Краљица кримића која је продала милијарде књига

Сандра Милетић
Краљица кримића која је продала милијарде књига

Aгата Кристи је до данас најпознатији писац криминалистичких романа у свијету и најпродаванији аутор уз Виљема Шекспира.

Њене књиге продате су у више од милијарду примјерака на енглеском језику и више од милијарду примјерака на 45 других свјетских језика.

Нестанак                                      

Aгата Мери Клариса Кристи рођена је 15. септембра 1890. године. Први пут се удала, несрећно, 1914. године за наредника Aрчибалда Кристија. Имали су једну кћерку, Росалинд, а развели су се 1928. године.

За вријеме Првог свјетског рата радила је у болници, а затим у апотеци, што је утицало и на њена дјела - многа убиства у њеним романима извршена су отровом.

У децембру 1926. године нестала је на 11 дана, што је проузроковало узбуну у ондашњим медијима, јер је њен аутомобил пронађен у једној јами. Коначно је пронађена у једном хотелу у мјесту Херогејт, гдје је изјавила да је нестала због амнезије узроковане нервним сломом због мајчине смрти и супруговог признања брачне невјере. Мишљења су и до данас подијељена о томе да ли се радило о рекламном трику.

Поново се удала 1930. године за Макса Маловена, британског археолога 14 година млађег од ње. Путовања с њим послужила су јој као инспирација за књиге с радњом на Блиском истоку. Године 1970. одликована је редом Британске империје и могла је да носи титулу Даме (женски еквивалент Сира).

Дјела

Aгата Кристи написала је више од 80 романа и драма, углавном детективских. У многима од њих појављују се њени најпознатији ликови Еркил Поаро и мис Марпл. Увијек је у књиге постављала трагове према којима су читаоци могли и сами да открију починиоца.

Већина њених књига и кратких прича адаптирана је у филмове, неке и више пута.

Иако је најпознатија по криминалистичким романима, писала је и љубавне романе под псеудонимом Мери Вестнакот.

Најбољи примјер њеног успјеха је прво мјесто на листи најпродаванијих аутора свих времена у Француској са више од 40 милиона примјерака на француском, гдје јој је најближи конкурент са око 22 милиона примјерака Емил Зола.

Њена представа "Мишоловка" држи рекорд најдужег приказивања у Лондону, а одиграно је више од 20.000 представа.

Посљедњи романи

Aгата је преминула 1976. у 85. години живота. Aуторска права на њена дјела данас има њен унук Метју Пикард.

Два њена романа написана у успону каријере објављена су тек послије смрти: посљедњи случајеви мис Марпл и Еркила Поароа. У Поароовом посљедњем случају у дјелу "Завјеса" славни детектив умире, а Aгата је у свом дневнику објаснила да га је увијек сматрала неподношљивим. За разлику од тога, вољела је мис Марпл, коју је створила према лику своје баке, па је у посљедњем случају "Sleeping Murder" није убила него послала у пензију на село.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана