“BMPT-72 terminator” napravljen za najteže ratne zadatke

Goran Ajder
“BMPT-72 terminator” napravljen za najteže ratne zadatke

Rusija, kao jedna od najmoćnijih zemalja na svijetu, neprestano se takmiči u proizvodnji supernaoružanja.

 Takvo oružje je BMPT-72 (ruski: “Boevaя mašina podderžki tankov”), ruske oznake “objekt 199”, zvani “terminator”. Riječ je o borbenom oklopnom vozilu gusjeničaru koji je namijenjen za urbano ratovanje, tj. blisku podršku pješadiji i tenkovima. Nakon završetka Drugog svjetskog rata sovjetska armija sve više pokreće proizvodnju ovakog tipa borbenih oklopnih vozila gusjeničara i točkaša, s tim da su gusjeničari bili puno skuplji. Za kraći period Sovjeti su imali veliki broj ovakvih vozila. Jedan od razloga za njihovu proizvodnju, prvenstveno točkaša, bio je taj što su vozila bila brza, efikasna i finansijski prihvatljiva za proizvodnju i servisiranje.

Drugi razlog su bili zategnuti odnosi sa Zapadom, koji su doveli do hladnog rata između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država, što je kod obje strane izazvalo veliko neznanje i strah, kada je riječ o tome šta ko ima od naoružanja u svom posjedu, a da za to druga strana ne zna. Po procjeni tadašnjih najviših vojnih i državnih činovnika sovjetskih i američkih planirano je da u slučaju da dođe do rata nakon eventualnog nuklearnog napada u osvajanje krene pješadija sa jedinicama koje bi bile izuzetno mobilne, brze i dobro zaštićene.

To se upravo odnosilo na borbena oklopna vozila koja su zaštićena od raznoraznih puščanih kalibara i minsko-eksplozivnih naprava do hemijsko-biološke zaštite HBZ. Sedamdesetih i osamdesetih godina Sovjetski Savez kao i Sjedinjene Američke Države izgradile su respektabilna borbena oklopna vozila koja su kupovana širom svijeta.

Odnos između sovjetskih i američkih vozila najbolje objašnjava činjenica da je i pored američkih pritisaka, sankcija i sličnih stvari u svijetu Sovjetski Savez prodao više oklopnih vozila nego Amerika. Jednostavnost, kvalitet i bezbjednost su dobitna kombinacija kod Rusa. Takvo moderno vrhunsko oružje je i “BMPT-72 terminator”. Potpuno novo oklopno vozilo sa komponentama koje su se koristile na još nekim oklopnjacima, kao što je legendarni i moćni sovjetski tenk T-72.

Donji dio tenka preuzet je kao buduća platforma za vozilo BMPT-72. Pljosnata i široka platforma sa odličnim oklopom, koji je i dodatno pojačan postavljanjem reaktivnog oklopa i gusjenicama vozilu daje veliku bezbjednost, mobilnost, kao i vrlo dobru upravljivost. Što se tiče pogonske snage, tu je takođe preuzet motor iz tenka T-90 V-92S2 1.000 KS. Na platformu je postavljena kupola sa moćnim dvocijevnim topom 2A42, kalibra 30 mm, koji može ispaljivati razne vrste granata, od visokoeksplozivnih do granata za manje oklopljene mete ili granate za uništavanje ljudske sile, kao i protivoklopne granate za uništavanje oklopnih transportera i lakše oklopljenih vozila.

Sa bočnih lijeve i desne strane kupole nalaze se po dva, od ukupno četiri, raketna lansera “9M120 ataka-T” za protivtenkovsku borbu, kao i uništavanje izuzetno dobro zaštićenih ciljeva. Na samom vrhu kupole nalaze se savremene sprave i uređaji nove generacije za lakše upravljanje oružjem i vozilom, tj.  ratovanje, pogotovo u urbanim zonama, kao što je bio rat u Siriji, gdje je ovo vozilo ulazilo između stambenih zgrada. U takvim ratnim urbanim mjestima kao što je grad i sa gerilskim načinom ratovanja sa pješadijskim oružjem u vidu ručnog bacača RPG ishod bi bio poguban za posadu i oklopno vozilo.

Međutim to se ne može desiti ovom oklopnjaku, jer je napravljen upravo za ovakve stvari velikim trudom i zalaganjem, prošavši mnoga testiranja na terenu da bi se nosio sa ratovanjem u najtežim mogućim uslovima. Na kupoli je postavljen i mitraljez PKTM sa dva minobacača AG-17D. “BMPT-72 terminator” spada u najnoviju seriju teških oklopnjaka, gdje je i ruski novi supertenk “armata T-14”. BMPT na prednjem dijelu vozila ima mogućnost montiranja KMT-7 ili KMT-8 sprave za deminiranje terena.

Modernizacijom oklopnjaka BMPT dobijene su još dvije verzije “terminator dva” i “terminator tri”. Zemlje korisnice BMPT su matična zemlja Rusija, Kazahstan, Alžir, Azerbejdžan, Peru.

Tehnički podaci BMPT-a: posada - pet članova, dužina vozila 6,96 m, širina 3,46 m, visina 2,10 m, težina 47 tona, maksimalna brzina 65 km/č, naoružanje - glavno oružje dvocijevni top A242 kalibra 30 mm, četiri raketna lansera “9M120 ataka-T”, ostalo oružje mitraljez PKTM kalibra 7,62 mm, dva minobacača AG-17D kalibra 30 mm.

Goran Ajder, vojni analitičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana