Mejkap artistkinja Natalija Bučić za Glas Plus: Vjerujem u diverzitet ličnosti i nastojim da se igram sa tim potencijalom

A. Madžar foto: T. Dedić Starović
Mejkap artistkinja Natalija Bučić za Glas Plus: Vjerujem u diverzitet ličnosti i nastojim da se igram sa tim potencijalom

Natalija Bučić je grafički dizajner, koja na poslovima marketinga radi devet godina. Prva rečenica definitivno ne zvuči kao početak priče o jednoj vrsti umjetnosti, ali ova priča će biti takva.

Mnogo je onih koji se danas bave šminkanjem i mnogo je onih koji često odlaze kod profesionalnih šminkera kako bi se pobrinuli za njihov izgled. Naravno, mnogi se trude da budu drugačiji i da se vidi lični pečat mejkap artista, a nekima talenat i vještina služe da odrade posao o zarade novac. Natalija u njenom " LU/LU"  mejkap studiju to uspijeva da bude drugačija. Za nju šminkanje nije samo posao. Ona četkicama i bojama pokušava da se dotakne vremena u kojem živimo, a u ovom broju "Glasovog" dodatka ispričala je da je "LU/LU" studio dio ličnog projekta gdje nastoji da zabilježi neke forme pojavnosti i transformacije uglavnom djevojaka.

- Sve je počelo mojim interesovanjem za formu selfija, a zatim i uticajem korišćenja društvenih mreža na razvoj i psihologiju ličnosti – kazala je Natalija i osvrnula se na rečenicu iz uvoda da je danas mnogo onih koji često odlaze kod šminkera.

Zapravo, kroz društvene mreže, zapaža Natalija,  kanališe  se značajan dio života onih koji ih koriste.

- Istovremeno, dio prezentea se odvija kroz unakrsno promovisanje i tagovanje. Cijeli koncept je pretjeran – ističe ona.

Ukoliko posjetite "Instagram" stranicu njenog studija, biće vam jasno o čemu pričamo. Modeli sa upečatljivim mejkapom, kao i scenografija i kostimografija izvode male foto-predstave i šalju jasne poruke.

Veći dio fotografija Natalija je radila sama, ali rado sarađuje i sa drugim umjetnicima.

- Imam dobru saradnju i sa fotografkinjom Tajanom Dedić Starović poznatijom kao ArtistAtCamera koja potpisuje nekoliko fotošutinga. Do sada mi se javilo nekoliko zainteresovanih fotografa, modela i magazina za saradnju, a neki projekti su u toku. Scenografije za fotografisanje radi moja prijateljica i slikarka Đurđica Bjelošević – dodala je Natalija.

Sebe ne doživljava kao mejkap artistu pa iz tog  razloga smatra da je nezahvalno da se poredi sa drugima.

- Tržištu danas morate dati ono što se prodaje ukoliko želite od toga da živite. Otvaranje studija mi nije značilo polaznu tačku za obezbjeđenje egzistencije, što mi je dalo priliku da se neopterećeno zabavljam i eksperimentišem bez obaveze da podilazim ukusima. Vjerujem u diverzitet ličnosti i nastojim da se igram sa tim potencijalom -  ističe Natalija.

Za inspiraciju joj, uglavnom, bude presudan neki banalan detalj.  

- Volim da se igram sa različitim materijalima, a najčešće je to neki oblik PVC-a. Nisam fan sterilnih prikaza koji imaju zadatak da promovišu proizvode i brendove, pa su kao takvi proizvod alata poput lajtruma i fotošopa. Iako često nema neke specifične poruke u mojim radovima, zadovoljna sam ukoliko sama estetika ostane pomalo sirova ili neobavezna  - kazala je ona.

Dobri modeli su, smatra ona, 90 odsto posla.

- Nemam specifičnu formulu za izbir modela, iako mi je drago ako primijetim da zaista uživaju u transformacijama. Zapravo, Đurđica je najzaslužnija za izbor mojih modela pa mogu slobodno reći da ona "regrutuje" modele – priča Natalija.

  Par godina unazad radi sa modelom Ivanom Kordić za koju kaže da je  istinska lulu i da ima nevjerovatnu moć razumijevanja i prihvatanja uloga.

- U posljednjih par mjeseci radila sam sa još nekoliko djevojaka koje su takođe vrlo posebne i talentovane a to su Mia Martić, Sara Đerman, Željana Komosar i di-džej Maja Bojić koja nastupa pod umjetničkim imenom Oridžidži – dodala je Natalija.

Nismo mogli, izbjeći i ono pitanje koje se postavlja na svim modnim portalima i časopisima, koji nas to trendovi, kada je u pitanu šminkanje očekuju ove sezone?

- Nisam pobornik trendova kada je mejkap u pitanju. Ako baš moramo povući neku paralelu, apsolutni imperativ je prirodan i blistav ten. Fokus je na perfektnom licu bez vidljivog mejkapa. Konture su passe. Oči su imperativ ali samo ako koristite mono sjene. Jedna boja ili gradijnet istog tona. Grafičke forme ajlajnera gornjeg i donjeg kapka u svim bojama, a najpoželjnije su svakako konkretne boje i električne nijanse – savjetuje Natalija.

Gliteri su, otkriva, još in u formi konfeta ili folije.

- Trepavice i obrve bez intervencija u potpuno prirodnom stanju. Trend za usne je sjaj i prirodan izgled usana, dok je trend filera i augmentiranih usana potpuno nestao. Iako je mat ruž na odlasku, provlači se jasno kroz električno crveni ruž i istrajava kao trend.  Rumenilo je totalni hit ove godine, jer ga možete izostaviti ili potpuno pretjerati sa njim. Budući da je boja godine 2019 "living coral" Pantone, upravo ova i slični tonovi su imperativ za ovo ljeto. Svoje omiljene karmine slobodno upotrijebite i na jagodicama, pa čak i očima – objasnila je Natalija.

Dobar mejkap

Na pitanje šta je za nju dobar mejkap, odgovorila je da dobar mejkap može biti doslovno sve.

- Forma jedne linije, pramen kose ili cijela maska sa gomilom različitih predmeta koja lice dovede do neprepoznatljivosti živućeg organizma. Od kategorija korektivnog i dekorativnog mejkapa pa do ekstremne maske, najviše me zanimaju futuristične forme, geometrija i slojevite strukture – priča ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana