Чернобиљ 30 година касније: Дјеца једу озрачену храну

Приредио: Борис Ђурић
Чернобиљ 30 година касније: Дјеца једу озрачену храну

Кијев - Украјинска дјеца из околине Чернобиља принуђена су да једу озрачену храну, јер је влада у Кијеву због недостатка новца зауставила програм обезбјеђења ужине за 350.000 школараца широм земље.

Због тога су породице на селима биле приморане да почну за конзумацијом млијека и хране са поља која су још озрачена радијацијом, 30 година након највеће нуклеарне несреће на свијету.

Викторија Ветрова свјесна је ризика када њена дјеца пију млијеко од њихове двије краве и када једу печурке и бобице из шуме. Викторијин осмогодишњи син Богдан пати од увећане тироидне жлијезде, стања које је повезано са радиоактивношћу.

- Свјесни смо опасности, али шта можемо урадити. За нас не постоји други начин да преживимо - каже Ветрова.

Њена и хиљаде других породица трпе посљедице двије несреће - остатака радијације из Чернобиља и недавни пад украјинске економије. У регији гдје је смјештено село Залишани, у којем живи Викторија са породицом, представници украјинског Института за пољопривредну радиологију су, приликом недавног тестирања, открили да шумске бобице и печурке имају два до пет пута више радијације него што се сматра безбједним.

Ослабљена сукобима и раширеном корупцијом украјинска влада је престала да плаћа ужину у зони четири за коју је годишње издвајала око 50 милиона долара.

- Ужина у школама је била једина чиста храна која је била тестирана на радијацију и намијењена дјеци. Сада се дјеца хране са локалном храном, над којом уопште не постоји контрола - рекла је учитељица Наталија Степанчук.

Мајка деветогодишње Олесије Петрове болује од рака и не може више да ради. Олесија једва чека долазак топлијег времена да може ићи у шуму и сакупљати бобице и друге корисне ствари. У међувремену, нада се да ће јој неки од другара дати дио свог сендвича, мада је то ријеткост у осиромашеном Залашанију.

- Дјеца се знају онесвијестити и падати на под. Некако покушавам да им дам топли чај или узимам храну од једних и дајем другима - каже куварица у вртићу смјештеном у истој згради гдје и школа, Љубова Шевчук.

У 2012. години влада је прекинула са тестирањем земље и хране у овој регији, која је означена "зоном са стриктном радиоеколошком контролом". Држава је такође прекинула програм за куповину феросина, препарата који се даје стоци да би се елиминисало дјеловање изотопа цезијума 137.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана