Хаваји проба за живот на Марсу

Приредио: Борис Ђурић
Хаваји проба за живот на Марсу

Хонолулу - Шест америчких научника који су годину провели у готово потпуној изолацији на хавајској планини Мауна Ло, ове седмице завршавају мисију симулације живота на Марсу.

Они су живјели у великој куполи смјештеној на врху 2.500 метара високе планине, а напоље су могли излазити једино носећи свемирска одијела. Током годину мисије "Хај Сиз" сами су одржавали ограничене ресурсе док су истовремено спроводили истраживања и напорно радили да би избјегли личне конфликте. Комуникација са спољним свијетом је имала кашњење од 20 минута, што одговара времену за које се порука добија са Марса.

Главни истраживач мисије Ким Бинстед рекао је да је то друга најдужа симулација живота у свемиру након што је неколико научника провело 520 дана у Русији учествујући у сличном пројекту.

- Они се тренутно налазе у добром стању - рекао је Бинстед. Раније симулације на Мауна Лои трајале су од четири до осам мјесеци. Земља која се може наћи на овој планини је веома слична оној која се налази на Марсу. Такође, велика надморска висина планине значи да на њој не може расти готово ниједна биљка.

Њихов дан био је уско повезан са Сунцем које напаја соларне панеле. Устајали су и лијегали рано, а на располагању су имали различиту храну, углавном дехидрирану или залеђену. Нису имали директну комуникацију са породицама и пријатељима, али су им могли слати и-мејлове и могли су напустити мисију само у хитним случајевима.

- Највећи допринос реализму наше студије даје пусти црвени пејзаж који видимо иза наших малих округлих прозора. Све то доприноси да стекнете осјећај изолације, издвојености и утишавању чула - рекао је један од научника из мисије "Хај Сиз".

"Астронаути" су такође имали једноставне собе у облику троугла у којима се налази душек, сто и столица. На располагању су имали и 3Д штампач помоћу којег су могли направити ствари које су заборавили да понесу. Струју су добијали из великих соларних панела смјештених испред куполе, док су хидрогенске ћелије нудиле резервну енергију.

На Универзитету Хаваји налазио се центар мисије из којег су, између осталог, пратили друштвене, емоционалне и когнитивне факторе са којима су се научници суочавали.

Редовним вјежбама су одржавали кондицију као и посебним фитнес програмом и јогом. Мисија се завршава у недјељу када ће научници моћи пробати свјеже производе и другу храну која им није била доступна у куполи.

- Говоре да ће отићи да се купају у океану. Мислим да ће уживати и у пиву - казао је Бинстед.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана