Konje zavolio još od rođenja

Glas Srpske
Konje zavolio još od rođenja

BRATISLAV Bata Andrejević (39) iz sela Barje Čiflik nadomak Pirota jedini je uzgajivač čistokrvnih konja hrvatskog hladnokrvnjaka i posavske rase u Srbiji.

Njegovi konji korišćeni su tokom snimanja filmova Zdravka Šotre "Zona Zamfirova" i "Ivkova slava", a proslavili su se na brojnim sajmovima i izložbama na kojima su nagrađivani medaljama i diplomama.

Na posljednjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu nagrađeno je svih pet kobila iz Andrejevićeve uzgajivačnice, a dobio je i pehar za kolekciju konja. Brojni mladenci u Pirotu na venčanju su se vozili upravo Andrejevićevim konjima i fijakerima.

Bratislav se posle nekoliko godina rada u Veterinarskoj stanici i pirotskoj klanici vratio na imanje babe i dede da bi uzgajao konje, prenose agencije.

Gaji veliku ljubav prema konjima. Ove plemenite životinje čuva od svoje 13. godine kada je za rođendan od svog dede iz sela Poljska Ržana dobio na poklon ždrebe.

- Čini mi se da sam konje zavoleo još od rođenja, iako ih niko u mojoj porodici nije do tada čuvao. Još od malena sam želeo da živim na selu i uzgajam konje, pa sam završio i srednju veterinarsku školu u Leskovcu. Nekoliko godina sam radio u Veterinarskoj stanici, a zatim i u Klanici, ali sam odlučio da se vratim u selo i posvetim uzgoju konja - rekao je Bratislav.

Odlučio se za uzgoj hrvatskog hladnokrvnjaka i posavske rase, koji su se nekada na ovim prostorima koristili za rad u polju i obradu zemlje. Jedini je uzgajivač konja u selu. Prije više od 20 godina samo u Barje Čifliku bilo je više od stotinu konja.

Umjesto mehanizacijom, deset hektara zemlje obrađuje sa svojim konjima. Često pomaže i komšijama.

- Da bih obradio svu zemlju potrebna su mi četiri konja. Mogu da prodam dva konja i kupim traktor, ali moja ljubav prema njima je velika, pa ih zbog toga i čuvam. Za rad u polju imam skoro svu potrebnu mehanizaciju. Sem oranja, konje koristim i za košenje trave, sakupljanje sena, drljanje zemlje, špartanje kukuruza, prevoz... Sve što se radi u poljoprivredi, radim s njima. Pomažem i komšijama. Obično me zovu da im pomognem tamo gde oni ne mogu da urade traktorima -  rekao je Bratislav.

On je naučio i potkivački zanat i sam potkiva svoje konje. Od 2003. godine konje izlaže na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Izlagao je i u Kučevu, Dimitrovgradu, Zobnatici, Zaječaru, Knjaževcu... Gotovo sa svih izložbi Bratislav se vraća sa mnoštvom medalja.

- Najviše je uzgajivača koji to rade iz ljubavi, jer ekonomske računice nema i ne može od toga da se živi. Ali, da ne izlažem svoja grla na Novosadskom sajmu verovatno ne bih mogao ni da prodam ždrebad. Za učestvovanje na Sajmu u Novom Sadu potrebna su velika finansijska sredstva, a pomoći ima vrlo malo. Ove godine mi je opština Pirot nešto pomogla - rekao je Bratislav.

Taj mladi čovek živi isključivo od stoke i poljoprivrede. Ulaganja su velika. Kobile koštaju od 3.500 do 4.000 evra, a pastuvi od 5.000 do 7.000 evra.

Uprkos tome što nema ekonomske isplativosti od čuvanja konja, Bratislav kaže da od uzgoja tih životinja neće odustati.

- Pored konja, čuvam i dvadesetak ovaca i nameravam da povećam stado na četrdesetak grla. Od uzgoja konja nikad neću odustati, iako se ekonomski ne isplati. Možda smanjim broj grla na četiri ili pet, koliko mi je potrebno za posao. Dok mogu, čuvaću konje - rekao je Andrejević.

Imanje

Na imanju u Barje Čifliku trenutno gaji osam konja, od kojih su dva dvomjesečna ždrepca. Tri grla, pastuv i dve omice, koje je nedavno uvezao iz Hrvatske, trenutno su u karantinu u Čačku i očekuje da ih uskoro pridruži ostalima.

Pomoć sina

U uzgoju konja i obradi zemlje Bati Andrejeviću pomaže i jedan od dva sina koji živi sa njim.

- I on voli konje, ali trudim se da ga što više otrgnem od toga. Bolje da završi neki zanat i da sutra ima sigurno parče hleba u rukama. Ranije sam bolje zarađivao dok sam vozio mladence i obrađivao zemlju, nego dok sam bio zaposlen kao veterinarski tehničar. Sada je došlo drugo vreme i bolje je da se ima neki stalni posao -  kaže Bratislav Andrejević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana