Громижељ - станише ријетких животиња и биљака

РТРС
Громижељ - станише ријетких животиња и биљака

Прије осам година у мочвари Громижељ у Велином Селу код Бијељине, мјештанин Жарко Викић пронашао је у свијету ријетки примјерак рибице Умбра црамери, у народу познатије као "мргуда".

У међувремену, надлежне институције су након испитивања откриле више десетина ријетких животињских и биљних врста, проглашени су одређени степени заштите, да би почетком ове године Громижељ коначно добио статус заштићеног станишта.


Влада Српске је на приједлог Републичког Завода за заштиту културног и природног насљеђа, Громижељ прогласила заштићеним стаништем и то је тренутно једино подручје са таквим статусом у Српској. Таква одлука донесена је, прије свега, због проналска рибице Умбре црамери, старе око 450 милиона година.

Дејан Радошевић, Завод за заштиту културног и природног насљеђа Српске, каже да су открили заиста занимљиве резултате, јер су открили и први налаз мочварне коприве, први на територији БиХ. А, ту су и разне врсте птица - пурпрупрна чапља, еја мочварица, црна рода...

Предсједник Скупштине Удружења грађана "Громижељ" Драгољуб Тимић нада се да ће на овом простору бити резерват природе, као што је нпр. Засавица у сусједној Србији. 

Управљање стаништем додијељено је Удружењу грађана "Громижељ", чији је предсједник Жарко Викић прије осам година открио угрожену врсту рибице. Он је са професором биологом Миленком Ћурчићем годинама радио на заштити подручја које би требало постати мјесто изазова за ученике, студенте, научнике, туристе и остале.

Радошевић истиче да су пронађене и биљне угрожене врсте - бијели локвањ, ребратица, мочварна папрат... 

Обавеза управљача заштићеним стаништем Громижељ је да изради програм и план управљања. Уређење прилаза, постављање обавјештења и формирање чуварске службе су први кораци. Ово мјесто, у туристичком смислу, могло би постати слично Засавици у Србији.

Тимић позива градску управу да се више ангажује на очувању овог локалитета, а суграђане да не бацају смеће и стварају дивље депоније.

Финансирање заштићеног подручја је по закону предвиђено из буџета Српске и буџета локалне самоуправе. 

У заштити јединствене флоре и фауне у Громижељу могли би помоћи и мјештани који су власници замљишта на овој локацији. Проглашењем заштићеног станишта приватно земљиште неће промијенити статус, али овакве ружне слике (смеће, депоније, флаше) морале би постати прошлост значајнијим ангажманом свих који живе на овом подручју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана