Агуста А129 мангуста врхунски хеликоптер са италијанском етикетом

Горан Ајдер, војни аналитичар
Агуста А129 мангуста врхунски хеликоптер са италијанском етикетом

Борбеним хеликоптером "агуста А129 мангуста" Италијани су показали да могу бити у самом врху листе земаља које су произвеле такву врсту оружја.

Конкуренција у овом сегменту војне индустрије је изузетно јака. Русија има "Ка-50" и "Ми-28", САД "АХ-64" и "АХ-1З", Њемачка и Француска "еурокоптер тигар", Кина З-19, Јапан "ОХ-1 нинџа", а Индија "ХАЛ". У овој страховито јакој конкуренцији Италијани су без имало страха кренули у производњу свог борбеног хеликоптера.

Развој "агуста А129 мангуста" започет је 1972. године када је италијанска војска обавијестила Министарство одбране да им је потребан хеликоптер који би првенствено имао улогу извиђања и напада на тенкове. Првобитно је планирано да овај хеликоптер буде развијен у сарадњи са Западном Њемачком. Неслагање у вези са концептом убрзо је ставило тачку на могућност те сарадње и Италија је даље наставила сама.

Послије дужег и детаљног осмишљавања завршни концепт усвојен је 1978. године. Први успјешан лет "агуста А129 мангуста" извео је 1983. године на одушевљење италијанског ратног ваздухопловства, а убрзо улази и у оперативну употребу.

Овај хеликоптер визуелно највише сличи америчком "АХ-64" и лаици скоро да не могу примијетити разлику. Изласком на сцену овај хеликоптер је изазвао велику пажњу и интересовање, а неке земље су биле толико одушевљене да су понудиле Италији кооперацију и уграђивање њихових компоненти које би додатно подигле његов квалитет. Такву врсту сарадње нудили су Велика Британија, Холандија и Шпанија. Посебан нагласак при измјени компоненти био је на јачем мотору, новом систему ротора и моћнијем наоружању.

То међутим није ишло у прилог САД које нису жељеле ни да помисле да Италијани развију бољи борбени хеликоптер од њихових. Амерички притисак уродио је плодом 1990. године када се Холандија и Велика Британија повлаче из заједничког пројекта са Италијанима чији је циљ била израда робусније верзије "агуста А129 мангуста". У замјену за тај потез ове двије земље добијају "апаче" по изузетно повољним цијенама.

Италијани су поново наставили својим путем и израдили неколико верзија међу којима је најпознатија "А129И" намијењена за извоз. Оригинални мотор је замијењен снажнијим британског произвођача "Ролс Ројса", а уграђен је и нови систем за електронско ратовање. Ова верзија се показала толико добро да су нове компоненте уграђене и у хеликоптере намијењене италијанској војсци и добило се још робуснији хеликоптер под називом "АВ129".

Интересовање за овај хеликоптер показала је и Аустралија, али се на крају ипак одлучила за "еурокоптер тигар". Италији послије тог пропалог посла руку пружа Турска која откупљује лиценцу да би могла произвести свој борбени хеликоптер "Т129".

"Агуста А129 мангуста" је изузетан борбени хеликоптер који посједује скоро све особине најбољих руских и америчких хеликоптера. Управљање овим хеликоптером је олакшано јер је интегрисањем компјутерских система пилоту максимално олакшан посао. Исто је урађено и са оружјем које је аутоматизовано и посада све прати и контролише путем рачунара. "Агуста А129 мангуста" има могућност да подијели своју базу податка о метама са коалиционим хеликоптерима и авионима који се налазе у његовој близини.

Труп је изузетно заштићен, као и лопатице ротора које могу да издрже паљбу лаког оружја. Стакло на кокпиту у којем пилот и стријелац сједе један иза другог је ојачано, а захваљујући модерној опреми борбене мисије и задатке могу обављати и дању и ноћу, али и у лошим временским условима.

Италијани константно раде на модернизацији и унапређењу овог хеликоптера. Његова намјена била би могућа и у другим улогама осим војне, али је за то ипак потребна озбиљнија трансформација.

Карактеристике

Посада: пилот и стријелац

Дужина: 12,28 метара

Пречник ротора: 11,90 метара

Висина: 3,35 метара

Маса празног хеликоптера: 2.530 килограма

Максимална маса при полијетању: 4.600 килограма

Максимална брзина: 278 километара на час

Наоружање:  топ са три цијеви М197 калибра 20 милиметара, противтенковски пројектили ваздух-земља и противавионски пројектили ваздух-ваздух

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана