Фриленсери зараде мјесечно неколико просјечних плата

Анита Јанковић
Фриленсери зараде мјесечно неколико просјечних плата

Писањем на интернету за домаће и стране клијенте у вријеме беспарице и незапослености могуће је мјесечно зарадити и по неколико просјечних плата у Српској. Једини критеријум за фриленсере, особе које зарађују путем глобалне мреже, јесте добро познавање енглеског језика, љубав према писању и одлична интернет конекција.

Блогер и професор француског језика Јелена Радовановић посљедњих неколико година бави се искључиво писањем на интернету за стране клијенте и не крије да радећи тај посао зарађује и више него пристојно.

- Садржај на интернету у највећем проценту је текстуални, а све те текстове неко мора и да напише, што значи да је могућност за зараду неограничена. Било да пишете на сопственом блогу или за клијенте, зарада је ту, с тим да је зарада писањем на блогу много комплекснија и захтијева познавање интернет маркетинга и висок степен самоиницијативе, док писање за клијенте најчешће зна бити "дај ми толико и толико текстова на ту тему". Могућност зараде је сразмјерна знању и уложеном труду - тврди Радовановићева.

Она каже да је потенцијалне клијенте најлакше наћи на специјализованим сајтовима за повезивање клијената и писаца који функционишу "попут неке пијаце послова", на којима је довољно да се фриленсери региструју, поставе биографију и претраже базу послова који се нуде.

- Међу најпознатијим сајтовима за разне фриленсере су Elance oDesk, док су iWriter или TextBroker специјализовани искључиво за писце. Осим тражења клијената на поменутим сајтовима, друга могућност је самостално налажење клијената, што је доста захтјевније, али и исплативије. Начини за проналажење клијената су разни, од плаћене рекламе, директног контактирања фирми и сајтова, препорука пријатеља - каже Радовановићева.

Јелена додаје да специјализовани писци наплаћују и по неколико десетина хиљада долара по тексту, а солидан писац након периода уходавања може да очекује мјесечну зараду већу од 1.000 евра.

- Када се савладају основе копирајтинга и контент маркетинга, у оквиру којих се дешава већина онлајн писања, треба се базирати на промовисање себе и свог рада, јер послови на интернету не падају с неба. Тада се може очекивати зарада од неколико просјечних плата - нагласила је Радовановићева.

Да је писање на интернету одличан посао за попуњавање студентског џепарца, зна и Љиљана Шипрагић из Бањалуке, која успјешно продаје своје текстове домаћим и иностраним клијентима.

- Прије мање од годину сасвим случајно сам почела да се бавим онлајн писањем као хонорарним послом и за кратко вријеме сам стекла многе клијенте. Количина зарађеног новца у овом послу зависи искључиво од особе која се тиме бави. Сами себи диктирате колико ћете текстова данас написати, а већи број текстова доноси и више новца, што је логично - рекла је Шипрагићева.

Додала је да је потребно много истраживања по интернету како би се написао квалитетан текст за који је клијент спреман да плати.

Шипрагићева каже да израда онлајн портфолија као облик презентације рада писца представља један од најбољих начина саморекламе и привлачења већег броја клијената.

- Најбољи начин за привлачење клијената је лични веб сајт у облику портфолија, са контакт подацима и пријашњим радовима на основу којих потенцијални клијент има увид у ваш рад. До клијената се може доћи и путем друштвених мрежа, потребно је само да их искористите за саморекламу и објављујете сваки текст који напишете. И препоруке клијената су један од начина - испричала је Шипрагићева.

Она каже да у погледу тема нема ограничења и да се може писати о свему и свачему. Сама је писала рецензије разних соковника, лијекова за анксиозност, као и све о WordPressу, бесплатном сервису за писање блогова. Најтраженији су текстови везани за теме љепоте, здравља, зараде, некретнина, осигурања, те текстови из области селф-хелп, односно самопомоћи. 

- Власници сајтова често праве странице специфичне тематике за које им је потребна велика количина текстова на седмичној основи за објаве, јер уколико се сајт редовно ажурира, има већи број посјета, што доводи и више оглашивача, тако да за сваку тему постоји могућност уновчења - казала је Шипрагићева.

Интернет маркетинг стручњак (SEO) из Бањалуке Немања Крецељ тврди да интернет представља велики извор зараде за онога ко хоће да ради, а писање је само један од начина.

- У БиХ је слабо развијена свијест о заради на интернету, а многи у свијету јако добро живе од тог посла и зарађују милионе мјесечно. Зарада писањем се добро плаћа и углавном иде по броју ријечи или по броју страница, у зависности од клијента. Страни клијенти плаћају од три до пет долара за 500 ријечи, док за квалитетнији текст цијена зна бити и 30 долара за 500 ријечи. Послодавци који у плану имају дугорочне текстове и пронађу писца који испуњава њихове потребе плаћају га по сату - каже Крецељ.

Додаје да за потребе својих сајтова често тражи услуге "интернет писаца", међу којима има и неколико Бањалучана.

- С обзиром на то да су ми текстови битни због SEO посла којим се бавим, често користим услуге фриленс писаца. Одлично сарађујем са једном дјевојком из Бањалуке која ми пише текстове на енглеском језику и плаћам је шест марака по сату - рекао је Крецељ.

Казао је да се код писца највише цијене маштовитост и истраживачки дух.

- Најважније је да писац зна истражити информације потребне за одређену тему, такође је важно да су текстови SEO оптимализовани, тј. да се користе кључне ријечи помоћу којих их "Гугл" боље позиционира након објаве - рекао је Крецељ.

Власница једног од најпосјећенијих блогова у БиХ Хана Казазовић каже да се писањем бави зато што воли, да је блог изузетна лична промоција, али да се на бх. тржишту може врло мало зарадити писањем блога.

- Блог водим више из хобија, мада повремено зарадим и новац или добијем неки производ. Захваљујући њему, успјела сам пронаћи запослење и упознати многе дивне људе који су ме довели до неких ангажмана или пројеката - каже Казазовићева и додаје да се у свијету блогом зарађује велики новац кроз оглашиваче, плаћене текстове, претплате читалаца и неријетко служи за продавање сопственог знања.

За све оне који се одлуче бавити писањем на интернету стручњаци из ове области савјетују много упорности и личног усавршавања. Савјетују да се стални посао не напушта, какав год да је, док се не позиционирају у послу фриленсер писца.

 

Алати

Уколико желите да пишете за стране клијенте, али ваш енглески није баш савршен, постоји неколико једноставних алата, међу којима су Ginger, који се на мјесечном нивоу плаћа око 15 марака и Grammaril.com, који је нешто скупљи и мјесечно кошта око 50 марака. Оба алата функционишу у MS Wordу и онлајн тако што подвлаче грешке у текстуалном документу. Ginger, поред грешака у куцању ријечи, упозорава на погрешно употријебљен или изостављен приједлог. Grammaril.com ради слично, уз додатак да провјерава стилске и синтаксичке ствари.

Наплата

Наплата се у већини случајева врши путем PayPal сервиса, који функционише у виду виртуелне банке и доступан је грађанима БиХ.

- Довољно је отворити девизни рачун у било којој банци у БиХ, креирати налог на PayPal сервису и пратити кораке за верификацију налога. Приликом пријаве на било који сајт на којем се скупљају фриленсер писци, затражиће од вас да унесете и своју PayPal адресу како би вас уредно исплатили - каже Немања Крецељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана