У Сингапуту на менију јела “Трамп” и “Ким”

Агенције
У Сингапуту на менију јела “Трамп” и “Ким”

Сингапур - Сингапур се увелико припрема за историјски сусрет лидера САД Доналда Трампа и Сјеверне Кореје Ким Јонг Уна 12. јуна.

Ова југоисточна азијска држава-град, која ће 12. јуна бити мјесто историјског сусрета између два предсједника, појачала је мјере безбједности широм територије, али не само тла већ и неба.

Тако ће ваздушни простор изнад Сингапура бити затворен током сусрета два предсједника сљедеће седмице, јавља Ројтерс, позивајући се на упозорење које су издале власти из авијације.

У упозорењу Међународне организације за цивилно ваздухопловство (ICAO) и Администрације федералног ваздухопловства (FАА) наведено је да ће ваздушни простор изнад Сингапура бити дјелимично затворен 11, 12. и 13. јуна.

Догађаје на политичком пољу упоредо прате и локални привредници, који у овом самиту виде одличну прилику за зараду.

Тако се један власник ресторана сјетио да један оброк назове по именима двојице политичара Трампа и Кима.

Рекламну кампању прати слоган, који “изговара” Трамп: “Невјероватно! Они једу америчку суву говедину. Изградимо поново дивну хармонију.”

Сјевернокорејски предсједник одговара: “Кимчи је наш национални понос. Дефинитивно је зачињена глобалном продајом америчке говедине.”

Сува говедина и кимчи, корејско национално јело, можда изгледају као мало вјероватна комбинација, али то не спречава домаћине да се поиграју чулима својих муштерија.

Бијела кућа је потврдила да ће се Трамп 12. јуна састати са Ким Јонг Уном у луксузном  хотелу “Капела” на егзотичном острву Сентоса. Сјевернокорејски лидер би према првобитним најавама могао да буде смјештен у хотелу “Фулертон” и центру града.

Посјета

Шефица дипломатије Сингапура Вивијен Балакришнан боравиће у радној посјети Пјонгјангу данас и сутра, саопштила је сингапурска влада. Мада није званично саопштено, тема разговора биће историјски сусрет између америчког и сјевернокорејског лидера, Доналда Трампа и Ким Јонг Уна, 12. јуна у Сингапуру.

Она ће отпутовати у пратњи других званичника Министарства спољних послова Сингапура, пренијела је агенција Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана