Долази блага зима са кратким периодом екстремне хладноће

Срна
Долази блага зима са кратким периодом екстремне хладноће

Бањалука - Амерички стручњаци за климатске промјене тврде да ће Земљу ускоро погодити до сада најјачи и најразорнији "Ел Нињо", а наши метеоролози најављују благу зиму са кратким периодом екстремне хладноће.



Метеоролози оцјењују да ће нови "Ел Нињо" бити много опаснији од оног који је харао свијетом 1997. године и усмртио више од 23 хиљаде људи, а материјална штета је тада премашила 45 милијарди долара.

Метеоролози су сагласни да ће овогодишњи "Ел Нињо" заобићи наш регион, али да ће се индиректне посљедице, ипак, и овдје осјетити.

"Ел Нињо" је велика природна непогода која је изазвана климатским промјенама и прекомјерним загријавањем мора и океана, поготово на подручју источног Пацифика.

Површинска температура тог океана константно расте већ мјесецима, тако да је просјечна температура забиљежена ових дана у водама у близини Перуа већа за готово два степена Целзијусова и знатно виша него у истом периоду 1997. године, када се десио разорни "Ел Нињо".

Научници су увјерени да ће нови удар ускоро стићи, али нису сигурни са којом ће снагом ударити. Најављено је да ће то бити познато за мјесец дана, послије свакодневног мјерења температуре мора у источном Пацифику.

Већ сада је извјесно да ће овогодишњи "Ел Нињо" донијети неуобичајено суву и хладну зиму на сјеверу Европе. Западни и централни дио САД, као и Јужну Америку очекују обилне падавине. Тако би, послије вишегодишње суше, киша ускоро могла да натопи и Калифорнију.

Ако се остваре прогнозе свјетских метеоролога и стручњака за климатске промјене, предстојећи "Ел Нињо" би могао донијети незапамћене суше и велике шумске пожаре Азији и Аустралији. Централну и јужну Европу ће овај пут, највјероватније, поштедјети.

Према најавама британског "Мет офиса", појачана активност "Ел Ниња" очекује се и на Атлантику. На том подручју предвиђа се већи број циклона због топлијих океана.

Због тога ће са запада и до наших крајева чешће долазити ти циклони, доносећи чешћу и обимнију кишу, нарочито у Херцеговини.

Ако се остваре те прогнозе британских метеоролога, онда би предстојећа зима на овом подручју могла бити мало топлија, али са обимнијим падавинама, углавном кишним.

"Током зиме биће мјестимично и краћих раздобља са екстремно ниском температуром и обилнијим сњежним падавинама", наводи за Срну метеоролог у Хидрометеоролошком заводу Републике Српске Милица Ђорђевић.

Она наглашава да се због климатских промјена практично свакодневно мијењају временске прилике и да је у таквим условима незахвално давати дугорочнију временску прогнозу.

Ипак, извјесно је да је сваки дан атмосфера све топлија и да ће се због тога и на овом нашем подручју у наредном периоду често смјењивати периоди екстремно сушног и врло кишовитог времена.

"У наредном периоду биће све топлије вријеме. Зиме су већ сада благе, али у наредном периоду очекујемо да у кратком временском периоду током зиме буде десетак дана са екстремно ниском температуром и обимним сњежним падавинама, а онда опет знатно топлије", појашњава Ђорђевићева.

Најкраће речено, у блиској будућности нас очекује знатно топлије вријеме од просјека са чешћом појавом екстремних временских непогода.

У посљедњих 15 година се у свијету удвостручио број природних катастрофа. Ништа нас боље не очекује ни у будућности јер се у развијеним земљама само декларативно залажу за смањење емисије штетних гасова.

На тај начин директно подстичу климатске промјене иако је и лаику јасно да су штете од временских непогода много веће од користи коју остваре у неким компанијама прекомјерним загађивањем атмосфере.

Индустријски најразвијеније земље биће сигурно и најодговорније за све посљедице природне катастрофе које ће изазвати предстојећи "Ел Нињо".

Стручњаци предвиђају да ће "Ел Нињо" утицати на климу на нашој планети све до раног прољећа 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана