Милијардери са дипломом основне школе

Агенције
Милијардери са дипломом основне школе

Вашингтон - Већина људи на свијету сматра да је школа кључ успјеха, али постоје многи изузеци попут милијардера који су од трња до звијезда стигли иако им књига никад није била драга.

Бизнисмени попут Ричарда Бренсона, Амансија Ортеге, Франсоа Пиноа, Дејвида Мардока и Џоа Луиса освојили су свијет иако нису успјели да заврше више од основне школе. Они чине клуб пет најпознатијих богаташа који нису успјели да заврше чак ни средњу школу, али су радом неколико година или деценија по напуштању школских клупа стекли богатство вриједно и по неколико десетина милијарди долара.

Британски магнат Бренсон рођен је у породици стјуардесе и баристе. Због дислексије је био изузетно лош у школи, па ју је са 16 година напустио. Посљедњег дана директор му је рекао да ће завршити или иза решетака или као милијардер. Одлучио се за ово друго. Отворио је продавницу плоча, која је прерасла у издавачку кућу, а стекао је славу објављујући албуме бендова попут "Секс пистолса". Ускоро је покренуо и авио-компанију, која му је донијела богатство.

Ортега, најбогатији Европљанин, имао је само 14 година када се породица због посла његовог оца, жељезничког радника, преселила из Леона у Ла Коруњу. Због сиромаштва је тада напустио школу и почео да ради као кројач да би помогао породици, која је осим њега имала још троје дјеце. Конфекцију "Гоа" основао је 1972, а 1975. године је отворио прву продавницу "Зара", која га је муњевитом брзином лансирала у врх свјетског бизниса.

Пино је такође рођен је у сиромаштву, а његови родитељи бавили су се трговином дрветом. Уписали су га у приватну школу, али су му се деца ругала због скромног поријекла, па је са само 11 година напустио школу и запослио се у породичној пилани. Касније је основао приватну компанију под чијим кровом данас послују неки од најпознатијих свјетских брендова. Мардок је рођен је у породици трговачког путника и праље, па је због сиромаштва напустио школу већ у 15. години. Регрутован је 1943, а по повратку из рата преселио се у Детроит гдје је живио као бескућник. Током случајног сусрета један хуманитарац му је дао 1.200 долара, које је искористио да купи затворени ресторан и заради првих 700 долара. Послије неког времена отворио је залагаоницу, гдје је зарадио прве паре, а онда је прешао на пољопривреду и постао највећи произвођач воћа и поврћа на свијету.

Луис, шести најбогатији човјек у Британији, рођен је у Лондону у сиромашној породици. Због сиромаштва је са само 15 година напустио школу и почео да помаже оцу у вођењу мале угоститељске фирме. Када је преузео фирму, преоријентисао се на продају луксузне хране америчким туристима, али је 1979. продао компанију и почео да се бави трговином обвезницама и преселио се на Бахаме. Са Џорџом Сорошем се удружио 1992. захваљујући чему је стекао богатство.

Без дипломе и Рокфелер и Форд

Најбогатији Американац свих времена Џон Рокфелер  (1839-1937) такође није завршио средњу школу. Уписао је гимназију, али је завршио само два курса књиговодства и са 16 година је напустио учионице. Обогатио се улагањем у нафту када она још није била уносан посао. Када је умро, богатство му је било 1,5 милијарди долара, што би данас био еквивалент за 341 милијарду.

Без средње школе је био и Хенри Форд (1863-1947), који је са 16 година напустио посао да би поправљао сатове, а брзо је постао главни инжењер код Томаса Едисона. Производњом аутомобила са бензинским мотором зарадио је богатство.

Ричард Бренсон

- Богатство: 5 милијарди долара

- Земља: Велика Британија

- Компаније: "Вирџин група"

- Рођен: 18. јула 1950.

- Школу напустио са 16 година

Амансио Ортега Гаона

- Богатство: 69,1 милијарда долара

- Земља: Шпанија

- Компаније: "Индитекс" ("Зара", "Масимо Дути", "Ојшо", "Бершка"...)

- Рођен: 28. марта 1936.

- Школу напустио са 14 година

Франсоа Пино

- Богатство: 13 милијарди долара

- Земља: Француска

- Компаније: "Артемис С. А." ("Самсонајт", "Пума", "Гучи", "Кристиз", фудбалски клуб Рен...)

- Рођен: 21. августа 1936.

- Школу напустио са 11 година

Дејвид Х. Мардок

- Богатство: 3 милијарде долара

- Земља: САД

- Компаније: "Касл енд Кук", "Пацифик клеј"

- Рођен: 11. априла 1923.

- Школу напустио са 15 година

Џо Луис

- Богатство: 5,2 милијарде долара

- Земља: Велика Британија

- Компаније: "Тависток група", фудбалски клуб Тотенхем

- Рођен: 5. фебруара 1937.

- Школу напустио са 15 година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана