10 великих изазова човjечанства до 2050. године

Агенције
10 великих изазова човjечанства до 2050. године

Који велики изазови очекују човjечанство у будућности? Шта ће бити главни свjетски проблеми за 30 година?

Немогуће је тачно предвидjети, али бисмо то могли да наслутимо на основу садашњих наговjештаја трендова и правац у којима се наука и технологија данас развијају.

А ово су само нека од потенцијалних питања сутрашњице, пише ББЦ.

1. Генетске модификације људи

Етичке расправе на ову тему почеле су прошле године у вези са новом технологијом "Crisp", која се заснива на преуређивању ћелија ДНК. Њен замишљени циљ је измjена ДНК у циљу лечења болести као што је рак.

Иако ово бар мало звучи разумно и хумано, оправдано се поставља етичко питање "Шта ако неко одлучи да овакве методе употреби за остварење неких "мрачних намјера"?.

2. Старост популације већа него икада раније

У будућности се нећемо "борити" само са порастом популације већ и са дужим животним вијеком. Научници предвиђају да ће, до 2100. године, број стогодишњака на свијету порасти са садашњих 500.000 хиљада на 26 милиона. А таквим људима је потребна медицинска и свака друга њега.

3. Изгубљени градови

Подизање нивоа мора постепено ће довести до тога да неки градови или њихови дијелови полако почну да нестају. Као посљедица климатских промјена, поплаве ће постати све учесталије, а глобална промјена климе ће утицати и на начин изградње објеката будућности.

Климатске избјеглице ће постати свакодневица, што инфраструктуру, услуге али и комплетне економије држва може довести до границе пуцња.

4. Еволуција друштвених медија

Свијет без приватности скоро да већ имамо, и то је један од проблема који нам је познат. Ту је и проблем сајбернасиља. Поставља се питање како ће и са коликом ефикасношћу законодавци и безбједносне службе, па и саме интернет компаније, допринети стварању безбједнијег окружења.

Неке ствари су још непредвидиве. Када су се друштвене мреже појавиле, оптимисти су говорили да ће сви проблеми бити брзо ријешени. Фејсбук има тек 13 година, а шта ли ће тек бити за 30...

5. Нове геополитичке тензије

Питање глобалне безбједности и стабилности свијета је веома комплексно. Сјеверна Кореја, стотине хиљада избјеглица, пораст национализма и јачање популизма, хакери, нуклеарни пројектили, опасне технологије... све ово јасно указује зашто је постојање добре дипломатије од виталног значаја.

6. Будућност аутомобила

Упркос очакиваном развоју нових превозних средстава, аутомобил не иде нигде. Шта више, у наредним деценијама биће их све више на путевима. Готово је извјесно да ће се међу њима, у блиској будућности, наћи аутомобили без возача.

Са друге стране, земље као што је Кина, које се нагло и убрзано развијају и којима јача средња класа, требао би да створе све инфраструктурне предуслове, као и оне за ефикасну борбу против пораста загађња.

7. Нестанак ресурса

Нове технологије захтијевају савремене материјале, које често садрже ријетке метале. То поставља питање њихове дуговјечности. Претпоставља се да ће кинески рудници, у којима се налази 90 одсто ријетких материјала на Земљи, бити исцрпљени у наредне двије деценије.

8. Насељавање других свијетова

Путовање у свемир одавно је стварност астронаута, а од скоро и богатих појединаца. Питање је да ли ће икада постати доступније широј популацији, поготово ако или када човјечанство почне да плаћа цијену промјена које ће настати.

9. Јача ментална снага

Већ користимо одређене стимулансе, као што је кафа, у ову сврху. Фармацеутски производи или технолошки импланти који нам помажу да будемо фокусирани, брже мислимо и користимо мозак изнад нормалних људских могућности су нешто на чему се већ ради у лабораторијама широм свијета.

И ови стимуланси будућности отварају низ етичких, правних, економских и социјалних питања.

10. Утицај вјештачке интелигениција на наш живот

Може ли вјештачка интелигениција једнога дана да постане моћнија од људске? Чињеница је да је све присутнија око нас, али и она нас тјера на размишљање о етичким и социјалним импликацијама.

АИ ће помјенити начин на који човјек данас живи, а није немогуће ни да ће се неке будуће форме вјештачке интелигенције отргнути контроли...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана