Жене спасиле град у Мексику од банди

Агенције
Жене спасиле град у Мексику од банди

Сијудад Мексико - Организовани криминал који влада Мексиком заобишао је град Черан, који су од банди спасиле жене.

Под вођством локалних жена становници Черана устали су у одбрану своје шуме од наоружаних дрвосјеча и истовремено отјерали полицију и политичаре.

Женама је било доста убистава и отмица, који су постали рутина, као и маскираних људи који су рекетирали мала домаћинства. Више од три године гледале су док је камион за камионом одвозио посјечено дрвеће. Мексички картели не баве се више само дрогом, него хоће да доминирају сваком уносном индустријом, што укључује и сјечу дрвне грађе.

- Биле смо забринуте. Ако посијечете стабла, мање је воде. Гдје ће стока пити ако нема воде - упитала је једна од жена.

Одлучиле су да камионе зауставе у граду, уз подршку комшија. Побуна је почела 2011, а жене су блокирале камионете и заробиле неке од дрвосјеча. Заједница је упозорена на опасност ватрометом и звоњавом црквених звона.

- Сви на улици су трчали с мачетама. Жене су имале сакривена лица, људи су вриштали, а црквена звона су непрестано звонила - присјећа се Мелиса Фабијан, тада тринаестогодишњакиња.

Општинска полиција је стигла са градоначелником па су дошли и наоружани мушкарци да ослободе таоце. Услиједила је пат позиција између грађана, дрвосјеча и полиције. То је био први корак града ка самоуправљању.

- Било је то као хорор филм, али уједно и нешто најбоље што смо могли урадити - додаје друга жена.

Полицију и политичаре су брзо истјерали из града због сумње да сарађују са криминалцима. Политичке странке су још забрањене, јер подстичу на подјеле међу људима. Сваки од четири округа изабрао је једног представника у градско вијеће. Черан се вратио коријенима - старом начину обављања ствари, независно од спољних утицаја.

Контролне тачке у међувремену постављене су на главне путеве према граду. На њима дежура локална народна полиција. Свако возило заустављају, а путнике испитују одакле долазе и гдје иду.

- Пуно смо научили. На почетку нисмо знали ништа о оружју, али сад знамо да се боримо. Спремни смо ако се криминалци врате - каже Хериберто, један од оснивача Народне полиције.

Међутим, у заједницама мање од 10 километара удаљенима од Черана, приче о отмицама, изнудама и убиствима и даље су свакодневица.

Казне

Черан дијели сопствену правду за мање прекршаје, од којих су многи у вези са алкохолом. Казне за њих су новчане и рад за опште добро. Озбиљни прекршаји се упућују државном адвокату. Међутим, у посљедње три године није било убистава, отмица или нестанака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана