Armored Modular Vehicle AMV Patrija - Moćni finski oklopnjak

Goran Ajder
Armored Modular Vehicle AMV Patrija - Moćni finski oklopnjak

Obično kada se spomene Finska malo ko će da pomisli na neki proizvod iz Finske, a pogotovo kada se radi o krupnim stvarima kao što je višenamjensko oklopno vozilo. Upravo takvo vozilo je napravila Finska pod nazivom “patrija”.

To je sasvim novo oklopno vozilo koje ima mogućnost kombinovanja, odnosno vozilo je modularno sa drugom vrstom oružja, što u prevodu znači da ako vozilo “patrija” ima mitraljez kalibra 7,62 mm, može vrlo lako po potrebi i za kratko vrijeme zamijeniti mitraljez drugim, snažnijim oružjem, koje se montira na vozilo, na primjer protivtenkovski top kalibra do 120 mm i ta varijanta vozila nosi naziv “patrija NEMO”. Izlazak “patrije” na svjetsku scenu izazvao je veliko interesovanje drugih zemalja.

“Patrija” se može porediti sa srpskim oklopnim vozilom ovakve namjene pod nazivom “lazar”. Međutim, problemi za “lazara” nastaju kad je u pitanju prodaja, zato što “lazar”, osim osnovnog naoružanja, nema mogućnost ugradnje protivtenkovskog topa kao što ima “patrija”. Upravo ova činjenica umanjuje vrijednost “lazara”, iako je riječ o vrhunskom borbeno-oklopnom vozilu, pa se iz tog razloga mnoge zemlje odlučuju za nabavku “patrije”, a ne “lazara”. U ovu vrstu vozila može se svrstati i vrhunsko italijansko oklopno vozilo “Centauro”, koje takođe ima protivtenkovski top kalibra 105 mm, izuzetno je moćan, tako da se koristi u raznim vojnim operacijama širom svijeta, a i dokazao se kao respektabilno oklopno vozilo koje je ubica tenkova.

“Patrija” se upravo zbog ove činjenice stavlja ispred “lazara”, a postoje neke indicije da će u skorije vrijeme Srbija pokušati da napravi ovakvo vozilo koje bi moglo da ima moćan protivtenkovski top. Ova vozila se prave zato što su mnogo jeftinija od tenkova, a vatrena moć im je skoro pa izjednačena. “Patrija” je upravo zbog te činjenice osvojila tržište širom svijeta,  a šteta će biti velika ukoliko i Srbija ne realizuje mogućnost ugradnje protivtenkovskog topa.

Odgovor na ovo možda je taj što srpska vojska ima mnogo tenkova, pa im nisu potrebna ovakva vozila. Međutim, izuzetno oklopno vozilo kao “lazar” zaslužuje maksimalnu iskorišćenost i upotrebu koja bi bila u samom vrhu. “Patrija” može da ima montiran i minobacački sistem AMOS, koji se sastoji od dva topa kalibra 120 mm i koji mogu istovremeno djelovati. Maksimalna brzina paljbe topova je 26 projektila u minutu, dok je maksimalan domet do 10 kilometara.

“Patrija” je dolaskom na svjetsku scenu pokazala i dokazala da se može nositi sa najsloženijim borbenim zadacima, kao što je bio rat u Avganistanu, gdje je pokazala izuzetnu bezbjednost i sigurnost. Iz konstantnih napada i žestokih borbi protiv talibana “patrija” je izlazila gotovo neoštećena, a kamoli uništena. “Patrija” je višenamjensko borbeno oklopno vozilo pogona 8x8 ili 6x6, prototip ovog vozila je proizveden 2001, godine, dok su prva vozila finskoj vojsci isporučena 2003, a serijska proizvodnja započela je 2004. godine. Glavna prednost “patrije” je modularni dizajn koji vozilu omogućava ugradnju različitog oružja, senzora, kao i komunikacijskih sistema. Dizajn vozila “patrija” napravljen je za različite vrste oklopnjaka, prije svega borbene, verzije za borbenu podršku s minobacačem velikog kalibra i topovskim sistemom, komunikacijska varijanta i medicinsko-sanitetska verzija.

“Patrija” se odlikuje vrlo dobrom podnom i drugom zaštitom od ukopanih mina težine do 10 kilograma eksploziva. Osnovna zaštita na vozilu je oklop koji se sastoji od zavarenih ploča, što mu pruža zaštitu od metaka kalibra 7,62 mm i na svim dijelovima vozila, dok novija verzija “patrije” ima višeslojni oklop koji vozilu i posadi pruža dosta veću zaštitu od homogenog čeličnog oklopa. Neke verzije “patrije” imaju ugrađen aktivni sistem zaštite, koji uz pomoć radara ima skoro milimetarsku preciznost da otkriva prijeteće projektile i uništava ih.

“Patrija” ima i amfibijsku sposobnost, može da pređe vodenu prepreku do 1,5 m, za šta su zaslužna dva ugrađena propelera koji se nalaze na zadnjem djelu vozila. “Patrija” može da ponese do 10 tona tereta. Gume su opremljene uređajem “run-flat”, koji omogućava vozilu bezbjednu vožnju ukoliko ih pogodi metak.

 

Tehnički podaci

- tri člana posade 

- transport 8-12 vojnika

- težina 27 tona

- dužina 7,7 m

- širina 2,8 m

- visina 2,3 m

- domet sa punim rezervoarima do 800 kilometara

- naoružanje: protivtenkovski top kalibra 105 mm, dvocijevni top kalibra 120 mm, ili mitraljez kalibra 7,62 mm

- maksimalna brzina vozila 100 km/sat na asfaltu, 60 km/sat van asfalta, u vodi brzina 10 km/sat

 

Goran Ajder, vojni analitičar

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana