Мејкап артисткиња Наталија Бучић за Глас Плус: Вјерујем у диверзитет личности и настојим да се играм са тим потенцијалом

А. Маџар фото: Т. Дедић Старовић
Мејкап артисткиња Наталија Бучић за Глас Плус: Вјерујем у диверзитет личности и настојим да се играм са тим потенцијалом

Наталија Бучић је графички дизајнер, која на пословима маркетинга ради девет година. Прва реченица дефинитивно не звучи као почетак приче о једној врсти умјетности, али ова прича ће бити таква.

Много је оних који се данас баве шминкањем и много је оних који често одлазе код професионалних шминкера како би се побринули за њихов изглед. Наравно, многи се труде да буду другачији и да се види лични печат мејкап артиста, а некима таленат и вјештина служе да одраде посао о зараде новац. Наталија у њеном " ЛУ/ЛУ"  мејкап студију то успијева да буде другачија. За њу шминкање није само посао. Она четкицама и бојама покушава да се дотакне времена у којем живимо, а у овом броју "Гласовог" додатка испричала је да је "ЛУ/ЛУ" студио дио личног пројекта гдје настоји да забиљежи неке форме појавности и трансформације углавном дјевојака.

- Све је почело мојим интересовањем за форму селфија, а затим и утицајем коришћења друштвених мрежа на развој и психологију личности – казала је Наталија и осврнула се на реченицу из увода да је данас много оних који често одлазе код шминкера.

Заправо, кроз друштвене мреже, запажа Наталија,  каналише  се значајан дио живота оних који их користе.

- Истовремено, дио презентеа се одвија кроз унакрсно промовисање и таговање. Цијели концепт је претјеран – истиче она.

Уколико посјетите "Инстаграм" страницу њеног студија, биће вам јасно о чему причамо. Модели са упечатљивим мејкапом, као и сценографија и костимографија изводе мале фото-представе и шаљу јасне поруке.

Већи дио фотографија Наталија је радила сама, али радо сарађује и са другим умјетницима.

- Имам добру сарадњу и са фотографкињом Тајаном Дедић Старовић познатијом као ArtistAtCamera која потписује неколико фотошутинга. До сада ми се јавило неколико заинтересованих фотографа, модела и магазина за сарадњу, а неки пројекти су у току. Сценографије за фотографисање ради моја пријатељица и сликарка Ђурђица Бјелошевић – додала је Наталија.

Себе не доживљава као мејкап артисту па из тог  разлога сматра да је незахвално да се пореди са другима.

- Тржишту данас морате дати оно што се продаје уколико желите од тога да живите. Отварање студија ми није значило полазну тачку за обезбјеђење егзистенције, што ми је дало прилику да се неоптерећено забављам и експериментишем без обавезе да подилазим укусима. Вјерујем у диверзитет личности и настојим да се играм са тим потенцијалом -  истиче Наталија.

За инспирацију јој, углавном, буде пресудан неки баналан детаљ.  

- Волим да се играм са различитим материјалима, а најчешће је то неки облик ПВЦ-а. Нисам фан стерилних приказа који имају задатак да промовишу производе и брендове, па су као такви производ алата попут лајтрума и фотошопа. Иако често нема неке специфичне поруке у мојим радовима, задовољна сам уколико сама естетика остане помало сирова или необавезна  - казала је она.

Добри модели су, сматра она, 90 одсто посла.

- Немам специфичну формулу за избир модела, иако ми је драго ако примијетим да заиста уживају у трансформацијама. Заправо, Ђурђица је најзаслужнија за избор мојих модела па могу слободно рећи да она "регрутује" моделе – прича Наталија.

  Пар година уназад ради са моделом Иваном Кордић за коју каже да је  истинска лулу и да има невјероватну моћ разумијевања и прихватања улога.

- У посљедњих пар мјесеци радила сам са још неколико дјевојака које су такође врло посебне и талентоване а то су Миа Мартић, Сара Ђерман, Жељана Комосар и ди-џеј Маја Бојић која наступа под умјетничким именом Ориџиџи – додала је Наталија.

Нисмо могли, избјећи и оно питање које се поставља на свим модним порталима и часописима, који нас то трендови, када је у питану шминкање очекују ове сезоне?

- Нисам поборник трендова када је мејкап у питању. Ако баш морамо повући неку паралелу, апсолутни императив је природан и блистав тен. Фокус је на перфектном лицу без видљивог мејкапа. Контуре су пассе. Очи су императив али само ако користите моно сјене. Једна боја или градијнет истог тона. Графичке форме ајлајнера горњег и доњег капка у свим бојама, а најпожељније су свакако конкретне боје и електричне нијансе – савјетује Наталија.

Глитери су, открива, још ин у форми конфета или фолије.

- Трепавице и обрве без интервенција у потпуно природном стању. Тренд за усне је сјај и природан изглед усана, док је тренд филера и аугментираних усана потпуно нестао. Иако је мат руж на одласку, провлачи се јасно кроз електрично црвени руж и истрајава као тренд.  Руменило је тотални хит ове године, јер га можете изоставити или потпуно претјерати са њим. Будући да је боја године 2019 "ливинг цорал" Пантоне, управо ова и слични тонови су императив за ово љето. Своје омиљене кармине слободно употријебите и на јагодицама, па чак и очима – објаснила је Наталија.

Добар мејкап

На питање шта је за њу добар мејкап, одговорила је да добар мејкап може бити дословно све.

- Форма једне линије, прамен косе или цијела маска са гомилом различитих предмета која лице доведе до непрепознатљивости живућег организма. Од категорија корективног и декоративног мејкапа па до екстремне маске, највише ме занимају футуристичне форме, геометрија и слојевите структуре – прича она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана