Јеванђеље из 14. вијека бисер збирке музеја црквене општине Чајниче

Радмила Ђевић
Јеванђеље из 14. вијека бисер збирке музеја црквене општине Чајниче

Једна од најбогатијих и најстаријих музејских збирки на простору цијеле БиХ смјештена је нимало случајно у брдовитом крају Српске, при цркви Успења пресвете Богородице у Чајничу. Скроман по величини, али не и по вриједности Музеј чајничке црквене општине чува изузетне драгоцјености по којима је сврстан у заштићене националне споменике.

Иконе, рукописне и старе штампане књиге само су дио драгоцјености које свједоче о славној прошлости православних Срба, дубини њихове вјере и познавању духовности. Међу њима посебну вриједност има чудотворна икона Богородице Чајничке пред којом су се, према казивању свештенства, али и вјерујућег народа у Чајничу дешавала и дешавају чуда.

Чајничка Красница исцјељујуће благодети пружа свима који дођу пред њен чисти лик. Чудотворна икона краси храм Успенија пресвете Богородице у Чајничу, стари и нови.

- Икона Мајке Божије помаже вјерницима у отклањању њихових недаћа, невоља, болести и свакојаких других немилих стања која их задесе. Окрепљује и умирује вјернике и ходочаснике широм Српске, Србије па и из цијелог свијета и не само православни живаљ. Овдје долазе да се поклоне и моле и римокатолици, и Бошњаци и Јевреји, али и иновјерни - прича протојереј ставрофор Момир Васиљевић, старјешина храма Успења пресвете Богородице у Чајничу подјсећајући да је икона у овом мјесту још од 1594. године.

Поред ове чудесне иконе при чајничком храму је и музеј са раскошном збирком, коју чини 12 рукописних књига, 56 штампаних и 25 икона, као и бројни други предмети које је народ са ових простора вијековима скупљао и поклањао богомољи.

- Овдје се чува Чајничко јеванђеље које је на пергаменту писано крајем 14. вијека, из којег недостају поједини дијелови, али је изузетно драгоцјено. То је једино средњовјековно јеванђеље које је сачувано у БиХ до данас и у власништву је наше цркве. Иако дио рукописа недостаје, броји 167 листова, укоричен је дрвеним корицама и пресвученим кожом, дакле ријеч је о вриједном издању, првом писаном споменику у БиХ, чији смо поносни чувари - прича протојереј ставрофор Момир Васиљевић.

Указује да јеванђеље свједочи да је народ са ових простора и те како био духован, писмен и просвећен.

Осим овог националног споменика, црквени музеј баштини и бројне друге вриједности. Међу њима је и Јеванђеље попа Оливера писано у манастиру Папраћи 1513. године, као и штампани октоих из 16. вијека, књига "Златоуст", зборници, псалтири...

- Ту је и јеванђеље из друге половине 15. вијека, Пролог, Минеј, Октоих из 15. вијека, Зборници, Службеник Божидара Вуковића, бројне друге рукописне и штампане књиге које је народ поклањао и доносио чак и из Венеције, Москве, Кијева, свеправославног свијета - наводи Васиљевић.

Предивну збирку књига прати и богата збирка икона, које су у православном свијету темељници вјере. Међу њима се посебно издваја икона Свети Георгије са 12 сцена које илуструју његово житије, из 16. вијека, икона светог Николе из 17. вијека и иконе свете Тројице из 1848. године. Такође се издваја и икона светог Игњатија, икона пресвете Богородице, светог великомученика Варваре, и прекрасна икона Тајна вечера.

- Цијели иконостас у старој цркви је национални споменик. Посебна је и икона Успења у новој цркви, а нашу ризницу красе и иконе светог Николе, затим икона на којој је насликан Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим, икона Усековање главе светог Јована Крститеља и све оне на посебан начин имају ванвременску симболику, а симболично дјеловање је исто као молитва и у највишим остварењима, као свете тајне - истиче свештеник Васиљевић.

Музејска збирка чајничке цркве по свом овом богатству, историјској и умјетничкој вриједности издваја се међу ризницама Српске православне цркве. Као што свако богатство тражи његу и чување, тако је и овим вриједним експонатима неопходан адекватнији простор и услови како би се заштитили од сверазарајућег зуба времена, а и да бисмо се, угледајући на претке, заувијек поносили оним што је сачувано. У тој мисији неопходно је учешће свих нас.

- Све ове вриједности тренутно су у малом простору, неадекватно смјештене. А то не смијемо да дозволимо јер је ово благо Српске православне цркве, Републике Српске, БиХ, али и просто цијеле Европе, јер заиста свједочи о томе колико су Срби ширили писменост, културу и духовност свих протеклих година и вијекова - каже свештеник Васиљевић.

Чудотворни чувар

Према предању чајничку икону насликао је свети апостол и јеванђелиста Лука. Он је насликао три иконе пресвете Богородице. Поред чајничке, друга је на Светој гори, а трећа у Јерусалиму. Рађена је на дрвету, са једне стране је лик пресвете Богородице која у наручју држи Богомладенца Христа, а са друге стране је лик светог Јована како десном руком благосиља. Поред свих чуда везаних за Чајничку Красницу, не чуди то што нити један од наума Њеног помјерања није остварен. А било их је много. У новој цркви је, послије свих превирања, остала на владарском трону за сва времена, чувајући своју дјецу и на небу и на земљи, држећи их на очима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана