Балкански криминалци ојадили Норвешку за 174 милиона $

Борис Ђурић
Балкански криминалци ојадили Норвешку за 174 милиона $

Криминалци са Балкана су разним пореским преварама ојадили буџет Норвешке и одговорни су за губитак пореза од 174 милиона долара.

- Највише се погођени дијелови источне Норвешке, која је изгубила 29 милиона долара, а ријеч је о мултикриминалним мрежама и оне представљају озбиљну пријетњу - рекао је шеф службе за откривање пореских прекршаја Јан-Егил Кристијансен.

Он каже да су за ове проневјере одговорни криминалци из балканских држава који су у периоду од посљедњих 18 мјесеци оштетили државни буџет Норвешке разним пореским преварама.

- У питању су вишеструка и повезана кривична дјела, која су прикривена уз помоћ интелигентних метода. За криминалце који долазе у Норвешку ово је веома уносан посао - додао је Кристијансен.

Норвешке власти примијетиле су да су се у посљедњих неколико година усљед економске кризе у неким индустријама, а нарочито у грађевинској индустрији, гдје постоји велики поврат уложених средстава, повећале криминалне активности у вези са утајом пореза и издавањем фиктивних фактура. Премијер Ерна Солберг дала је 3,9 милиона долара за борбу против овог проблема.

- Велики дио грађевинарских послова у Норвешкој обављају субјекти који не играју по правилима. Могуће је да се остварује зарада у висини од милијарду долара у пословима који се остварују испод радара - каже предсједник Удружења грађевинара Норвешке Јон Санднес.

Такви субјекти су често дио криминалних мрежа које највећи дио новца извлаче путем издавања фиктивних фактура, односно издавањем рачуна за фиктивне послове који нису извршени.

Иза послова са фиктивним фактурисањем стоје добро организоване мреже са прилично сложеним структурама. Оне бирају грађевинску индустрију, јер је мање ризична и у пракси се добијају мање казне него на примјер у активности трговања дрогом.

Поменути субјекти су често подуговарачи који раде на грађевинским пројектима које финансира држава. Они често запошљавају раднике којима се не исплаћује пуни износ плате која је приказана у књигама. Такође, постоје случајеви у којима се врше преваре са повратом ПДВ-а.

- Криминалци који имају много новца не могу купити скуп аутомобил или инвестирати у друге ствари, јер је то превише уочљиво. Алтернатива је да се улаже у друге врсте криминала као што је трговина дрогом и проституција или да се новац изнесе из земље. Преваре у грађевинарству су основа за финансирање новог криминала. Ми увиђамо ову шему, али не успијевамо увијек да то и прекинемо - каже представник норвешког Одјељења за финансијски криминал Петер Норденгвајен.

Када је ријеч о пореским преварама, нарочито преварама са ПДВ-ом, оне чине порески систем прилично рањивим. Порезници у Енглеској означавају ову превару као највећу пријетњу здравом функционисању државе. Такође, знатно више новца се може добити у преварама са ПДВ-ом него са осталим врстама кривичних дјела из области пореза.

- Ови случајеви углавном крећу са дна, када полиција ухвати некога ко је избјегавао плаћање пореза или врши преваре са ПДВ-ом. Када се суоче са висином казне за те прекршаје, тада пропричају и клупко се почне одмотавати - каже Норденгвајен.

Специјални полицијски истражилац Мона Мирволд радила је 15 година да би схватила методе овог кривичног дјела.

- Пронашли смо начине да рјешавамо ове случаје. У свима њима укључени су исти људи и они се међусобно познају - објашњава Мирволд.

Прве криминалне мреже које су у Норвешкој радиле фиктивно фактурисање долазиле су из Шведске, Финске и Данске, али већина њих је ухваћена и њени чланови су осуђени. Затим су у 2000. години стигле албанске криминалне мреже које су нарочито биле активне у пословима кречења и бојења фасада. Ове групе су биле више професионалне него раније групе. Методе фиктивног наплаћивања су биле добро уклопљене у књиговодство и већина унесених бројки у пословне књиге изгледале су логично.

Након издавања фиктивних рачуна и добијања кеша новац се често похрањује на банковни рачун отворен на лажно име. У неким случајевима власник овог рачуна је давно отишао из Норвешке. У специјалном пројекту из периода 2009-2013, усмјереном против оваквих превара, откривено је да је урађено фиктивно фактурисање у висини од милијарду долара. Око 100 људи из 25 различитих криминалних група је процесуирано и 40 њих је осуђено.

Шведска

Неколико европских земаља, укључујући и Шведску, увели су такозвану реверзибилну наплату у грађевинарству, што је умањило број поменутих кривичних дјела. Норвешка још није увела овај систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана