Veliko otkriće ispod hrama Maja

klix.ba
Veliko otkriće ispod hrama Maja

Meksički arheolozi otkrili su drevni vodovod pod jednim od najvažnijih hramova Maja u Meksiku, objavili su u utorak naučnici.

Devet kanala dugih 17 metara otkriveno je pod hramom iz sedmog vijeka u mjestu Palenke u saveznoj državi Čijapas, koji je na Listi svjetske kulturne baštine UNESCO, rekao je voditelj iskopavanja Arnaldo Gonzales Kruz.


Komplikovani vodovodni sistem povezivao je kralja Kiniča Janaba Pakala, vladara Palenke, i majanskog boga vode Čaka, pojasnio je Gonzales.

Analiza hijeroglifa iz hrama pokazala je da se možda odnose na proljeće i predstavljaju simbolički put podzemnih voda, koji se nalazio u otkrivenim kanalima, kaže.

Smješten u državi Čijapas na jugu Meksika, drevni grad Palenke jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja. Arheolozi su to mjesto počeli da istražuju radarom 2012, misleći najprije da se radi o geološkoj anomaliji.

"Odlučili smo to detaljnije da analiziramo i otkrijemo da se radi o složenom sistemu kanala ukopanih u stijenu, tačno ispod grobne komore", rekao je Pedro Sančez Nava, koordinator u Nacionalnom institutu za antropologiju i istoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana