Izuzetna pouzdanost godinama helikopter CH-47 Chinook ga drži u vrhu

Goran Ajder
Izuzetna pouzdanost godinama helikopter CH-47 Chinook ga drži u vrhu

Jedan od velikih problema koji je imala američka armija javljao se u vidu vojnog transportnog helikoptera koji bi mogao da ponese i prenese što više transporta, prije svega vojnika, odnosno tehnike i naoružanja.

Iako nemali problem, zahtjev koji je dolazio od američke vojske morao je biti riješen jer logistika je jedna od najznačajnijih karika u vojnim operacijama, pogotovo kada su velike udaljenosti na koje treba da bude dostavljeno pojačanje u vidu ljudstva - vojnika, tehnike u vidu telekomunikacione opreme i ostale tehnike, naoružanja - od manjeg (municije, pušaka, bombi) do velikog naoružanja u vidu džipova s ugrađenim mitraljezom, topova, kao i lakih borbeno-oklopnih vozila.

Tu je i prevoz robe u vidu uniformi, šljemova, pancirki, kao i onog što je jedna od najbitnijih stvari: hrane, lijekova, medicinskog materijala i instrumenata. Ovakav helikopter američka vojska dobila je u vidu moćnog transportnog vojnog helikoptera pod nazivom "CH-47 Chinook".

Prvi uspješan let izveo je 1961. godine, nedugo nakon toga u vrlo kratkom roku ušao je u operativnu upotrebu američke vojske, tačnije 1962 godine. "CH-47 Chinook" zamišljen je kao višenamjenski transportni helikopter s dvostrukim motorom i dvostrukim specifičnim elisama koje su raspoređene jedna iza druge.

Prva se nalazi iznad pilotske kabine, dok se druga elisa iste veličine nalazi na vertikalnom repu-stubu u vidu stabilizatora, značajno izdignutija od prve elise koja se nalazi naprijed da ne bi došlo do kačenja jedne za drugu, usljed čega bi došlo do uništavanja elisa. "CH-47 Chinook" pokreću dva dž turboosovinska motora koji su spojeni s rotorom i pogonskom osovinom.

Suprotnorotirajući rotori eliminišu potrebu za vertikalnim rotorom, koji služi za savladavanje obrtnog momenta, i time omogućavaju da se sva snaga usmjeri na podizanje. Najbolje tehnološko rješenje na helikopteru "CH-47 Chinook" je u vidu bezbjednosti jer ako bi došlo do otkazivanja jednog motora, drugi motor može pokretati oba­ rotora. Sličan princip gradnje elisa i rotora primijenjen je na sovjetsko-ruskom vojnom helikopteru "kamov".

Takođe, i koncept gradnje ovakve vrste helikoptera napravljen je davno prije američkog modela "CH-47 Chinook", a to su uradili sovjetski vojni inženjeri i sagradili YAK-24. Na zadnjem dijelu helikoptera "CH-47 Chinook" nalaze se velika vrata koja se otvaraju upravo radi bržeg i efikasnijeg utovara i istovara kako vojnika, tako i naoružanja, malog i velikog, pogotovo u ratnim situacijama. Naravno, i sa strane helikoptera su vrata normalne veličine kroz koja mogu ući vojnici i roba odgovarajuće veličine. "CH-47 Chinook" ima ugrađenu i tegljačku kuku.

Ovaj helikopter je dobio ime kao i polovina američkog oružja, pa je ime uzeto od indijanskog naroda Chinook koji je nekad živio na tlu Sjedinjenih Američkih Država.

"CH-47 Chinook" uz primarnog korisnika i matičnu zemlju Ameriku koristi još jako mnogo zemalja, a to su: Argentina, Australija, Kanada, Egipat, Grčka, Indija, Iran, Japan, Libija, Maroko, Holandija, Oman, Tajvan, Singapur, Južna Koreja, Španija, Tajland, Turska, Velika Britanija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Vijetnam, Irska i Italija. Otkupljenu licencu - sertifikat za gradnju ovog helikoptera imaju Kolumbija, Italija i Japan.

Ovo dokazuje koliko je kvalitetan i pouzdan ovaj div od helikoptera. Nakon nekog vremena, lošijeg iskustva na ratištima i čestih pogodaka, ispod kabine pilota ugrađene su obloge koje ojačavaju strukturu ispod nogu pilota jer je to mjesto bilo najčešća meta neprijateljske pješadijske vatre.

Karakteristike

 

"CH-47 Chinook" - posada: tri pilota, kopilot i inženjer leta; dužina helikoptera 30,1 m; prečnik rotora 18,3 m; masa praznog helikoptera 10.185 kg; maksimalna masa pri polijetanju 22.680 kg; maksimalna brzina 315 km/čas; ekonomska brzina 220 km/čas; dolet 741 km; CH-47 posjeduje dva dž turboosovinska motora Lycoming T55-GA-712.

Od naoružanja posjeduje: moćni gatling gun top M134 kalibra 7,62 mm sa izrazito velikom vatrenom moći, i 1 dž mitraljez M240 kalibra 7,62 mm. Postoji još jedna verzija ovog helikoptera koja je rađena za ratnu mornaricu Sjedinjenih Američkih Država pod nazivom "CH-46 Sea Knight ". "CH-47 Chinook" sa svojom izuzetnom sigurnošću i pouzdanošću još dugo će biti u operativnoj upotrebi oružanih snaga širom svijeta.

Goran Ajder, vojni analitičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana