Баке и деке ризнице љубави и мудрости

Жељка Кокот
Баке и деке ризнице љубави и мудрости

Познато је да однос дјетета и родитеља има неизмјерно важну улогу у дјететовом социоемоционалном развоју јер су они главни извор љубави и сигурности јер од првог дана живота прате његова осјећања, понашање и потребе те на њих одговарају како би дијете било здраво и задовољно.

Међутим, у данашњем уобичајеном животном ритму неријетко се догађа да родитељи не проводе велики дио дана с дјецом која често развијају посебан однос с баком и дједом, с обзиром на то да су они ти који у већини породица чувају дјецу док су родитељи на послу.

Дјеца су увијек заинтересована за приче о дјетињству и младости родитеља за које су бака и дјед, због природне привржености, бриге и преданости коју показују према унуцима, увијек спремни. 

Баке и дједови представљају изворе знања, вјештина и искуства и могу бити примјер позитивних вриједности, идеала, вјеровања и оптимизма јер својим међусобним помагањем уче дјецу породичним вриједностима.

Ипак, чињеница је да они понекад својим попуштањем желе што више да вежу унуке за себе како би се осјећали потребнијим и вреднијим, а понекад иду тако далеко да се супротстављају родитељима у постављању граница и "штите" дјецу од родитеља позивајући се на своје искуство.

Психолог Александар Милић указује на добре и лоше стране "мијешања" баке и дједа у васпитање дјеце. 

- Баке и дједови пружају дјеци топлину, разумијевање и морални ослонац, што је условљено двоструком љубављу коју осјећају према својој дјеци и унучадима - каже Милић и додаје да они могу имати лош утицај на дјецу јер обично гријеше када унучиће не критикују, не исправљају их и не указују на грешке.

Он сматра да је најважније да је особа која чува дијете  професионална и да тај посао обавља савјесно и одговорно, небитно да ли су то бака и дјед или професионална особа.

- Ти послови захтијевају бар минимум знања. Баке и дједове би требало поучити како да правилно воде бригу о дјеци како би њихова добробит била на првом мјесту. С друге стране, дадиље могу бити племените и обављати свој посао јако добро - сматра Милић.

Баш због тога стручњаци савјетују родитељима да не препуштају водећу улогу у васпитању дјетета бакама и дједовима који дјеци превише попуштају и испуњавају им сваки хир, што може бити погубно за здраво одрастање дјетета.

За здраво одрастање дјетета потребна су правила и ред те би бака и дјед требало да остану неутрални и не "петљају" се у важне елементе васпитања. Њихове савјете требало би послушати због важног животног искуства и знања, али родитељи би ипак требало да доносе коначне одлуке у вези са васпитањем дјеце. 

Волонтери

У Њујорку постоји програм "Замјенске баке и дједови" у којем се особе старије од 55 година волонтерски укључују у дружење и помагање дјеци с потешкоћама у учењу. Волонтери проводе 20 часова седмично у школи дружећи се с дјететом; причају с њим, слушају га, читају приче, играју игре, поклањају му пажњу, љубав и подршку. Програм се показао као користан и за дјецу и за волонтере - замјенске баке и дједове који су се осјећали корисним и уживали у дружењу с дјечицом.

Емоционална приврженост

Истраживања су показала да је емоционална приврженост дјеце према бакама и дједовима друга по реду најснажнија и најинтензивнија емоционална веза коју дјеца развијају, након оне према родитељима, јер почиње љубављу на први поглед те баке и дједови представљају најприроднију замјену за родитеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана