Ко заиста влада свијетом?

Радио Слободна Европа
Ко заиста влада свијетом?

Да ли је могуће одредити 500 намоћнијих појединаца на свијету - једнога на сваких 14 милиона људи на планети? Часопис "Foreign Policy" покушао је то учинити идентификујући оне који

Међу њима су појединци од Кине до Русије, од Индије до Блиског истока, Европе и Америке, милијардери, али и "лоши момци", потом предсjедници држава и влада, министри, религијски лидери, власници и директори банака и инвестицијских фондова.

"Листа свих листи" сачињена је, између осталог, на Форбсових 100 најмоћнијих људи, на истраживању Института за медије и комуникацију, списку педесет најјачих банака, истраживањима SIPRI-а о наоружању и индустрији оружја, на Ројтерсовом попису најбољих факултета у свијету, као и на списку највећих инвестицијских фондова.

Комплетну листу можете погледати овдје.

Новинари "Форин полисија" истражили су лице и наличје новог кинеског предсједника Сји Ђинпинга, те показали како води опасну игру користећи војску као своје тајно оружје.

Представили су Рахула Гандија, врло верјоватно, будућег индијског лидера најмногољудније демократије на свијету.

Ту је и прича о немилосрдном шефу руске дипломације Сергеју Лаврову и набуситој логици руске власти.

Међу најмоћнијих 500 су и амерички предсједник Барак Обама и његова супруга Мишел, пар Клинтон, руски предсједник Владимир Путин, Далај лама, духовни вођа Тибета, Бан Ки Мун, генерални секретар УН, Аунг Сан Су Ћи, лидерка опозиције у Минамару, Мајкл Блумберг, градоначелник Њујорка , Џон Бренан, директор CIA-а, Александар Ботникоф, први човjек руске тајне службе FSB, али, и шеф руске мафије Семион Могилевич.

Клуб свjетских милијардера више не чине само "стари дечки" из Сјеверне Америке и Европе. У посљедњих десет година, уз оне из Латинске Америке и Азије, на сцену су пристигли и афрички милијардери, па је тако међу 50 најбогатијих и Алико Данготе, краљ цемента и шећера из Нигерије.

Најбогатији Индијац, Муксеш Амбани “тежак“ 21,5 милијарди долара, године 2010., је приредио „партy добродошлице“ за свој дом, двадесетседмоспратницу, најскуплији икада изграђени приватни објект на свијету (милијарда долара), са "погледом“ на сиромашне четврти Мумбаија.

Уз све приче о томе како Кина брзиним корацима граби напред у иновацијама, најбољи универзитети су амерички. На првом мјесту је Универзитет Калифорнија, потом Технички универзитет у Масачусетсу, Харвард, Јонс Хопкинс и на петој позицији је Универзитет Колумбија.

Coca Cola најмоћнији бренд

Жене на свjетској мапи моћи и даље нису присутне у размjери у којој би требале бити. Десет је посто моћних жена у политици, само три посто у свијету економије и бизниса, док нема ни једне жене међу религијским лидерима.

Међу 500 најутицајнијих свјетских министара обране само је једна жена - Џенин Хенис Пласчарт, холандска министарка одбране. Оне, осим у филмовима, не руководе тајним службама, ни једна није на челу неке од највећих медијских компанија.

Но, зато, најлошији људи свијета имају XY (мушке) хромозоме.

Дипломатска моћ је у рукама САД, слиједе потом Кина, Русија, Француска и Њемачка, а редослијед је сачињен по броју амбасада и конзулата споменутих држава у свијету.

Часопис "Форин Полиси“ је захваљујући подацима SIPRIА (Стокхолмског међународног истраживачког института за мир) објавио листу држава које највише увозе, односно извозе оружје.

Увозници оружја су Индија (4,8 милијарди долара); Кина (1,7 миљиарди долара); САД (1,3 милијарде долара); Турска (1,27 милијарди долара) и Пакистан (1,24 милијарде долара). Највише оружја извозе САД (8,8 милијарди долара); Русија (8 милијарди долара); док Кина, Украјина и Њемачка извозе 1,8 милијарди, 1.3 и 1,2 милијарде долара.

Најмоћнији свјетски бренд је Coca Cola. Дневно се конзумира 2 милијарде њених производа у 207 држава свијета.

Виртуална свјетска моћ припада друштвеним мрежама. Прво је мјесто припало Фејсбуку, потом слиједе Гугл, Јутјуб, Јаху и Википедија. Фејсбук мјесечно посјети 837 милиона посјетиоца, а Википедију готово 470 милиона.

Нафтне и плинске компаније су у посљедњих осам година удвостручиле своју присутност на листама најбогатијих и најмоћнијих у свијету. На пример, компанија Ројал Дач Шел у 2012., остварила је добит од 484 милијарде долара, што одговара БДП Норвешке.

Занимљиво је да је "Епл" на чијем је челу Тим Кук, у јануару имала 137 милијарди долара готовине, довољно да десет пута „спаси“ Кипар од банкрота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана