Дракулаура и Гормити замијенили Барбику и лопте

Сања Јокић
Дракулаура и Гормити замијенили Барбику и лопте

Лутке Дракулаура и Френки Стејн, лабораторијски сет који садржи дијелове тијела попут цријева и мозга и беба која псује, само у неке од играчака за дјецу које су у посљедње вријеме преплавиле тржиште.

Оно што је најневјероватније је то да се такве необичне, чудне, бизарне, а често и узнемирујуће играчке углавном распродају чим се распакују. И док произвођачи и трговци задовољно трљају руке, дјеца су одушевљена, а родитељи згрожени. Барбике, аутићи, возићи, лопте, коцке и кликери, по свему судећи, отишли су у заборав.

"Монстер хај"

Једна од најпопуларнијих, али и најбизарнијих играчака на свијету свакако су лутке из колекције "Монстер хај" (Школа за чудовишта). Нова "Мателова" серија лутака "чудовишта" осваја и тржиште региона и ствара забринутост међу родитељима.

Лутке из колекције "Монстер хај" имају превелике главе и чудну боју "коже" - од плаве, зелене до розе, а у продаји су од јула 2010. године. Заштитни знак им је стилизована глава костура са пинк розе машном. Ликови су инспирисани филмовима о чудовиштима и хорор фантастиком, а измислио их је "Мател", исти произвођач који је лансирао и савршену Барбику.  Лутке имају имена попу Дракулаура или Френки Стејн, а приказане су као потомци грофа Дракуле, Франкенштајна, Вукодлака, Фантома из опере, Зомбија, морског чудовишта…  Неке од њих имају пераја, изражене очњаке, тијело од крзна, зашиљене уши или друге атрибуте чудовишта. Најпопуларнија је Дракулаура која има очњаке и розу кожу, али, "иако је вампир она је веган и не пије крв". И наравно, спава у мртвачком сандуку.

Лутке "Монстер хај" наравно прати читава индустрија. На тржишту се могу наћи плишане играчке, серијал књига, минђуше, видео-игрице, привјесци…

Дијелови тијела као играчке

Амерички произвођач играчака "JAKKS Pacific" лани је направио играчку "Невјероватна застрашујућа фабрика Едиблес" која допушта  дјеци да "сишу мозак", "пију крв ванземаљаца" и "лижу гњецава цријева".

Произвођач на опште негодовање родитеља играчку препоручује за дјецу од шест до десет година и као поклон за божићне и новогодишње празнике. Играчка се састоји од лабораторијског сета који садржи гумене дијелова тијела, укључујући "био мозак", "гњецава цријева", те "крв ванземаљаца". Љепљиви дијелови играчке направљени су од разних вјештачких слатких окуса, јабуке, јагоде и грожђа.

Међу играчкама које ужасавају родитеље су и "Trash Pack" (Смеће), која се састоји од "малених, љепљивих и смрдљивих бића" који се углавном налазе у смећу и "Creepy Crawlers Bug Maker" интерактивна игрица која омогућава дјеци да лако креирају велику групу различитих нових буба, попут паукова, жохара и других малих чудовишта. Играчка садржи јајашца буба и алат потребан за стварање најстрашнијих чудовишта.  

Ништа мање није бизарна играчка "Страшна лабораторија" (Doctor Dreadful Zombie Drink Lab), у којој луди научник у свом лабораторију ради разне експерименте са "људским мозгом". 

Беба која псује

Познато је да су лутке међу најомиљјенијим дјечјим играчкама и дјететов најбољи пријатељ, али има и оних које је најбоље држати подалеко од малишана.

Прошле године на америчком тржишту појавила се нова играчка намијењена двогодишњацима - беба која изговара различите ријечи, међу којима и псовке. Интерактивне лутке имена "Ти и ја" продају се у паковању од три, а на паковању не постоји упозорење о експлицитним језику који лутка користи. Док продавачи тврде да лутка само имитира говор бебе, родитељи који су купили лутку тврде да лутка изговара псовке попут: "Hey you creasy bi …" (Хеј ти луда ку…ко). Највећа забринутост родитеља је да ће дјеца почети имитирати оно што лутка говори. Фирма која продаје лутку је изјавила да намјерава наставити са продајом ове играчке.

Многе је шокирала и узнемирила лутка која долази у комплету с прслуком којег дјевојчице могу одјенути и који ће им служити за - дојење бебе. Умјесто брадавица, прслук има цвјетиће, а беба почиње сисати када јој уста дотакну цвјетић.

Родитељи

Занимљиво је да луткице "Монстер хај" одобрава немали број родитеља, а уврштене су у  у топ десет поклона за дјевојчице узраста основне школе. Ипак, већи је број оних који су ужаснути и питају се докле ће све то довести генерацију која одраста уз такве играчке. Многи указују на морбидност ликова, тим прије што су лутке намијењене већ за узраст дјеце од шест година, период одрастања у коме већина њих тешко разлучује границу између маште и стварности.

Предсједник Удружења "Родитељ" из Београда Драгана Соћанин наглашава да су за промоцију и популарност чудовишних играчака најзаслужније њихове агресивне рекламе које се свакодневно приказују на телевизији.

- Код нас не постоје механизми нити државни органи који контролишу квалитет односно степен штетности увезених играчака. Најгоре од свега је што купујемо оно што нам се намеће - истакла је Соћанин.

Шта кажу стручњаци

Психолог Александар Милић наглашава да треба бојковати морбидне играчке које најмлађу популацију већ од малих ногу уче изопачености и бизарности.

- Дјеца се прерано и постепено уводе у свијет фантазија што може довести до застрашујућег и екстремног понашања јер се идентификују са оваквим ликовима - рекао је Милић.

Према његовим ријечима, кроз овакве играчке малишанима се сервирају насиље, непријатност, изопаченост и фантазија.

- Трудимо се да дјеци дамо здраво одрастање, а с друге стране индустријска профитабилна машинерија то нарушава и квари. Једино рјешење јесте да их бојкотујемо и одбацимо јер је то најнездравији поступак који се дјеци може сервирати - закључио је Милић.

Васпитач у бањалучком обданишту "Плави чуперак" Гордана Ерцег истиче да је забрињавајуће то са чим се све данашња дјеца играју.

- Некадашње "Барби" лутке у потпуности су потиснули у задњи план разноразна чудовишта у виду "Гормита" или "Бен тена". Велику негативну улогу у цијелој причи играју родитељи који повлађују и одобравају  дјеци да се забављају са овим "наказама". Ништа није боље ни са цртаним филмовима који су препуни насиља. Имала сам ситуацију да дјеца плачу кад им се пусти чувени Душко Дугоушко и инсистирају на "монструмима" - казала је Ерцегова.

И педагог Основне школе "Вук Караџић" у Требињу Далиборка Крунић упозорава да дјеца све више воле сцене насиља те као да не знају да се играју и друже.

-  Алатмантно је то што родитељи дозвољавају да се најмлађи играју разноразним чудним игрицама на рачунарима, па је пријеко потребна и неопходна њихова контрола - додала је Крунићева.

Социолог Иван Шијаковић је рекао да произвођачи играчака иду све даље у трци за зарадом, те производе ратоборне играчке а не хумано социјалног карактера.

Раскомадана жена

Играчка Раскомадана жена прије неколико година је произведена у Јапану. Овај неконвенционални прибор за игру састоји се од вреће у којој се налази анатомски прецизно раскомадано тијело жене. Прецизне су и ране од резања, а комади тијела обливени су крвљу.

Штанга за стриптиз

Многи нису могли да повјерују када је у Британији произведена мала штанга за стриптиз намијењена за продају дјевојчицама млађим од 13 година. Послије неког времена повучена је с полица играчака за дјецу и премјештена међу производе за рекреацију. Играчка је долазила у паковању с инструкцијским DVD-ом који је учио дјевојчице како извести секси стриптиз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана