od osnovne škole. Oni čine klub pet najpoznatijih bogataša koji nisu uspjeli da završe čak ni srednju školu, ali su radom nekoliko godina ili decenija po napuštanju školskih klupa stekli bogatstvo vrijedno i po nekoliko desetina milijardi dolara.

Britanski magnat Brenson rođen je u porodici stjuardese i bariste. Zbog disleksije je bio izuzetno loš u školi, pa ju je sa 16 godina napustio. Posljednjeg dana direktor mu je rekao da će završiti ili iza rešetaka ili kao milijarder. Odlučio se za ovo drugo. Otvorio je prodavnicu ploča, koja je prerasla u izdavačku kuću, a stekao je slavu objavljujući albume bendova poput "Seks pistolsa". Uskoro je pokrenuo i avio-kompaniju, koja mu je donijela bogatstvo.

Ortega, najbogatiji Evropljanin, imao je samo 14 godina kada se porodica zbog posla njegovog oca, željezničkog radnika, preselila iz Leona u La Korunju. Zbog siromaštva je tada napustio školu i počeo da radi kao krojač da bi pomogao porodici, koja je osim njega imala još troje djece. Konfekciju "Goa" osnovao je 1972, a 1975. godine je otvorio prvu prodavnicu "Zara", koja ga je munjevitom brzinom lansirala u vrh svjetskog biznisa.

Pino je takođe rođen je u siromaštvu, a njegovi roditelji bavili su se trgovinom drvetom. Upisali su ga u privatnu školu, ali su mu se deca rugala zbog skromnog porijekla, pa je sa samo 11 godina napustio školu i zaposlio se u porodičnoj pilani. Kasnije je osnovao privatnu kompaniju pod čijim krovom danas posluju neki od najpoznatijih svjetskih brendova. Mardok je rođen je u porodici trgovačkog putnika i pralje, pa je zbog siromaštva napustio školu već u 15. godini. Regrutovan je 1943, a po povratku iz rata preselio se u Detroit gdje je živio kao beskućnik. Tokom slučajnog susreta jedan humanitarac mu je dao 1.200 dolara, koje je iskoristio da kupi zatvoreni restoran i zaradi prvih 700 dolara. Poslije nekog vremena otvorio je zalagaonicu, gdje je zaradio prve pare, a onda je prešao na poljoprivredu i postao najveći proizvođač voća i povrća na svijetu.

Luis, šesti najbogatiji čovjek u Britaniji, rođen je u Londonu u siromašnoj porodici. Zbog siromaštva je sa samo 15 godina napustio školu i počeo da pomaže ocu u vođenju male ugostiteljske firme. Kada je preuzeo firmu, preorijentisao se na prodaju luksuzne hrane američkim turistima, ali je 1979. prodao kompaniju i počeo da se bavi trgovinom obveznicama i preselio se na Bahame. Sa Džordžom Sorošem se udružio 1992. zahvaljujući čemu je stekao bogatstvo.

Bez diplome i Rokfeler i Ford

Najbogatiji Amerikanac svih vremena Džon Rokfeler  (1839-1937) takođe nije završio srednju školu. Upisao je gimnaziju, ali je završio samo dva kursa knjigovodstva i sa 16 godina je napustio učionice. Obogatio se ulaganjem u naftu kada ona još nije bila unosan posao. Kada je umro, bogatstvo mu je bilo 1,5 milijardi dolara, što bi danas bio ekvivalent za 341 milijardu.

Bez srednje škole je bio i Henri Ford (1863-1947), koji je sa 16 godina napustio posao da bi popravljao satove, a brzo je postao glavni inženjer kod Tomasa Edisona. Proizvodnjom automobila sa benzinskim motorom zaradio je bogatstvo.

Ričard Brenson

- Bogatstvo: 5 milijardi dolara

- Zemlja: Velika Britanija

- Kompanije: "Virdžin grupa"

- Rođen: 18. jula 1950.

- Školu napustio sa 16 godina

Amansio Ortega Gaona

- Bogatstvo: 69,1 milijarda dolara

- Zemlja: Španija

- Kompanije: "Inditeks" ("Zara", "Masimo Duti", "Ojšo", "Berška"...)

- Rođen: 28. marta 1936.

- Školu napustio sa 14 godina

Fransoa Pino

- Bogatstvo: 13 milijardi dolara

- Zemlja: Francuska

- Kompanije: "Artemis S. A." ("Samsonajt", "Puma", "Guči", "Kristiz", fudbalski klub Ren...)

- Rođen: 21. avgusta 1936.

- Školu napustio sa 11 godina

Dejvid H. Mardok

- Bogatstvo: 3 milijarde dolara

- Zemlja: SAD

- Kompanije: "Kasl end Kuk", "Pacifik klej"

- Rođen: 11. aprila 1923.

- Školu napustio sa 15 godina

Džo Luis

- Bogatstvo: 5,2 milijarde dolara

- Zemlja: Velika Britanija

- Kompanije: "Tavistok grupa", fudbalski klub Totenhem

- Rođen: 5. februara 1937.

- Školu napustio sa 15 godina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana