Turistima na Baliju umjesto piletine poslužuju pseće meso

Agencije
Turistima na Baliju umjesto piletine poslužuju pseće meso

Denpasar - Novi izvještaji boraca za prava životinja pokazuju da ugostitelji na popularnoj turističkoj destinaciji Baliju turistima podvaljuju pseće meso, dok su oni uvjereni da jedu piletinu.

Organizacija za zaštitu životinja "Animals Australija" otkrila je užasavajuću činjenicu da na najrazvijenijem indonežanskom ostrvu masovno ubijaju pse, a zatim meso prodaju turistima tvrdeći da se radi o piletini.

Organizacija je sprovela tajnu istragu koja je pokazala da pse, uključujući i ljubimce, svakodnevno uzimaju s ulica rajskog ostrva i brutalno kolju.

Mafija s Balija zatim meso prodaje lokalnim restoranima koji bez imalo pardona njime poslužuju turiste iz svih dijelova svijeta.

U izvještaju se navodi da ove životinje, zatvorene u kaveze od bambusa ili pak u plastične vreće, čekaju noćni pokolj sa zavezanim nogama i povezanim njuškama. Ponekad ih tako ostave satima, pa i danima, bez hrane i vode.

- Taj posao cvjeta. Godinu za godinom, sedam puta više pasa ubijeno je na Baliju nego na zloglasnom kineskom Julin festivalu jedenja psećeg mesa - stoji u zaključku istrage organizacije "Animals Australija".

Najviše psećeg mesa kao piletinu nude ulični prodavci, a čak oko 70 odsto restorana takođe prodaje pseće meso. Turistima nude "sate", tradicionalno jelo s piletinom, koje zapravo sadrži meso psa.

- Turisti šetaju ulicom, vide štand s hranom i naruče jelo nesvjesni da slova RNj na štandu znače da serviraju pseće meso - rekao je direktor kampanje "Animals Australija" Lin Vajt. Organizacija je na Bali poslala tajnog istražitelja koji je otkrio surovu zamjenu i ubijanje uličnih pasa.

- Uspio sam da se infiltriram među ljude koji su glavni za nelegalnu proizvodnju i distribuciju psećeg mesa. Uskoro sam dobio poziv da se pridružim i bandi koja krade, lovi i ubija pse - ispričao je istražitelj.

Procjenjuje se da svake godine zbog trgovine mesom na Baliju bude brutalno ubijeno oko 70.000 pasa, piše "Independent".

- Iako sam bio obučavan da se nosim sa brutalnošću posla kojim se bavim, ono što sam na Baliju vidio je bilo užasno i potresno - ispričao je istražitelj.

Jedan od lovaca Pak Puris (83) priznao mu je da je poubijao na hiljade pasa, te da je njegov prosjek 12 pasa sedmično.
U cijeli proces uključeno je i stanovništvo zabačenih sela koje za svakog uhvaćenog psa dobija deset dolara.

Trgovina psećim mesom krši zakone o zaštiti životinja, a iako pojedine organizacije na Baliju pokušavaju da stanu tome na kraj, kažu da ona poprima takve razmjere da će im biti potrebna sistemska pomoć države.

Fatalne posljedice

Postoji i velika zabrinutost za zdravlje onih koji su konzumirali pseće meso.

- Ovo što sam vidio je strašno. Pse ubijaju cijanidom, a poslije to isto meso serviraju ljudima. Nikakvo kuvanje ne može izbaciti cijanid iz psećeg tijela - rekao je stručnjak za toksikologiju Endrju Doson. On je izjavio da posljedice mogu biti fatalne, kao što su otkazivanje organa i uništenje živaca.

- Ako, na primjer, jedete kari u kojem su dijelovi psećeg želuca ili srca, možete očekivati da ćete pojesti i veće količine cijanida - rekao je Doson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana