Десет невјероватних случајности које су се заиста догодиле

express.hr
Десет невјероватних случајности које су се заиста догодиле

Иако су се готово свакоме у животу некада догодиле разне коинциденције, неке од њих су толико невјероватне да увелико прелазе могућност научног објашњења и пркосе самом принципу математике.

Ово је 10 најневјероватнијих случајности које су се заиста догодиле:


Двоструки погодак

Замислите да погодите двије Лото комбинације истовремено? Мало је вјероватно, зар не? Е, па управо то је успјела Морин Вилкокс 1980. године играјући лутрију у Масачустетсу и Роуд Ајланду. Нажалост, погодила је обије добитне комбинације, али на погрешним листићима.

Човјек који је преживио и Хирошиму и Нагасаки

Цутому Јамагучи је 6. августа 1945. године био на пословном путу у Хирошими, гдје је на само три километра од њега експлодирала атомска бомба. Преживио је али уз опекотине, оштећене бубне опне и друге повреде. Само три дана касније, 9. августа, вратио се у свој родни град Нагасаки. Ту се нашао на два километра од експлозије нове атомске бомбе, коју је такође преживио.

Пророк Титаника

Не баш познати писац Морган Робертсон написао је књигу о несрећи брода "Титан", 14 година прије трагедије Титаника. Робертсон је свог Титана описао као највећи прекоокеански брод, а додао је и да је "непотопљив", што су све описи карактеристични за Титаник. Оба брода су била исте дужине, у власништву британских компанија и оба су потонула након што су ударила у санту леда у Атлантику. Ипак, аутор књиге није баш све погодио. Он је написао да је Титан ударио у санту леда 1.000 километара од Њуфаундленда при брзини од 25 чворова, док је прави Титаник заиста ударио у санту леда око 1.000 километара од Њуфаундленда, али при брзини од 22.5 чворова.

Судбинско пријатељство

Дјевојчица по имену Лаура Банкстон написала је своје име на балону и пустила га у ваздух. Пронашла га је друга дјевојчица по имену Лаура Банкстон. Обије су имале исту боју очију и исте љубимце: лабрадора, зеца и хрчка. Од тада су нераздвојне.

Исто тијело, исти живот

Два близанца који су раздвојени приликом рођења, добили су исто име - Џим. Џим Луис и Џим Спрингер први пут су се видјели и упознали након 39 година живота. Обојица су се два пута женили. Прва жена обојици се звала Линда, а друга Бети. Обојица су имали сина по имену Џејмс Ален. Обојица су радили као замјеници шерифа. Пили су исто пиво, пушили исте цигарете и возили исти модел Шеворлеа.

Небеска провокација

Шанса да вас погоди метеор је заиста мала, а вјероватно се то никоме није догодило више пута осим Радивоју Лајићу из БиХ. Њега су метеори наводно погодили невероватних шест пута. Радивоје је сачувао свих шест каменчића и за сваки каменчић је добио потврду да не потичу са Земље. Чак је и PopSci посветио један чланак Радивоју с насловом – "Зашто ванземаљци мрзе Радивоја?".

Савршене пропорције свемира

Сунце је 400 пута веће од Мјесеца и уз то је тачно 400 пута удаљеније од Земље. Због тога се приликом помрачења Сунце и Мјесец савршено преклапају што је невјероватна случајност.

Судбоносни судар

Сестре Шила Вентворт и Дорис Џин Хол су истог дана у исто вријеме одлучиле да посјете једна другу. Кренуле су истим путем, судариле се и погинуле. Возиле су идентичан модел џипа.

Визија пјесника таме

Едгар Алан По је објавио књигу "Доживљаји Артура Гордона Пима" у којој описује брод у проблемима и на којем посада остаје без хране. Гладни и напуштени одлучују да поједу бродског "малог од палубе", по имену Ричард Паркер. Али, 46 година касније, заиста се догађа несрећа на броду након које су морнари појели извјесног Ричарда Паркера. Обојица су имали 17 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана