Balkana: Vene trava pod varcarkom

Slobodan Dakić
Balkana: Vene trava pod varcarkom

KOSA, u narodu zvana "varcarka", zaštitni je znak kraljevskog grada podno Lisine planine, u čijem su se podnožju "ugnijezdila" dva jezera Balkana, dva krajiška bisera okružena mednim livadama. Livadama koje mame i travama na kojima su se vijekovima okupljali, družili, i takmičili mladići Krajišnici u košenju kosom kovanicom.

                         
Nadmetali su se i u tradicionalnim narodnim sportovima, pjesmi i  igri. Tako je bilo i ovih vrelih julskih dana. Na Balkani okupilo se nekoliko hiljada Krajišnika i njihovih gostiju iz Srbije, Crne Gore, i drugih evropskih država. Došli su da vide i uživaju u nadmetanju najboljih kosaca sa prostora nekadašnje nam Jugoslavije. Čula se pjesma :"Kosibašo, čuvaj leđa...".

Stigli kosci iz Pljevalja u Crnoj Gori, Ljiga, Smedereva, Jošaničke banje, Krepoljina... u Srbiji. Tu su bili i kosci iz Mrkonjić Grada, koji već godinama drže primat najboljih u Evropi.

Sedamnaesta manifestacija "Dani kosidbe Balkana 2008" počela je defileom kosaca i folklornih ansambala iz Mrkonjić Grada, Jošaničke banje, i Krepoljina. Tu su bili članovi francuskog benda "Papiros" iz Strazbura.

- Već 17 godina na Balkani održava se ova svetkovina, koja je značajna  za razvoj turizma i za ukupan razvoj naše opštine. Nadamo se da ćemo naredne godine dovesti na Balkanu kosce iz Rumunije, Bugarske, Rusije, Austrije... kako bi ova manifestacija imala imidž evropskog - rekla je na samom otvaranju kosidbe  predsjednik mrkonjićke Skupštine opštine Divna Aničić.

Poslije  polaganja cvijeća i košenja spomen-parcele posvećene Lazaru Laketi, poginulom u proteklom ratu, nekada najboljem koscu Evrope, počelo je takmičenje kosaca. Fijukale su ljute i naoštrene,"varcarke", padali su otkosi ... Vješte kosačke ruke parcelu od 182 kvadrata pokosili su za oko 12 minuta. Kosačke ruke bile su brže od kosačica.

Prvo mjesto, najboljeg kosibaše pripalo je Blaži Kotlaji iz Pljevalja u Crnoj Gori. Drugo i treće mjesto pripalo je koscima iz Mrkonjić Grada Miroslavu Kopuzu i Miloradu Sladojeviću.

- Srećan sam što sam pobijedio na Balkani. Do sada sam se ovdje takmičio pet puta, ali nikako nisam pobijedio. Imao sam drugo i treće mjesto, a sada je stigla i pobjeda. Treba biti dobro i fizički pripremljen. Ja sam se za ovo takmičenje dobro pripremio i rezultat nije izostao, rekao je Blažo Kotlaja.

Milorad Sladojević priča da se za ovo takmičenje pripremao 15-tak dana.

- Ove godine nisam imao sreće da dobijem "čistu" parcelu, ali uspio sam je pokositi za nešto manje od 12 minuta. Mogao sam i bolje, ali tako je ispalo da sam zauzeo treće mjesto. Na Balkani sam do sada pobijedio osam, a na Rajcu šest puta. Bio sam i pobjednik takmičenja "Prva kosa Crne Gore" - priča Sladojević.

- Imam 19 godina i ovo je treći put da se takmičim na Balkani. Želim da jednog dana pobijedim, a moje vrijeme tek dolazi. Uzor mi je Milivoje Novaković, koji je najbolji kosac u Evropi - rekao je Nenad Đuranović iz Gustovera kod Mrkonjić Grada.

Slično govori i njegov vršnjak Slobodan Avramović, kosac iz Ljiga.

- Ovo je drugi put da se takmičim na Balkani. Zadovoljan sam svojim plasmanom i ponovo ću doći na "Dane kosidbe", rekao je Slobodan Avramović.

Po okončanju takmičenja kosci su se takmičili u petoboju, tradicionalnim narodnim sportovima. Najviše uspjeha imao je Mladen Tomić iz Brda kod Mrkonjić Grada, koji je u petoboju i košenju skupio najviše bodova i osvojio titulu delije Balkane.

- To je veliko priznanje za mene. Dao sam sve od sebe u petoboju da ostvarim što bolji rezultat, jer sam malo bio podbacio u košenju. Isplatilo se i ja sam delija Balkane - ponosno je rekao Mladen Tomić.


Sojka kosac

 - Na kosidbi ogledalo se 16 muškaraca  i jedna žena, 72- godišnja Sojka Stavuljević iz Krepoljina u Srbiji. Sojka se odvažila da se takmiči s muškarcima u košenju trave. Nije razočarala. Uspjela je da pokosi parcelu i stane uz rame delijama.

- Nije bilo teško, mada je parcela bila "prljava", veli Sojka i obećava da će doći i dogodine  na Balkanu na "megdan" delijama.

 ******************


U "Dane kosidbe Balkana 2008" prodefilovali su mnogi kosci i folklorni ansambli. Tu su bili članovi francuskog benda "Papiros" iz Strazbura

 ******************

U toku "Dana kosidbe" položeno je cvijeće i pokošena spomen-parcela posvećena Lazaru Laketi, nekada najboljem koscu Evrope koji je poginuo u prošlom otadžbinskom ratu.                                    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana