Ginuli su za slobodu nijemo

Drago Todorović
Ginuli su za slobodu nijemo

MNOGI stariji poštovaoci partizanske epopeje iz 1943. godine, sumnjičavo su zagledali omanjeg starca i njegova brojna odlikovanja na grudima u masi svijeta na proslavi 65-godišnjice legendarne bitke na Sutjesci, okupljenog nedavno na Tjentištu.

   - Druže, jeste li Vi čuveni komandant Jožo Durbaba?

   - Jesam, glavom i bradom!

   - A mi čuli da ste odavno pokojni?

   - Još ću ja da dolazim na Sutjesku, tek mi je 89. godina, govori, sa osmijehom, proslavljeni ratni komandant čuvenog partizanskog bataljona Treće dalmatinske brigade, koji je od 5. do 9. juna 1943. u bici sa Nijemcima, braneći odstupnicu Titu i Vrhovnom štabu, izgubio dvije trećine ljudstva. Jožo je i sam ranjen pet puta na sedam mjesta na tijelu... Tada je, na ceduljici papira, napisana čuvena poruka partizanskom komandantu Josipu Brozu "izgubili smo dvije trećine drugova, ali računajte na nas kao da smo u punom sastavu, druže Tito, Švaba neće proći".

Jovan - Jožo Durbaba, kroz sunčane naočare, pogledom luta po dobro mu poznatim brdima Košura, Vučeva i Zelengore. Tu se veli, prije 65 godina, sa desetostruko brojnijim neprijateljem, vodila borba na život i smrt.

   - Moj  bataljon je tada, u sastavu Treće dalmatinske udarne brigade 1943. išao sa Vučeva, preko Dragoš Sedla, na Suhu, a odatle na Usovački potok. Bataljon je rasformiran 9. juna, jer su iz stroja izbačene dva dijela ljudstva. Najžešće borbe vodili smo od petog do devetog juna 1943. braneći odstupnicu Vrhovnom štabu i drugu Titu na Donjim i Gornjim Barama, počinje priču Jožo, u koga su, kaže, borci imali bezgranično povjerenje.

U ruci drži dvije požutjele, crno-bijele fotografije.

- Ovo sam ja iz rata, a ovo je moj mali sin, koji je ranjen na Sutjesci. Tu je bila i moja žena Anđelka. Probijajući se između neprijateljskih obruča, kanjonom Hrčavke, tri metka probiju Anđelkin ranac, i zdjelu, u kojoj je bilo malo neke kaše, nalik na čorbu, za našeg sina. Kad je to vidjela, plakala je gorko, jer danima, ništa, osim trave i bukovog lišća, nismo jeli.

Poslije rasformiranja, Kninski bataljon Treće dalmatinske brigade popunjavali su borci iz drugih jedinica dobrovoljno, da bi ubrzo, ušli u sastav Druge dalmatinske brigade, koja je išla svuda gdje je "najgušće".

- Sjećam se, kaže Jožo, kad sam na Dragoš Sedlu postrojio i prebrojio bataljon, imao sam na raspolaganju 325 boraca. To su bili najhrabriji partizani. Zaista su ginuli, kao što kaže pjesnik "za slobodu - nemo" imajući pred očima samo jedan cilj - slobodu!

Braneći odstupnicu Vrhovnom štabu na čelu sa Titom, Kninski bataljon je 9. juna 1943. izgubio brojne komandire četa i vodova, te narodnog heroja Boška Žunića. Teško su ranjeni i komandant brigade Ljubo Vučković, komesar Mate Ujević... I pored teških gubitaka, bataljon je pod komandom 23-godišnjeg Jovana - Joža Durbabe nastavio borbu, koja je bila nadčovječanska.

- I danas, veli Jožo, treba poštenom čovjeku nadčovječanska snaga da, kako kaže, svari sve ono što čovjeka čini nečovjekom. Najviše mu smetaju hvalisanja pojedinaca, koji pričaju kako su bacali bombe i jurišali na neprijateljske bunkere, zaboravljajući mrtve saborce, te odricanje antifašizma srpskom narodu. A o današnjoj politici i političarima, na prostorima razvaljene Jugoslavije, dodaje, nema nikakvo mišljenje.

A šta misli Joža o današnjim političarima?

 - Šta da mislim o takozvanim političarima koji izmišljaju nacije i stranke i koji stalno "mijenjaju vjeru za večeru". Jednostavno ništa ništa ne mislim.

Oni su samo vrijedni prezira, istorija će to najbolje potvrditi, veli partizanski komandant, narodni heroj, general u penziji Jovan - Jožo Durbaba. Živi u Beogradu, a obećao je  ponovo dogodine, doći na Sutjesku i pokloniti se sjenima svojih mrtvih saboraca.

********************** 

Ratni komandant čuvenog partizanskog bataljona Treće dalmatinske brigade pet puta je ranjavan na sedam mjesta na tijelu

**********************

Jovan - Jožo Durbaba pogledom je premjerio dobro mu poznata brda Košura, Vučeva i Zelengore. Tu se prije 65 godina borio  sa desetostruko brojnijim neprijateljem

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana