Drakulaura i Gormiti zamijenili Barbiku i lopte

Sanja Jokić
Drakulaura i Gormiti zamijenili Barbiku i lopte

Lutke Drakulaura i Frenki Stejn, laboratorijski set koji sadrži dijelove tijela poput crijeva i mozga i beba koja psuje, samo u neke od igračaka za djecu koje su u posljednje vrijeme preplavile tržište.

Ono što je najnevjerovatnije je to da se takve neobične, čudne, bizarne, a često i uznemirujuće igračke uglavnom rasprodaju čim se raspakuju. I dok proizvođači i trgovci zadovoljno trljaju ruke, djeca su oduševljena, a roditelji zgroženi. Barbike, autići, vozići, lopte, kocke i klikeri, po svemu sudeći, otišli su u zaborav.

"Monster haj"

Jedna od najpopularnijih, ali i najbizarnijih igračaka na svijetu svakako su lutke iz kolekcije "Monster haj" (Škola za čudovišta). Nova "Matelova" serija lutaka "čudovišta" osvaja i tržište regiona i stvara zabrinutost među roditeljima.

Lutke iz kolekcije "Monster haj" imaju prevelike glave i čudnu boju "kože" - od plave, zelene do roze, a u prodaji su od jula 2010. godine. Zaštitni znak im je stilizovana glava kostura sa pink roze mašnom. Likovi su inspirisani filmovima o čudovištima i horor fantastikom, a izmislio ih je "Matel", isti proizvođač koji je lansirao i savršenu Barbiku.  Lutke imaju imena popu Drakulaura ili Frenki Stejn, a prikazane su kao potomci grofa Drakule, Frankenštajna, Vukodlaka, Fantoma iz opere, Zombija, morskog čudovišta…  Neke od njih imaju peraja, izražene očnjake, tijelo od krzna, zašiljene uši ili druge atribute čudovišta. Najpopularnija je Drakulaura koja ima očnjake i rozu kožu, ali, "iako je vampir ona je vegan i ne pije krv". I naravno, spava u mrtvačkom sanduku.

Lutke "Monster haj" naravno prati čitava industrija. Na tržištu se mogu naći plišane igračke, serijal knjiga, minđuše, video-igrice, privjesci…

Dijelovi tijela kao igračke

Američki proizvođač igračaka "JAKKS Pacific" lani je napravio igračku "Nevjerovatna zastrašujuća fabrika Edibles" koja dopušta  djeci da "sišu mozak", "piju krv vanzemaljaca" i "ližu gnjecava crijeva".

Proizvođač na opšte negodovanje roditelja igračku preporučuje za djecu od šest do deset godina i kao poklon za božićne i novogodišnje praznike. Igračka se sastoji od laboratorijskog seta koji sadrži gumene dijelova tijela, uključujući "bio mozak", "gnjecava crijeva", te "krv vanzemaljaca". Ljepljivi dijelovi igračke napravljeni su od raznih vještačkih slatkih okusa, jabuke, jagode i grožđa.

Među igračkama koje užasavaju roditelje su i "Trash Pack" (Smeće), koja se sastoji od "malenih, ljepljivih i smrdljivih bića" koji se uglavnom nalaze u smeću i "Creepy Crawlers Bug Maker" interaktivna igrica koja omogućava djeci da lako kreiraju veliku grupu različitih novih buba, poput paukova, žohara i drugih malih čudovišta. Igračka sadrži jajašca buba i alat potreban za stvaranje najstrašnijih čudovišta.  

Ništa manje nije bizarna igračka "Strašna laboratorija" (Doctor Dreadful Zombie Drink Lab), u kojoj ludi naučnik u svom laboratoriju radi razne eksperimente sa "ljudskim mozgom". 

Beba koja psuje

Poznato je da su lutke među najomiljjenijim dječjim igračkama i djetetov najbolji prijatelj, ali ima i onih koje je najbolje držati podaleko od mališana.

Prošle godine na američkom tržištu pojavila se nova igračka namijenjena dvogodišnjacima - beba koja izgovara različite riječi, među kojima i psovke. Interaktivne lutke imena "Ti i ja" prodaju se u pakovanju od tri, a na pakovanju ne postoji upozorenje o eksplicitnim jeziku koji lutka koristi. Dok prodavači tvrde da lutka samo imitira govor bebe, roditelji koji su kupili lutku tvrde da lutka izgovara psovke poput: "Hey you creasy bi …" (Hej ti luda ku…ko). Najveća zabrinutost roditelja je da će djeca početi imitirati ono što lutka govori. Firma koja prodaje lutku je izjavila da namjerava nastaviti sa prodajom ove igračke.

Mnoge je šokirala i uznemirila lutka koja dolazi u kompletu s prslukom kojeg djevojčice mogu odjenuti i koji će im služiti za - dojenje bebe. Umjesto bradavica, prsluk ima cvjetiće, a beba počinje sisati kada joj usta dotaknu cvjetić.

Roditelji

Zanimljivo je da lutkice "Monster haj" odobrava nemali broj roditelja, a uvrštene su u  u top deset poklona za djevojčice uzrasta osnovne škole. Ipak, veći je broj onih koji su užasnuti i pitaju se dokle će sve to dovesti generaciju koja odrasta uz takve igračke. Mnogi ukazuju na morbidnost likova, tim prije što su lutke namijenjene već za uzrast djece od šest godina, period odrastanja u kome većina njih teško razlučuje granicu između mašte i stvarnosti.

Predsjednik Udruženja "Roditelj" iz Beograda Dragana Soćanin naglašava da su za promociju i popularnost čudovišnih igračaka najzaslužnije njihove agresivne reklame koje se svakodnevno prikazuju na televiziji.

- Kod nas ne postoje mehanizmi niti državni organi koji kontrolišu kvalitet odnosno stepen štetnosti uvezenih igračaka. Najgore od svega je što kupujemo ono što nam se nameće - istakla je Soćanin.

Šta kažu stručnjaci

Psiholog Aleksandar Milić naglašava da treba bojkovati morbidne igračke koje najmlađu populaciju već od malih nogu uče izopačenosti i bizarnosti.

- Djeca se prerano i postepeno uvode u svijet fantazija što može dovesti do zastrašujućeg i ekstremnog ponašanja jer se identifikuju sa ovakvim likovima - rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, kroz ovakve igračke mališanima se serviraju nasilje, neprijatnost, izopačenost i fantazija.

- Trudimo se da djeci damo zdravo odrastanje, a s druge strane industrijska profitabilna mašinerija to narušava i kvari. Jedino rješenje jeste da ih bojkotujemo i odbacimo jer je to najnezdraviji postupak koji se djeci može servirati - zaključio je Milić.

Vaspitač u banjalučkom obdaništu "Plavi čuperak" Gordana Erceg ističe da je zabrinjavajuće to sa čim se sve današnja djeca igraju.

- Nekadašnje "Barbi" lutke u potpunosti su potisnuli u zadnji plan raznorazna čudovišta u vidu "Gormita" ili "Ben tena". Veliku negativnu ulogu u cijeloj priči igraju roditelji koji povlađuju i odobravaju  djeci da se zabavljaju sa ovim "nakazama". Ništa nije bolje ni sa crtanim filmovima koji su prepuni nasilja. Imala sam situaciju da djeca plaču kad im se pusti čuveni Duško Dugouško i insistiraju na "monstrumima" - kazala je Ercegova.

I pedagog Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Trebinju Daliborka Krunić upozorava da djeca sve više vole scene nasilja te kao da ne znaju da se igraju i druže.

-  Alatmantno je to što roditelji dozvoljavaju da se najmlađi igraju raznoraznim čudnim igricama na računarima, pa je prijeko potrebna i neophodna njihova kontrola - dodala je Krunićeva.

Sociolog Ivan Šijaković je rekao da proizvođači igračaka idu sve dalje u trci za zaradom, te proizvode ratoborne igračke a ne humano socijalnog karaktera.

Raskomadana žena

Igračka Raskomadana žena prije nekoliko godina je proizvedena u Japanu. Ovaj nekonvencionalni pribor za igru sastoji se od vreće u kojoj se nalazi anatomski precizno raskomadano tijelo žene. Precizne su i rane od rezanja, a komadi tijela obliveni su krvlju.

Štanga za striptiz

Mnogi nisu mogli da povjeruju kada je u Britaniji proizvedena mala štanga za striptiz namijenjena za prodaju djevojčicama mlađim od 13 godina. Poslije nekog vremena povučena je s polica igračaka za djecu i premještena među proizvode za rekreaciju. Igračka je dolazila u pakovanju s instrukcijskim DVD-om koji je učio djevojčice kako izvesti seksi striptiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana