Хрватско приморје замијенили Грчком и Црном Гором

Маријана Миљић
Хрватско приморје замијенили Грчком и Црном Гором

Заинтересованост становника Српске за љетовање у Хрватској ове године знатно је опало, јер су са уласком ове земље у Европску унију скочиле цијене аранжмана. С друге стране, повећан је број оних који желе да одмор проведу у Црној Гори, Грчкој и Турској.

Агенције

Власник агенције “Адријатик лајн” из Бањалуке Предраг Жмирић је нагласио да је примјетан пад заинтересованости становника Српске за љетовање у Хрватској.

- Велики број становника још нема ни биометријски пасош, због чега ове године не могу да путују у Хрватску. Такође, цијене у овој земљи су из године у годину више, због чега становници Српске, због ниске куповне моћи, избјегавају одмор у Хрватској - казао је Жмирић.

Додао је да ова агенција има акције понуда за љетовања у Хрватској, гдје за седмодневни одмор у Старом граду на Хвару једна особа треба да издвоји 240 евра.

У “Адријатик лајну” су нагласили да су становници РС ове године највише заинтересовани за одмор у Грчкој и Црној Гори.

- За десет дана љетовања у Грчкој потребно је издвојити 410 евра, док је дневно за полупансион у Игалу потребно 30 евра - казао је Жмирић.

Ова агенција има и специјалну понуду љетовања у Тунису, гдје двије особе за седам дана одмора треба да плате 970 евра.

И у бањалучкој Туристичкој агенцији “Смиљић” казали су да је ове године опао број туриста за љетовање у Хрватској, те да се знатан број оних који су до сада одмарали у овој земљи преусмјерио на љетовање у Црној Гори.

- Највеће интересовање ове године влада дефинитивно за Црну Гору, гдје је за седмодневни одмор потребно издвојити око 300 марака - казали су у “Смиљићу” и додали да је само за смјештај у Хрватској за седам дана потребно 250 евра.

Када је у питању Турска, у овој агенцији су истакли да нема заинтересованих, док, с друге стране, влада и велико интересовање за Грчку, гдје је за полупансион за десет дана потребно издвојити 275 евра.

И у Туристичкој агенцији “Стар травел” су рекли да је ове године опао број туриста за одмор у Хрватској, те да се већина њих углавном оријентисала на љетовање у Црној Гори.

- Црна Гора је послије Хрватске најближа становницима Српске. Хрватска је са уласком у Европску унију знатно дигла цијене, због чега становници РС избјегавају да љетују у овој земљи - рекли су у “Стар травелу”.

У “Унис турсу” у Сарајеву су казали да су ове године за путовање у Хрватску становници заинтересовани исто као и лани.

- Не осјети се да је мање интересовање за одмор у Хрватској, упркос око десет одсто вишим цијенама него лани - казали су у овој агенцији и додали да је за полупансион дневно у Хрватској потребно издвојити од 70 до 180 марака, у зависности од хотела.

У овој агенцији су додали да је ове године порасло интересовање за одмор у Црној Гори, за коју је дневно потребно издвојити од 90 до 100 марака за полупансион.

Цијене

Истраживање њемачког аутоклуба ADAC показало је да је Хрватска за туристе скупља од Шпаније, Грчке и Турске.

Истраживање је спроведено у 50 европских туристичких мјеста у десет земаља - Бугарској, Турској, Грчкој, Шпанији, Хрватској, Њемачкој, Холандији, Француској, Италији и Данској.

Упоређивале су се цијене ванпансионских трошкова једне породице са двоје дјеце на годишњем одмору.

Цијене су подијељене у четири категорије - јело и пиће (тјестенина, “кока-кола”...), шопинг (сунчане наочаре, јапанке...), информације и слободно вријеме (лежаљке на плажи, новине, батерије), те здравље и лична хигијена (млијеко за сунчање, паста за зубе...).

Потрошачка корпа се састојала од 34 производа, а у просјеку је износила 174,74 евра.

Хрватска, у којој су ADAC-ови инспектори обишли Лопар, Омиш, Бол на Брачу, Башку и Умаг, успјела се “угурати” у пет земаља са трошковима испод те границе.

Наиме, потрошачка корпа у Хрватској износила је 164, у Шпанији 159, Грчкој 150, Турској 147, а у Бугарској само 122 евра.

Са друге стране, као најскупља туристичка земља показала се Данска, са укупним трошком корпе од чак 223 евра, односно око 100 евра више него у најјефтинијој Бугарској.

Слиједе Италија са 208 евра трошкова, па Француска (200 евра), Холандија (192 евра) и Њемачка (185 евра).

На острву Крку пиво кошта 1,07 евра, а на Француској ривијери невјероватних 6,06 евра или шест пута више.

Цијене на Будванској ривијери су на истом нивоу као и прошле године.

Тако се цијена плажног мобилијара, сунцобран и двије лежаљке, на Словенској плажи креће од пет до десет евра.

Цијена кревета у приватном смјештају је од осам до 15 евра, у зависности од близине мора и услова смјештаја.

Пљескавице се продају по два евра, пице од 3,5 до пет евра, а палачинке за 1,5 евра. Крофна на плажи кошта 1,5 евра.

Пиво је два евра, сокови од 1,5 до 2,5 евра, вино од два децилитра три евра, толико се крећу и “кратка” пића, а разни коктели, у зависности од егзотичног састава, коштају од четири до осам евра.

Неки ресторани поред плажа нуде комплетан ручак по цијени од четири до пет евра, а у њима се може наћи и пасуљ за 2,5 евра. Цијене у елитним, односно ресторанима “на гласу” ближе Старом граду, треба помножити са два, а неријетко са три у односу на оне из “плажних” ресторана.

Цијене су нешто ниже у осталим црногорским приморским градовима, па тако у Херцег Новом за сунцобран треба издвојити 2,5 КМ.

Цијена лежаљки и сунцобрана на плажама у Хрватској достиже и до 20 евра дневно.

Осим тога, за кафу треба издвојити и до 2,5 евра, а за комад пице и до три евра.

Непотребни трошкови

Упркос помно планираном одмору, при самој пријави у хотел могли би да вас дочекају и неочекивани трошкови. Како бисте избјегли такве ситуације, добро проучите своје резервације и правила хотела.

Додатни трошкови у хотелу или одмаралишту у којем одсједате могу се односити на пешкире, дневне новине, теретану, мини-бар и приступ интернету.

Ове ствари су у појединим хотелима укључене у цијену, али могу да достигну и до 16 одсто укупне цијене смјештаја.

Хотели најчешће са пријавама нових гостију почињу између 12 и 14 часова текућег дана, а свака ранија пријава може бити веома скупа.

Осим пријава, хотели наплаћују и ранију одјаву и одлазак из одмаралишта. Те накнаде могу износити најмање пола цијене дневног смештаја, али већина хотела наплаћује пуну цијену.

Ако долазите касно увече, свакако јавите хотелу када долазите, јер уколико то не учините, хотел послије 18 часова има право да откаже вашу резервацију.

Отказивање смјештаја би требало учинити најмање седам дана прије почетка годишњег одмора, јер ће, у супротном, хотел наплатити одређене накнаде. Ако не поднесете пријаву за отказивање на вријеме, хотел може да вам наплати боравишну таксу у трајању резервације или чак и пуну цијену резервације.

Прије доласка у хотел препоручује се да провјерите шта све резервација укључује. Поједини хотели у цијену имају урачунате напојнице, а неки по одјави наплаћују таксе за собарице, портире и чување пртљага.

Осим тога, и коришћење теретане се врло често додатно наплаћује.

Зимовања

Иако је љето тек почело, туристичке агенције у Српској кренуле су са организовањем зимовања за предстојећу зимску сезону. У агенцијама су истакли да су зимовања, ако се већ сада резервишу, јефтинија и до 30 одсто у односу на саму сезону.

Србија

И у Србији су, како преносе њихови портали, цијене аранжмана за Хрватску драстично порасле, па су чак више и од цијена Азурне обале, због чега је опала заинтересованост њихових становника за љетовање у овој земљи.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана