Застрашујуће: 10 највећих рупа без дна на Земљи VIDEO

Б92
Застрашујуће: 10 највећих рупа без дна на Земљи VIDEO

Иако смо изградили небодере чији врх ни не видимо одоздо и око нас има огромног старог дрвећа које се вине у небеса и широких долина без краја, ни уз шта се нећемо осjећати тако сићушно као уз огромне кратере на Земљи.

Било да је ријеч о рупама које је направила људска рука или о оним провалијама чијеије дизајнер сама природа, ово је десет надубљих јама на Земљи.

1. Врата пакла Дарваза

Ако сте се икада запитали како би могла да изгледају врата пакла, ако вам се пружи прилика, запутите се у Узбекистан. Ондје се у близини градића Дарваза налази природни феномен који је, због његовог изгледа, локално становништво назвало управо вратима пакла. Подземну пећину су прије четрдесетак година случајно открили геолози који су трагали за земним гасом. Толико је велика да је током бушења у њу пропао цијели геолошки камп и опрема. Но будући да је била испуњена гасом, нико се није усудио да се спусти у њу. Да би спречили истицање гаса геолози су је, умјесто тога, запалили. Од тада па до данас пећина и даље гори. Нико не зна колико је тона гаса досад изгорјело, нити хоће ли пећина икада престати да гори. Пречник рупе је отприлике 70 метара, док је дубина око 20 метара.

2. Рудник Бингам кањон

Ова највећа рупа на Земљи коју су направили људи, а ријеч је о руднику широком четири километра, дубоком 1,2. Ископавања су почела 1863, а од тада је из њега извучено око 17 милиона тона бакра и 715 тона злата, те 5900 тона сребра од 2004. Налази се у америчкој Јути, те се у њему ради и данас.

3. Рупа без дна

Одвод Монтицело или како га још називају "света рупа" у Калифорнији користи се кад је брана пуног капацитета те вода мора да се исиса из резервата. Захваљујући величини, у њу стане око 14.400 кубика воде сваке секунде. Рад на њој је довршен након пуних пет година, 1957. Широка је око 20 метара и дубока око 214 метара, вода се у њу прелива само у случајевима велике количине воде, као што је било у мају 2006.

4. Велика рупа

Рудник дијаманата Кимберли, познат и само као "Велика рупа", у Јужној Африци је један од највећих руком ископаних рупа на свијету. Између 1866. и 1914. више од 50 рудара с лопатама су ископали огромну рупу. Током тог искапања, прикупили су око 2722 килограма дијаманата. Рупа је широка око 462 метара те у дубину зарања до невјероватних 1098 метара. Током година, рупа се напунила водом те је тек 175 метара остало видљиво.

5. Плава рупа

Иако се на Бахамима налази неколико плавих рупа, Динова плава рупа је засигурно највећа. Плаве рупе су вертикалне потопљене пећине, које се могу налазити у мору или на копну, а негостољубиве су за живот већине морских створења, али су погодна станишта бројних бактерија. Тамноплаву боју у њима стварају висока прозирност воде и бијели карбонатни пјесак на дну. Динова плава рупа на Бахамима дубока је 202 метра, а претпоставља се да је, попут свих плавих рупа, настала током ледених доба кад је ниво мора био од 100 до 200 метара нижи него данашњи. Легенда каже да је рупу направио ђаво, који и данас изазива људе и животиње да уђу унутра, премда се тамо сваке године одржавају такмичења у роњењу на дах.

6. Рудник дијаманата у Сибиру

Мирни рудник дијаманата дефинитивно је највећи рудник тог драгог камења, а био је и први на свијету. Дубок је 525 метара, с пречником спољашњег круга од 1.200 метара. Забрањено је чак и прелијетање изнад рупе, јер је било случајева кад је ова звијер "усисала" хеликоптере. Данас је напуштен.

7. Змајева рупа

Рупа змајева је 300 метара дубока подводна рупа у Јужном кинеском мору. Локалци ову рупу називају и "око", а налази се на подручју које тренутно представља једно од најопаснијих мјеста на Земљи, а око којег се већ годинама споре Вијетнам, Малезија, Индонезија, Брунеји, Филипини, Тајван и Кина. Њихова плава рупа би с првог мјеста скинула досадашњег рекордера, Динову плаву рупу, која се налази у Бахамима и дубока је 202 метра.

“Дубину рупе утврдили смо серијом калибрација и без обзира на то којом се методом служили, све су показале како је рупа дубока 300 метара”, објаснио је професор Јанг Цуошенг из Кине.

8. Рудник Дијавик

Овај канадски рудник је толико велики да има властити аеродром с пистом која може примити боинг 737. Посебно лијепо изгледа кад вода око њега смрзне. У њему се сваке године ископа око 1600 килограма дијаманата, а претпоставља се како ће радити до 2023.

9. Беркли рупа

Службено један од највећих отворених рудника бакра Беркли налази се у САД. Дуг је око 1,6 километара те је скоро допола испуњен јако киселом водом (пХ 2,5). Посљедично је цио рудник пун тешких метала и разних хемикалија, попут бакра, арсена, кадмијума, цинка. Затворен је 1982.

10. Супердубока бушотина Кола

У касним педесетим и раним шездесетим Американци и Совјети су почели да планирају одвојене напоре за бушење што дубље рупе у Земљиној кори. Совјети су имали већи успјех и 1970-2008. године њихова бушотина на полуотрву Кола је држала свјетски рекорд као најдубља рупа на свијету. Супердубока бушотина Кола се састоји од неколико рупа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана