Војска у Пољској кренула у лов на благо

Танјуг
Војска у Пољској кренула у лов на благо

Варшава - Пољски војници су јуче почели да претражују подручје на југозападу земље, гдје двојица мушкараца тврде да су открили воз закопан пред крај Другог свјетског рата.

Од када се појавила информација да се у Пољској крије тајни нацистички воз са златом, читава област је преплављена људима који тумарају са детекторима метала не би ли нешто нашли.

Гувернер провинције Томас Смоларц рекао је да их полиција покушава зауставити и да је тражио од војске да испита терен. Према наводима званичника, претходни извјештаји о налазишту показали су да се тамо налазе само стари дијелови метала.

Поврх свега, и сама држава Пољска подигла је све на ноге у нади да ће наћи тајни воз са благом, иако се и даље не може са сигурношћу рећи да ли он уопште постоји.

Ловци на благо - један Нијемац и један Пољак - запањили су свијет прошлог мјесеца својим наводним открићем вагона потенцијално пуног драгог камења и злата које су украли нацисти, близу града Валбриха.

Међутим, гувернер Народне банке Пољске Марек Белка изјавио је да је прича о возу с нацистичким златом, који је наводно пронађен на југозападу те земље, измишљена и да је ријеч о несланој шали и превари.

На питање да ли би евентуално пронађено злато из воза могло повећати резерве централне банке Пољске, Белка је рекао да вјерује да нико у централној банци није ни секунд размишљао о томе. Замјеник пољског министра културе рекао је, међутим, прошле седмице да је готово сигуран да је у Пољској лоциран нацистички воз, који је наводно нестао пред крај Другог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана