У ратним зонама 500 милиона гладних

Агенција
У ратним зонама 500 милиона гладних

Њујорк - У ратним зонама широм свијета готово 500 милиона људи пати од глади, упозоравају УН у најновијем извјештају, наводећи да "без мира нема никаквих изгледа да се глад искоријени".

Ратови и сукоби погоршавају глад у свијету, упозориле су УН и истовремено позвале на интензивирање напора у постизању мира да би били заштићени људи угрожени глађу у зонама конфликта, преносе агенције.

У осам земаља свијета свака четврта особа нема довољно хране, истичу двије агенције УН у извјештајима Савјету безбједности.

Највеће су потребе за храном у Јемену, у којем је 60 одсто становништва, односно 17 милиона, суочено с акутном несташицом хране, а затим слиједи Јужни Судан у којем 45 одсто људи нема довољно хране.

Двије земље, Авганистан и ДР Конго, су забиљежиле прошле године драматично повећање броја људи којима је потребна помоћ у храни. У Авганистану гладује 7,6 милиона људи, који живе на подручјима компликованим за посјету хуманитараца и гдје су присутне разне оружане групе. Ситуација се погоршава и у ДР Конгу, гдје је храна потребна за 7,7 милиона људи, што је за два милиона више него у 2016. години.

- Многи људи имају само један оброк дневно и који се углавном састоји од кукурузне каше или јела од коријена и лишћа касаве. Ако ратови не буду заустављени - што поправимо дању биће уништено ноћу. Без мира немамо никаквих изгледа да искоријенимо глад, без обзира на то шта још друго предузмемо - каже портпарол Свјетског програма за храну у Риму Андре Ворниц.

Искорјењивање глади и неухрањености до 2030. један је од 17 амбициозних глобалних циљева који су постављени још 2015.

Подаци УН показују, међутим, да је већина гладних - 489 милиона - у земљама захваћеним ратом.

- Протеклих десет година драматично се повећао број сукоба који су постали комплекснији и тешко рјешиви - рекли су директори пет агенција УН у годишњем извјештају о стању о сигурности обезбјеђивања хране и прехране.

Извјештај су саставили УН Организација за храну и пољопривреду (FAO), Међународна фондација за развој пољопривреде (IFAD), Фондација за дјецу (UNICEF), Свјетски програм за храну (WFP) те Свјетска здравствена организација (WHO).

Црна статистика

У 2017. је први пут послије више од десет година порастао број оних којима је помоћ у храни потребна и сада је глађу захваћено 11 одсто свјетског становништва, као посљедица сукоба, климатских промјена и економских проблема, рекле су агенције УН.

Статистика каже да је 2016. гладовало је 815 милиона људи - 38 милиона више него 2015, тврде УН агенције за храну у првој глобалној процјени откако су владе поставиле међународни циљ да елиминишу глад и неухрањеност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана