Kraljica krimića koja je prodala milijarde knjiga

Sandra Miletić
Kraljica krimića koja je prodala milijarde knjiga

Agata Kristi je do danas najpoznatiji pisac kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Viljema Šekspira.

Njene knjige prodate su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku i više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika.

Nestanak                                      

Agata Meri Klarisa Kristi rođena je 15. septembra 1890. godine. Prvi put se udala, nesrećno, 1914. godine za narednika Arčibalda Kristija. Imali su jednu kćerku, Rosalind, a razveli su se 1928. godine.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata radila je u bolnici, a zatim u apoteci, što je uticalo i na njena djela - mnoga ubistva u njenim romanima izvršena su otrovom.

U decembru 1926. godine nestala je na 11 dana, što je prouzrokovalo uzbunu u ondašnjim medijima, jer je njen automobil pronađen u jednoj jami. Konačno je pronađena u jednom hotelu u mjestu Herogejt, gdje je izjavila da je nestala zbog amnezije uzrokovane nervnim slomom zbog majčine smrti i suprugovog priznanja bračne nevjere. Mišljenja su i do danas podijeljena o tome da li se radilo o reklamnom triku.

Ponovo se udala 1930. godine za Maksa Malovena, britanskog arheologa 14 godina mlađeg od nje. Putovanja s njim poslužila su joj kao inspiracija za knjige s radnjom na Bliskom istoku. Godine 1970. odlikovana je redom Britanske imperije i mogla je da nosi titulu Dame (ženski ekvivalent Sira).

Djela

Agata Kristi napisala je više od 80 romana i drama, uglavnom detektivskih. U mnogima od njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi Erkil Poaro i mis Marpl. Uvijek je u knjige postavljala tragove prema kojima su čitaoci mogli i sami da otkriju počinioca.

Većina njenih knjiga i kratkih priča adaptirana je u filmove, neke i više puta.

Iako je najpoznatija po kriminalističkim romanima, pisala je i ljubavne romane pod pseudonimom Meri Vestnakot.

Najbolji primjer njenog uspjeha je prvo mjesto na listi najprodavanijih autora svih vremena u Francuskoj sa više od 40 miliona primjeraka na francuskom, gdje joj je najbliži konkurent sa oko 22 miliona primjeraka Emil Zola.

Njena predstava "Mišolovka" drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu, a odigrano je više od 20.000 predstava.

Posljednji romani

Agata je preminula 1976. u 85. godini života. Autorska prava na njena djela danas ima njen unuk Metju Pikard.

Dva njena romana napisana u usponu karijere objavljena su tek poslije smrti: posljednji slučajevi mis Marpl i Erkila Poaroa. U Poaroovom posljednjem slučaju u djelu "Zavjesa" slavni detektiv umire, a Agata je u svom dnevniku objasnila da ga je uvijek smatrala nepodnošljivim. Za razliku od toga, voljela je mis Marpl, koju je stvorila prema liku svoje bake, pa je u posljednjem slučaju "Sleeping Murder" nije ubila nego poslala u penziju na selo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana